ANNE SÜTÜ MÜCİZEDİR!

PEKİ 6 AYDAN SONRA TEK BAŞINA YETERLİ MİDİR?

6 ay boyunca sadece anne sütü ile beslenme; bebeğin enfeksiyonlara karşı koruyucu kalkanını oluşturması ve hızlı büyümesi için önemlidir. 6 aylıkken, bir bebek genellikle doğum ağırlığını en az iki katına çıkar ve daha aktif hale gelir. Bu durumda sadece anne sütü ile beslenme bebeğin artık tüm enerji ve besin ihtiyaçlarını tek başına karşılamaya yetmemektedir.

Peki bebeğime günde kaç öğün beslemeliyim?

Bebeğin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için 6. ay’da 2 ana öğün ve öğünde ½ kase(120 ml); 7-8 ayda 3 ana öğün ve öğünde 2/3 kase (160 ml); 9-11 ayda 3 ana+1 ara öğünde ¾ kase (180 ml); 12 aydan itibaren ise 3 ana+2 ara öğün ve öğünde 1 kase (240 ml) verilebilir.

Bebeğim bir öğünde ne kadar yiyebilir?

Bu, genellikle çocuğun vücut ağırlığının kg'ı başına 30 ml olan midesinin kapasitesine bağlıdır. Mesela; 8 kg ağırlığındaki bir çocuğun mide kapasitesi 240 ml, yaklaşık bir büyük bardak olacaktır ve bir öğünde bundan fazlasını yemesi beklenemez.

Tamamlayıcı beslenmeye hangi gıda ile başlamalıyım?

Tamamlayıcı beslenmeye belirli bir gıda ile başlanması gerektiği yönünde bir bilgi bulunmamaktadır. Ancak; tamamlayıcı besinler çocuğun enerji ve besin eksikliklerini kapatacak şekilde olmalıdır. 6 aydan sonra anne sütü ile beslenen çocuklarda en büyük eksiklik demir ve A vitaminde oluşmaktadır. Bu yüzden; tamamlayıcı gıdaların mümkünse et, organ, kümes hayvanları veya balık gibi hayvan kaynaklı gıdaları içermesi önemlidir. Ayrıca havuç, balkabağı gibi turuncu; ıspanak gb yeşil yapraklı sebzelerin de demir kaynakları ile birlikte tüketilmesi bebeğe hem A vitamini sağlayacak hem de C vitamini sağlayarak demirin emilimini artırmada yardımcı olacaktır. Ayrıca yumurta sarısıda iyi bir protein ve A vitamini kaynağıdır. Ek olarak ; çocukların büyümek için ihtiyaç duyduğu temel yağı alması içinde tamalayıcı besinlerde zeytinyağı da kullanılmalıdır.

Ayrıca, Bebeğinizin besin toleransını değerlendirebilmek için (emzirdikten sonra!) tek çeşit gıda 3 gün boyunca verilmeli ve herhangi bir problem oluşturmuyorsa besinin yanına yeni gıda ilave edilmelidir.

Özet olarak tamamlayıcı beslenme dönemi bebeğin sağlığı, büyüme ve gelişmesi açısından çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde annelerin sabırlı ve yaratıcı olması, bebeklerini karşılıklı iletişim halinde beslemeleri besin reddi ve iştahsız bebek gibi sorunların oluşmasını engelleyecektir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24