Alkali nedir? Asitlenme nasıl olur ve sonucunda neler olur?

   Alkali demek bazik (asidik olmayan) demek, Bazik ise pH değeri 7’den yüksek demektir. Asit ise 7’den düşük olan 7 ise nötrdür. Bizim kanımızın pH değeri ise 7.35 ila 7.45 arasındadır. Kanımız pH seviyesine göre Hafif Alkali grupta yer alır. Ancak bizim günlük yaşantımızda yediğimiz besinler sindirildikten sonra asit açığa çıkarır. Peki sadece asit bu şekilde mi açığa çıkar derseniz tabi ki hayır. Günlük hayatın getirisi olan stres, kaygı bozuklukları, asabiyet, kıskançlık gibi duygu durumlarından soluduğumuz havaya kadar pek çok şey vücudumuzu asitlendirir. Vücut ortaya çıkan bu asidi hemen temizlemek zorundadır ki kanımızın pH değeri sabit kalsın. Bizler eğer beslenmemizde yeteri kadar alkali besin, vitamin, mineral almıyorsak vücut kandaki fazla asidi temizlemek için vücudumuzdaki Alkali minerallerden çalmaya başlar. Örneğin; yüksek bir alkali mineral olan Kalsiyum. Kalsiyum minerali eksikliği ise vücutta diş eti rahatsızlıklarına, kataraktlara, beyindeki değişikliklere, kemiklerin kırılgan olmasına neden olan osteoporoza kadar pek çok hastalık görülebilir. Bir başka örnek verecek olursak magnezyumdan çalar, kolojenden çalar. Magnezyum kaybıyla ilişkili sağlık sorunları arasında diyabet, zayıf emilim, kronik ishal, çölyak hastalığı ve kemik sendromu bulunur. Kolojen azalmasıyla biz kadınların korkulu rüyası ciltte kırışmalar, selülit, saçlarda ve tırnaklarda kırılmalar meydana gelir.

Aslına bakarsak eğer yaşanan hastalıkların kökeninde asitlenme yatar. Kanser hücreleri dahi asitlenmiş hücrelerdir. Alkali beslenmedeki öncelikli amacımız vücudumuza yardımcı olmaktır. Bizler ne kadar çok alkali besin tüketirsek vücudumuza o kadar yardımcı olur ve kanımızın pH değerinin korumasına destek oluruz. Alkali rezervlerimiz korundukça ve depolar eksilmedikçe oluşabilecek pek çok hastalığında önüne geçmiş oluruz.

EN BÜYÜK HATA GÜNE KAHVALTISIZ BAŞLAMAK

    Her postumda hemen hemen kahvaltının öneminden bahsederek günün en önemli öğününün kahvaltı olduğunu vurguluyorum. Özellikle de çocuklar için kahvaltı olmazsa olmazımız olmalı.

Ancak benim en çok karşılaştığım cümleler şöyle sıralanıyor. ‘’Sabah sabah kahvaltı mı? Ben 1 fincan kahve içmeden uyanamıyorum.’’ ‘’Sabah gözümü zor açıyorum bir de kahvaltı kim hazırlayacak’’ ‘’Çocuğun beslenmesi için yanına ev ürünleri satan yerden açma poğaça koyuyorum’’

Ve ben bu cümlelere kulaklarımı sonuna kadar tıkıyorum. Çünkü işin tam kalbinde olduğum için geleceği görüp inanılmaz üzülüyorum. O nedenle bu cümleleri yarıda kesip acil olarak kahvaltıyı hayatınızın merkezine koymanızı rica ediyorum.

Yarım saat erken yatın yarım saat erken kalkın o kahvaltıya ne yaparsanız yapın zaman ayırın. Sabahları yataktan ne kadar aç kalkarsanız o kadar doğru adımlarla ilerlersiniz. Çünkü sizin yataktan aç kalkmanız demek akşam yemeğinde ne kadar sağlıklı ve hafif yediğinizin göstergesi demektir. Hatta belki de gençlik iksirini keşfettiniz bazı akşamları teğet geçiyorsunuz demektir.

Uyuduğumuz süre zarfında vücudumuz hücrelerin tamirini sağlarken bir yandan da enerji harcar.

Enerji kaybıyla uyanan bizler gerekli enerjiyi kahvaltı ile almazsak vücudumuzun enerjisi daha da düşer. Konsantrasyon kaybı yaşarız. Algıda güçlük çekeriz.

Gece boyunca insan metabolizmasının hızı yavaşlar. Sabah uyanıldığında yapılan kahvaltı ile de metabolizma yeniden hızlanarak harekete geçer. Eğer kahvaltı öğünü atlanırsa vücut uzun süre besinsiz kaldığı için sonraki öğündeki yiyecekleri yağ olarak depolar. Bu da vücutta sağlıksız yağlanmaya ve kilo alımına neden olur.

    Araştırmalara göre düzenli kahvaltı yapan çocukların sınıf içerisinde daha başarılı olduğu kavramada ve problem çözmede daha yetenekli olduğu ortaya çıkmıştır.

ALKALİ BESLENEREK YAĞDAN KİLO VERMEK İSTİYORSAK KAHVALTIDA NELER TÜKETMELİYİZ?

   Lor peyniri, keçi peyniri, tofu, domates, salatalık, yumurta beyazı, yeşil biber, maydanoz, avokado, Üzüm pekmezi, roka, dereotu, ceviz, çiğ fındık, badem, meyve, smoothie, yeşil çay ve bitki çayları, vegan sütler, tuzsuz siyah zeytin.

ÖRNEK KAHVALTI MENÜSÜ (ALKALİ)

1 dilim glütensiz ekmek

Çeyrek Avokado (püre şeklinde içerisine limon, sumak, karabiber, tuz, pul biber eklenecek)

2 yemek kaşığı lor peyniri 1 tatlı kaşığı çörek otu içine

1 kâse maydanoz, roka içerisine bol limon

1 fincan yeşil çay içerisine çubuk tarçın

Domates, salatalık

2 tam ceviz içi

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24