Öğrenci Koçluğu ve Eğitim Danışmanlığı serüveninizden, kendinizden ve eğitiminizden bahseder misiniz?

Sınıf öğretmenliği lisans eğitimimi tamamladıktan sonra, ara vermeden Alternatif Ölçme-Değerlendirme ve Çoklu Zekâ konularında lisansüstü eğitimimi tamamladım. Aynı zamanda; TÜBİTAK’ın düzenlediği matematik olimpiyatları sınavlarından derece elde ederek bir süre matematik öğretmenliği yaptım. Ulusal sempozyumlarda makalelerimi sundum, hala sunmaktayım. Eğitime hakkıyla gönül veren bir kolejde altı sene öğretmenlik yapıp, Göktürk’e taşındıktan sonra, yani 2014 yılından itibaren profesyonel öğrenci koçluğu ve eğitim danışmanlığı eğitimi alarak bu alanda çalışmaya başladım. Çeşitli okullara okul seçimi, alternatif ölçme değerlendirme, sınav sorusu hazırlama yöntemleri, ezber bozan öğrenme teknikleri, öğrenmeyi öğrenmek, öğrenme stilleri, çoklu zekâ alanlarımızı nasıl kullanırız gibi konularda seminerler veriyorum. Tüm yaş gruplarına öğrenci koçluğu hizmetimin yanı sıra ihtiyacı olan öğrencilerime başta matematik olmak üzere çeşitli alanlarda özel ders vermekteyim.

Peki, öğrenci koçluğu nedir?

Öncelikle Galilei’nin çok sevdiğim ve misyon edindiğim bir sözüyle başlamak istiyorum:

“Bir insana hiçbir şey öğretmezsin; öğrenmeyi ancak kendi içinde bulacağını öğretebilirsin.”

Galilei’nin de söylediği gibi; öğrenciye “öğrenmeyi öğretmek” öğrenmeyi kendi içinde bulmasına yardım etmektir.

Öğrenci koçluğu; kendini tanıyan, kendine inanan, güvenen, hedef belirleyebilen ve bu hedefler için doğru kaynaklar kullanabilen iletişim becerisi yüksek, farkındalığı yüksek öğrenciler olma yolundaki işbirliğidir. Kısacası öğrencide eğitim ve öğretim farkındalığı oluşturmayı amaçlayan bir yol arkadaşlığıdır.

Öğrenci koçluğu bir öğretmen gibi doğru yolu göstermek durumunda olan ya da bir psikolog gibi geçmişle ilgilenmek ve çıkarımda bulunmak gibi misyonları olmayan eğitim yolunda güçlü sorularla öğrenciyi yolda tutan ama bunu yaparken öğrencinin kendisinin bu süreci yaşamasını sağlayan ezber bozan bir interaktif süreçtir.

Öğrenciler öğrenci koçuna neden ihtiyaç duyar/ duymalı?

Birçok öğrenci, zaman zaman hedef belirliyor, plan yapıyor fakat çoğu zaman hedefler hayal noktasında kalıyor. Ders çalışmak istiyor ama nasıl çalışacağını bilmiyor. Bu aşamada koçluk devreye giriyor. Benim profesyonel alanım çoklu zekâ ve alternatif ölçme değerlendirme yöntem ve teknikleri olduğu için ilk amacım öğrenciye “öğrenmeyi öğrenmek” farkındalığı geliştirmek. Bir öğrenci kendi ilgi, yetenek ve baskın çoklu zekâ türüne uygun öğrenme teknikleriyle öğrenmeyi öğrenebilir. Böylece öğrenme çok daha kolay ve kalıcı olur. Örneğin; görsel-uzamsal zekâ türü baskın olan bir öğrenci öğrenme tekniklerinden hafıza sarayı tekniği ile daha kolay öğrenebilirken, sözel-dilsel zekâ türü baskın olan bir öğrenci ‘‘Feynman’’ tekniği ile daha kolay öğrenebilir. Kişiye özel öğrenme stil ve teknikleriyle öğrenen öğrenci, dersten keyif almaya başlar.

Öğrenci koçluğu, öğrenciye şunu yap dediğinde öğrencinin yapması değildir. Koçuna inanan, güvenen, kendisine sonsuz güvenildiğini bilen bir öğrenci; koçu ile birlikte bir güç oluşturarak hedefine en kısa yoldan ulaşır.

Öğrenci koçunun çalışma alanları nelerdir? Siz neler yapıyorsunuz?

Öğrenciyi tanıma, kendisini tanımasını, güçlü ve zayıf yönlerini bilerek güçlü yanlarını ortaya çıkarıp bunu kullanabilmesini sağlama, yeteneklerini keşfetmesini sağlama, zaman yönetimi, okul başarısını arttırma, sorumluluk alabilme, etkili ve verimli ders çalışma, problem çözme ve karar verme becerilerini geliştirme ve benim için en etkilisi de “öğrenmeyi öğrenme farkındalığı geliştirme” gibi pek çok konuda çalışma alanı var.

Kısaca uygulama sürecimden bahsetmem gerekirse; öğrenci ve ailesi ile tanışıp bire bir vakit geçiriyor ve birkaç test yapıyorum. Çoklu zekâ alanlarının baskınlık düzeylerini analiz ettikten sonra bir rapor hazırlayıp aile ile bunu paylaşıyorum. Hangi öğrenme tekniklerini nasıl kullanacağı konusunda öğrenciye ve aileye danışmanlık yapıyorum. Bu öğrenme teknikleriyle kısa yoldan, kolay ve kalıcı öğrenme gerçekleşiyor. Öğrencinin yaşını, sınıf seviyesini, aile dinamiğini de göz önüne alarak verimli ders çalışma, çalışma ortamı hazırlama, problem çözme, karar verme becerisi, kendi ajandasını hazırlama ve zaman yönetimi gibi birçok disiplinlerüstü alanda danışmanlık hizmeti veriyorum.

Öğrenci koçluğu kimlere yapılır? Üniversiteye hazırlanan öğrencilere yönelik bir hizmet midir?

Aslında tam da bu konuda yanlış bir algı var. Öğrenci koçu denildiğinde üniversite sınavı için mentorlük yapılan bir sistem gibi algılanıyor. Oysaki Öğrenci koçluğu tüm yaş gruplarına verilen bir eğitim hizmetidir. 4-6 yaş arası çocuklar için anne-babayla, 6-12 yaş arası öğrenciler için çocuk ve ebeveynle, 12 yaş üstü öğrencilerle de sadece öğrenciyle görüşülen bir süreçtir. Bu yaş grubunda isterse ebeveyn de sürece dâhil olabilir fakat aktif rol oynamamaktadır.

Verimli ders çalışmanın sırrı var mıdır?

Verimli çalışmak, sağlıklı ve dengeli beslenmek gibidir. İradeli olmaktan geçer. İradeyi elden bırakmadan fakat hobilerini de ihmal etmeden, çoklu eğitim ortamı yaratarak ders çalışan öğrenci, verimli çalışmış olur. Öğrenci konu ile ilgili video izleyen görsel zekâ alanına, sesini kaydedip dinlerken işitsel alanına, kavram haritaları, zihin haritalarını yaparken analitik ve görsel-uzamsal alanına baskınlık katarak çoklu öğrenme ortamı yaratırsa daha verimli çalışmış olur.

Bir konu hakkında öğrenmenin gerçekleşip gerçekleşmediğini merak eden öğrenci, konuyu karşısında 6 yaşında bir çocuk varmışçasına ona anlatabiliyorsa verimli çalışmış ve öğrenmiştir diyebiliriz. Öğrenmenin en etkili yolu iyi bir öğretmen olmaktır.

Verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederiz. Son olarak öğrencilere neler tavsiye edersiniz?

  • Konunun altını çizmeyin, not alın! Not alırken kendi kelimelerinizi, ifadelerinizi kullanın.
  • Konu çalışırken zorlanınca konuyu öğrenemediğinizi düşünmeyin, ertelemeyin. Önce zor olandan başlayın. O konunun zor olduğunu bilerek, kabullenerek başlayın. Düşmanınızı yanınızda tutun!
  • Son ana bırakmayın!
  • Geri bildirimlere açık olun. Güçlü olduğunuz tarafları zaten biliyorsunuz, önemli olan zayıf taraflarınızı da bilip bu konuda ısrarcı olun.
  • Öğrendiklerinizi öğretebiliyorsanız başarılı olacaksınız demektir.
  • Bilmediğim şeyler tekniği defteri edinin.

Web: www.msbkocluk.com

Istagram: msbkocluk

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24