Bu güne kadar hep boşanmanın sonuçlarından bahsettik , peki ya nişanın atılmasına dair sonuçlar nelerdir ? Haklarımızı biliyor muyuz? Haklı bir sebep olmadan terk edildik ; evlenme amacıyla yaptığımız harcamalarımız , katlandığımız maddî fedakârlıklar boşa mı gitti ? Bu soruların cevaplarını kısaca cevaplayalım ; Türk Medeni Kanunumuzun 118. Maddesi ‘’Nişanlanma, evlenme vaadiyle olur. ‘’ demektedir. Kanun bize bu bağlamda bazı haklar vermiştir. Ancak bu durum evlenme için bize dava hakkı veriliyor demek değildir. Yani nişanın bozulması nedeni ile o kişiye karşı bizimle evlenmesi için dava açamayız. Bu husus TMK madde 119 da düzenlenmiştir. ‘’Nişanlılık, evlenmeye zorlamak için dava hakkı vermez.

Evlenmeden kaçınma hâli için öngörülen cayma tazminatı veya ceza şartı dava edilemez; ancak yapılan ödemeler de geri istenemez.’’ demektedir. Nişanın bozulmasının sonuçları ise madde 120 de açıklanmıştır. 1. Maddi tazminat; Nişanlılardan biri haklı bir sebep olmaksızın nişanı bozduğu veya nişan taraflardan birine yükletilebilen bir sebeple bozulduğu takdirde; kusuru olan taraf, diğerine dürüstlük kuralları
çerçevesinde ve evlenme amacıyla yaptığı harcamalar ve katlandığı maddî fedakârlıklar karşılığında uygun bir tazminat vermekle yükümlüdür. Aynı kural nişan giderleri hakkında da uygulanır. Tazminat istemeye hakkı olan tarafın ana ve babası veya onlar gibi davranan kimseler de, aynı koşullar altında yaptıkları harcamalar için uygun bir tazminat isteyebilirler. 2. Manevî tazminat Madde 121- Nişanın bozulması yüzünden kişilik hakkı saldırıya uğrayan taraf, kusurlu
olan diğer taraftan manevî tazminat olarak uygun miktarda bir para ödenmesini isteyebilir. Hediyelerin geri verilmesi ise TMK madde 122 de düzenlenmiş olup; ‘’Nişanlılık evlenme dışındaki bir sebeple sona ererse, nişanlıların birbirlerine veya ana ve babanın ya da onlar gibi davrananların, diğer nişanlıya vermiş oldukları alışılmışın dışındaki hediyeler, verenler tarafından geri istenebilir. Hediye aynen veya mislen geri verilemiyorsa, sebepsiz zenginleşme hükümleri uygulanır.’’ denmektedir. Yani alışılmışın dışındaki hediyeleri diğer taraftan isteyebildiğimiz gibi, anne ve babanın yada onlar gibi davrananlarında alışılmışın dışındaki hediyelerini geri isteyebilmektedirler. Nişanlılığın sona ermesinden doğan dava hakları, sona ermenin üzerinden bir yıl geçmekle zamanaşımına uğrar. Bu husus unutulmamalı ve haklarımızı kanuna uygun bir şekilde aramak adına bir avukattan hukuki destek almanızı öneririm.
Sevgilerle...

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24