Sosyal medya artık hayatımızın her alanında,her kesiminde mevcut olup, giderek de artmaktadır.

Sosyal medya (instagram,twitter,facebook ..vb.) dediğimiz mecradan fotoğraf ve yazınsal paylaşımlar yapıyoruz. Peki bu paylaşımlarımız suç teşkil edebilir mi? Sosyal medya aracılığı ile suç nasıl işlenir ? Elimizin altında ki bu kolay iletişim aleti nasıl bir suç aletine dönüşebilir ? Biraz açıklayalım.

Sosyal medya aracılığıyla işlenen suçların en başında Hakaret suçu gelmekte olup, kişilerin hiç tanımadığı kişilere karşı dahi bu suçu işlediklerini çok sık bir şekilde görmekteyiz.

Hakaret Suçu Türk Ceza Kanunu Madde 125’de düzenlenmiş olup ; ‘’(1) Bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden (...) (1) veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Mağdurun gıyabında hakaretin cezalandırılabilme­si için fiilin en az üç kişiyle ihtilat ede­rek işlenmesi gerekir. (2) Fiilin, mağ­duru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi halinde, yukarıdaki fıkrada belirtilen cezaya hükmolunur. ‘’ demektedir.

TCK Hakaret suçunun yüz yüze ve sesli, yazılı veya görüntülü işlenmesi halini aynı tutmuştur.

Ancak ; Türk Ceza Kanunun 125 / (4) maddesin de getirilen değişiklik ile ; ‘’(4) (Değişik: 29/6/2005 – 5377/15 md.) Hakaretin alenen işlenmesi halinde ceza altıda biri oranında artırılır.’’ denmektedir ki işte bu da sosyal medya aracılığıyla hakaret içerikli bir paylaşım halinde alenilik içerdiği için bu hüküm karşımıza çıkacaktır. Bu hüküm hakaret suçunun nitelikli halidir.

Bilmeniz gereken en önemli şey onur,şeref ve saygınlığınıza zarar verebilecek nitelikteki her kelime hakaret suçunun varlığını ortaya koyar.

Aynı zamanda Türk Ceza Kanunu Madde 126 ‘da; ‘’ (1) Hakaret suçunun işlenmesinde mağdurun ismi açıkça belirtilmemiş veya isnat üstü kapalı geçiştirilmiş olsa bile, eğer niteliğinde ve mağdurun şahsına yönelik bulunduğunda duraksanmayacak bir durum varsa, hem ismi belirtilmiş ve hem de hakaret açıklanmış sayılır. ‘’ denmektedir.

Yani ‘’ben paylaşımımda haka­ret ettiğim kişinin adını tam olarak yazmadım, bu nedenle hakaret suçu oluşmaz’’ demeyin, paylaşımınızdan ismini belirtmemenize rağmen kimi kastettiğiniz belli ise kişinin ismini belirtmiş gibi hakaret suçu oluşur ve TCK md. 125 ‘de belirtilen cezalar hükmolunur. Sosyal medyayı bu nedenle bilinçli bir şekilde kullanmak zorundayız.

Hakaret suçunun soruşturulması ve kovuşturulması, mağdurun şikayetine bağlıdır. Bu nedenle mağduru olduğunuz bir hakaret suçu ile karşılaşmanız halinde en yakın polis merkezine veya savcılığa suç duyurusun da bulunmanızı tavsiye ederim. En önemlisi ise görsel ve yazılı delillerinizi yanınıza alarak hareket etmenizi öneririm. Çünkü bir tıkla suç oluşabildiği gibi bir tıkla da ortadan kaldırılabilir. Sevgilerle,

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24