Normal gelişim gösteren 0-3 yaş arası bir çocuğun annesiyle ya da bakım vereniyle ayrılırken stres ve kaygı yaşıyor olması oldukça normaldir, hatta kaygı yaşamıyor olması normal olarak değerlendirilemez. Ancak ayrılık kaygısı durumunda, 4 yaş ve üzeri çocuklar ebeveynlerinden kısa süreliğine de olsa ayrılırken gelişim düzeyine göre aşırı yoğun ve tekrarlı bir korku ve endişe gösterirler.

Bu çocuklar abartılı tepkiler gösterirler, ağlar, bağırır, huzursuzlaşırlar. Herhangi bir söz onları teselli edip sakinleştirmediği gibi, ailesinin veya kendisinin başına bir iş geleceğinden, ailesini bir daha göremeyeceğinden veya terk edildiklerinden korkarlar. Bu sorunla başa çıkmaya çalışan ancak başarılı olamayan çocuklar ilerleyen zamanlarda okula gitmekte güçlük çeker, her okula gönderme çabası bir krizle sonuçlanır, kaygı sonucu karın ağrısı, kusma gibi şikayetlerin yanı sıra tek başlarına uyumakta güçlük çekerler hatta tek başlarına bir işe girişmekten kaçınırlar.

Aynı zamanda yaşamın ilerleyen yıllarında kuracağı yakın ilişkileri, arkadaşlıkları hatta evliliği bile sağlıklı atlatılamamış bir sürecin etkilerini taşıyacaktır. Çocuğun bu dönemdeki sağlıklı gelişimi ve bu süreci sorunsuz atlatabilmesi için ailenin tutumu ve çocuğa yaklaşımı çocuğun yaşadığı endişeyi engellemek veya azaltmak için çok önemlidir. Anne babanın yaşadığı kaygı, aşırı korumacı tavır veya tam tersi çocuğu ihmal etme durumu çocuğun da kaygısını arttıracaktır. Ailenin tek başına üstesinden gelemediği bu durum için çocukla beraber psikolojik destek alması faydalı olacaktır.

Öneriler:

  1. Çocuğunuzdan habersiz uzun süre uzaklaşmak sorun yaratabilir bir davranıştır. Bunun yerine, ağlamasını göze alın ve gidip döneceğinizi açıklayın.
  2.  Ayrılırken siz ne kadar kaygılı olursanız çocuğunuzun da o derece kaygılı olabileceğini unutmayarak neşeli olmaya gayret edin.
  3. Ayrılık kaygısının etkilerini minimuma indirmek istiyorsanız onu uyuttuktan ve doyurduktan sonra ayrılmaya çalışın.
  4. Çocuğunuzdan ayrılırken sarılmak, farklı bir şekilde el sallamak gibi ikinize özel bir ritüel oluşturun.
  5.  Her zaman söylediğiniz zamanda dönmeye gayret edin.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24