Genellikle iyi bir ebeveynliğin yolları çocuklara nasıl davranılması gerektiği üzerinden araştırılıp öğrenilmeye çalışılır. Atladığımız, çok önemli olan bir nokta var: Sağlıklı ve yeterince iyi hissetmeyen bir yetişkinsek çocuk yetiştirmeye dair okuduklarımızı ya onları uygulayamayız ya da uygulamaya çalışsak da işe yaramaz. Kendimizi onarmanın veya daha iyi bir yetişkin olma yolunu seçmek ise hem kendimize hem de bağlantıda olduğumuz çocuklara karşı sorumluluğumuz.

Peki “sağlıklı yetişkin” haline nasıl geliriz?

Sağlıklı bir yetişkin demek, ihtiyaçlarını gören, zamanında karşılayan, kendini fiziksel ve duygusal olarak iyi besleyebilen, kendini koruyan, rehbere ihtiyaç duyduğunda kendine bunu sağlayan, oyuna hayatında yer veren, kendinden hoşnut, ilgi alanları olan, yaşına uygun sorumluluklarını yerine getiren, kendine sevgi, şefkat verebilen ve alabilen, sınırları olan, kendine bakım veren bir yetişkin demek.

Ebeveynlerimizin davranışlarıyla yetişkin hayatımızın ne kadar yolunda gittiği arasında bir ilişki olduğunu biliyoruz. Gördüğümüz ebeveynlikle ilgili genellikle işler yolunda gitmişse sağlıklı yetişkinler olabiliyoruz. İler yolunda gitmediyse de iyi haber şu: Büyürken ihtiyacımız olan iyi ebeveyn davranışlarını yetişkin hayatımızda kendimize verebildiğimiz, karşılayabildiğimiz zaman da sağlıklı bir yetişkin haline gelebiliyoruz.

Kendimize şu soruları soralım:

Kendimizi fiziksel ve duygusal olarak beslemek ne demek, bunu biliyor muyum?

Kendimizi korumak neleri içerir?

Kendimi desteklemek nasıl bir şey?

İhtiyacımın neler olduğunu görüp zamanında karşılayabiliyor muyum?

Duygularımı düzenlemenin ne demek olduğunu biliyor muyum?

Kendime bakım vermekle ilgili ne biliyorum? Asıl önemli olanın bakım vermekten ziyade bu bakımı nasıl vermek olduğunu biliyor muyum?

Kendime seviyor muyum, kendime şefkat gösterebiliyor muyum? Şefkate dair zihnimizde net tanımlar olmayabiliyor. İhtiyacımız olan şefkatin içinde şu var: Acı, başarısızlık, yetersizlik gibi duygular yaşadığımızda veya zor zamanlardan geçerken kendimize karşı daha nazik olmamız, olumsuz duygularımızı fark edip kabul etmemiz ve yaşanabilecek zorlayıcı yaşantıların insan olmakla ilgili olduğunu bilmek şeklinde düşünebiliriz.

Kendine bakmak ne demek:

Sağlıklı beslenmek, spor yapmak/hareket etmek, iyi uyumak, kalbinizi iyileştirecek şeylerle meşgul olmak, zor süreçlerden geçerken kendinizden en yüksek performansı beklememek, kendine ve başkasına şefkat verebilmek, kendine karşı nazik olmak, ihtiyaçlarınızı görüp zamanında karşılamak, ihtiyacınız olduğunda ara verebilmek, hayatınızı kolaylaştırıcı şeylere yer açmak, kabul etmek, sınır koyabilmek, kendini ifade edebilmek, üretme ihtiyacınızı gidermek

Daha iyi bir yetişkin olmak ve daha iyiyi sunmak her zaman mümkün ve aslında birbirimize karşı sorumluluğumuz.

Bu konuda açacağım Sağlıklı, yeterince iyi olma yolundaki yetişkinlik atölyelerim için iletişime mail veya mesaj yoluyla geçebilirsiniz.

Pelin Öztaş

Klinik Psikolog

Yetişkin Psikoterapisti

Poet Psikoloji, Kurucu

@psikologpelinoztas

www.poetpsikoloji.com

[email protected]

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24