Çocuklarımızı büyütürken, anne baba olarak bazen bizlerinde duygularımıza hakim olamadan, çileden çıktığımız anlar oluyor. Böyle zamanlarda ebeveynler olarak ‘Regüle etmeyi’ uygulayabilirsek, hem bizler, hem çocuklarımız duygu ve davranışlarımızı sakinleştirebiliriz. Yetişkinler olarak, stresli, kaygılı, hızlı, ko-şuşturmalı günler çok fazla duygularımızı etkiliyor. Ve bu arada çocuklarımızın aslında sinyal olarak biz-lere hissettirmek istediği, bitmek bilmeyen istekleri gibi görünen, ısrarcı davranışları bazen şiddet içerikli tutumları da bizlerin bazen gerilmemize sebebiyet veriyor. Bu gibi durumlarda ebeveynler olarak birbi-rimizi Regüle ederek ortamı sakinleştirebiliriz. Regüle etmek, kelime anlamıyla, düzenlemek, dengelemek anlamına geliyor. Anne ya da babadan biri kriz anında zorlanıyorsa, bir diğeri bu durumu dengelemesi gerekir. Sinirleri gerilen ve ortama tahammül etmekte zorlanan ebeveyne destek olarak onun oradan uzaklaşmasına ya da olay anında sakinleşmesine katkı sağlayarak dengede kalkınmasını sağlayabilir. Olay anında sakinliği koruyarak Regüle etmeye çalışan ebeveyn, çocuğuyla iletişim kurmak için, vücut di-lini kullanarak devam edebilir. Sözel olmayan dil en sağlıklısıdır. Çocuğunuzla göz hizasında gözlerine bakarak ve ona dokunarak iletişim kurabilirsiniz. Sarılarak nefeslerinizi hissetmek, nefes hızının beraber sakinleşmesini sağlar.

Çocuklar anlaşıldıklarını hissetmeli kendilerini güvende hissettirir. Kendini nasıl sa-kinleştirebileceğini ve nasıl iletişim kurması gerektiğini de deneyimleyerek öğrenmiş olur.Regüle etme yöntemini kullandığımızda çocuğumuzla olan iletişim dilimiz daha güçlenirken, bizlerde ebeveyn olarak duygusal hayatımızda dengede kalabilmenin mutluluğunu yaşayabiliriz.Oğlum Eren Alp ile bu aralar oynadığımız bir egzersizi sizle paylaşmak isterim.Öncelikle karşılıklı olarak oturuyoruz ama birbirimize çok yakın mesafede göz hizasında, burnumuzdan derin nefesler alıp verirken, işaret parmaklarımızı ortada birleştiriyoruz. Göz göze bakmaya devam eder-ken, önce Eren Alp bende duymaktan hoşlanmadığı 3 cümle, kelime ve davranışı söylüyor. Sonra ben de ona ondan duymaktan hoşlanmadığım beni rahatsız eden cümle veya davranışını söylüyorum. Egzersiz boyunca parmaklar ve gözler birbirinden hiç ayrılmayarak, dokunarak birbirimizi Regüle etmeye çalışa-cağız. Hadi, hadi...Yeter artık! Lütfen giyer misin?Benim ondan duymak istemediğim üç şey;Giymek istemiyorum, Hiçbir yere gitmek istemiyorum, Bana ne!Birbirimizden duymak istemediğimiz cümleler ve dav-ranışları öğrendikten sonra, neden bu şekilde hissetti-ğimiz birimize anlatarak asıl ihtiyaçlarımızın ne olduğu konusunda mini sohbetler yaparak birbirimizi anlama-ya Regüle etmeye çalışıyoruz. Hayatımızda dengenin ve nefesin eksik olmadığı güzel günlerimiz olsun.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24