Yaz geldi, güneş deniz sezonu açıldı. Bu dönemde çocuklarımızı güneşin zararlı etkilerinden korumak isterken bir yandan da onların kemik gelişimini, bağışıklık sistemini destekleyen D vitaminin öncüsü olan güneşten en iyi şekilde faydalanmalarını istiyoruz.

Vücudumuz için gerekli olan D vitaminin %90-95’ini güneşte bulunan güneşte bulunan ultraviyole B (UVB) ışınları ile cildimizden sentezleye başlarız ve geri kalan kısmını ise deniz ürünleri, kırmızı et, yumurta gibi yiyeceklerden sağlarız. UVB ışınları güneşin dik açı ile geldiği dalga boyunda bulunuyor.

Yaz dönemi çocuklarımızı güneşin zararlı etkilerinden koruyup aynı zamanda D vitamini sentezi için yararlı etkilerinden nasıl faydalandırabiliriz?

6 aydan büyük bebek ve çocuklarımızı saat 10:00-16:00 arasında, en fazla 15 dakika, kolları dirsekten bacakları dizden aşağısı açık olacak şekilde doğrudan güneş koruyucu sürmeden, cam arkasında olmadan güneşle temas ettirmek yeterlidir.

Çocuklarımızı güneşin zararlı etkilerinden korunmak için alınacak önlemler nelerdir?

Ülkemizde UVB ışınlarının en yoğun olduğu saatler 10:00-16:00 arasındadır. Bu saatler arasında bebek ve çocuklarımızı uzun süre doğrudan güneş ile temas ettirmeyiniz.

6 aydan küçük bebeklerimizi hiçbir zaman güneş ile direk temas ettirmeyiniz. Her zaman gölge alanlarda tutmalıyız.

Güneş ile direkt temas halinde iken çocuklarınızın başlarına çapı 7.5 cm genişliğinde siperli enseyi ve boynu da koruyan pamuklu, terletmeyen şapka takmayı unutmayınız.

Güneşe çıkarken ince, bol, pamuklu teri çeken, kollar ve bacaklar dâhil vücudu örten mümkünse UV korumalı kıyafetleri tercih edebilirsiniz.

Yaşına uygun güneş gözlüğü takmayı unutmayınız.

Çocuklar için alınacak olan güneş gözlüklerinde nelere dikkat edilmelidir?

UV ışınları göze uzun süre maruziyeti sonrası gözün kornea tabakasına zarar verebiliyor ayrıca gözlerde kuruluk, batma ve yanma gibi bir çok rahatsız edici belirtilere sebep olabilir.

Bu nedenle çocuklarda güneş gözlüğü kullanmalı. 6 aydan itibaren çocuklar güneş gözlüğü kullanabilir, fakat bu dönemdeki bebeklerin yüzlerinde gözlügü sabit tutması pek mümkün değildir. Bu nedenle 2 yaşından sonra çocuklar
güneş gözlüğü kullanımına uyum sağlayabilmektedir. % 100 UVA ve UVB ışınlarından korumalıdır. (%100 UV koruma veya UV 400 gibi ibarelerin bulunmasına dikkat edilmelidir.)

Sert materyal olmamalı, çocuğunuzun burnuna ve kulaklarına zarar verecek yapıda olmamalı.

Kırılmayan yumuşak cam ve çerçeveleri tercih edin.

Polarizasyon filtreli gözlük camları parlamayı azaltır. UV koruması ile asla aynı şey değildir. Parlamayı azaltması nedeni ile daha iyi görüntü kalitesine sebep olacağı için polarizan filtreli güneş gözlüğü tercih edebilirsiniz.

Çocuklarımıza güneş koruyucu kremi ne zaman sürmeye başlayabiliriz? Nasıl kullanmalıyız? Hangi özelliklere sahip güneş koruyucu kremleri tercih etmeliyiz?

6 aydan küçük bebeklerin hassas cilt yapısına sahip olmaları nedeni ile güneş koruyucu kremler kullanılmaz.

6 aydan büyük çocuklara güneş koruyucuyu yaz kış fark etmeden kullanabilirsiniz.

Güneş koruyucu krem seçerken;
1.Hem UVA hem de UVB korumalı, en az SFP 30 tercihen SFP 50 faktörüne sahip olmalı.
2.Dermatolojik ve klinik testlerden geçmiş olmalı
3.Paraben, alkol, parfüm, boya, SLS, SLES, Sodyum sülfat gibi zararlı kimyasal maddeler içermemeli
4.Çinko oksit, titanyum oksit gibi koruyucu madde içeren güneş kremleri tercih edin.
5.2 saatte bir ve terleme/ suyla temas sonrası hemen olmak üzere güneş koruyucu kremi yenileyin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24