Güçlü bir bağışıklık için çocuğunuzun beslenmesine özen gösterin

Pandemiden dolayı tedirginlik yaşayan ebeveynler, okulların açılmasıyla birlikte çocuklarda oluşabilecek enfeksiyonlara karşı da endişelenmeye başladı. Çocuklarımızı Covid-19 gibi bir tehdidin yanında diğer bulaşıcı hastalıklara karşı nasıl koruyacağımızı Liv Hospital Vadistanbul Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Kübra Cenkçi anlattı…

Pandemiden önce de çeşitli enfeksiyon hastalıkları okulların açılması ve kış aylarının gelmesi ile birlikte çocuklar arasında sıklıkla yayılırdı. Çocuklar arasındaki bu risk göz önünde bulundurularak, aileler özellikle çocuklarının beslenmelerine dikkat etmeliler. Çünkü sağlıklı beslenme, sağlıklı bir bağışıklık sisteminin en önemli adımıdır.

İlk ve en önemli adım sağlıklı beslenme alışkanlığı kazandırmak

Son yıllarda giderek yaşamımıza giren hazır gıdalar çocukların beslenmesinde de büyük yer etmeye başladı. Hazır gıdalarla birlikte alınan katkı maddeleri, gıdaların genetiğinin değiştirilmesi bağışıklık sisteminin nitelikli çalışmasını engelliyor. Ayrıca çocuklar arasında giderek yaygınlaşan obezite de bağışıklık sisteminin iyi çalışmasına engel oluyor. Tüm bunlar bize çocukların bağışıklık sisteminde ilk ve en önemli adımın onlara sağlıklı beslenme alışkanlıkları kazandırmak olduğunu gösteriyor. Sağlıklı beslenme ile gıdalardan alınan vitamin ve minareller, flavonoidler bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde önemli rollere sahip.

D vitamini takviyesi önemli

Son dönemde çok popüler hale gelen ebeveynler arasında daha çok kemik sağlığı açısından önemli olduğu düşünülen D vitamini; aynı zamanda bağışıklık sisteminin düzenli çalışması için de en önemli vitaminlerden biri. D vitamini güneş etkisi ile vücudumuzda sentezlenebilen bir vitamin olmasına ve ülkemiz bol güneş alan bir ülke olmasına rağmen polikliniğimize sık hastalık geçirme şikayetiyle başvuran çocukların çoğunun D vitamini düzeyinin düşük olduğunu görüyoruz. Bunun da en önemli nedenlerinden biri yazın güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için kullanılan güneş koruyucu krem ve spreyler. Kış döneminde de güneş ışınlarının geliş açısının değişmesi ile de vücudumuzda D vitamini sentezi azalıyor. Bu nedenle özellikle sık sık soğuk algınlığı, grip, bronşit geçiren çocuklarda mutlaka D vitamini takviyesi kullanılması gerekir. 

Bağışıklığı güçlendiren besinler nelerdir?

D vitamini kadar önemli olan diğer vitamin ve mineraller ise C vitamini, çinko ve selenyumdur. C vitamini açısından en değerli gıdalar; kapya biberi ve diğer biber türleri, maydanoz, brokoli, kivi, turunçgillerdir. Çinko bakımından zengin gıdalar ise kırmızı et, hindi eti, kabak çekirdeği, sarımsaktır. Selenyum ise en çok brezilya cevizi ve balıkta bulunur. Bunların dışında çocuklarda bağışıklık sistemini güçlendirmek ve sık enfeksiyon geçirilmesini azaltmak için yararlandığımız bitkilerde bulunan flavonoid denilen yapılar da vardır. Bunlardan en önemlisi kırmızı-mor renkli besinler; mor soğan, elma, domates, kuşkonmaz gibi gıdalarda bulunan kuersetin adlı flavonoiddir. Kuersetin doğal bir antioksidan olmasının yanında bağışıklık sistemi düzenleyicisidir ve çocukların beslenmesinde kuersetin içeriği yüksek olan gıdalar mutlaka bulundurulmalıdır.

Siyah üzüm kabuklarında bulunan resveratrol de bağışıklık sisteminin güçlenmesinde yardımcı, aynı zamanda da antioksidan kapasitesi çok yüksek olan bir bitki ürünüdür. Tam tahıllar, mantarlar ve mayalarda bulunan beta glukan da bağışıklık sisteminin düzenlenmesinde yardımcı maddelerdendir.

Çocuğumuzun beslenmesinde ne kadar çok sağlıklı gıdalara yer verirsek bağışıklık sistemi o kadar iyi çalışacaktır. Sağlıklı beslenme ve Covid-19 aşılamasından sonra okullarda çocuklara sık el yıkamanın öneminin anlatılması, sınıfların bol bol havalandırılması hastalığın bulaşı açısından koruyucu olabilecek önemli önlemler arasında.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24