9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu Kutlu Olsun!

9 Eylül, hepimizin bildiği gibi Türk Milletinin kurtuluş ve bağımsızlığını elde edişinin çok büyük bir simgesidir, birlikte günün anlam ve önemini hatırlayalım.

09 Eylül 2021 Perşembe 09:40
699 Okunma
9 Eylül İzmir'in Kurtuluşu Kutlu Olsun!

İzmir'in Kurtuluşu, 26 Ağustos târihinde başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun, Yunanların işgâli altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesi olayıdır.

Mudanya Ateşkes Antlaşması ve sonrasında yapılacak olan Lozan Barış Antlaşması'na uzanan süreci başlatması dolayısıyla Milli Mücâdele'nin sona ermesi ile Türk milletinin kurtuluşu ve bağımsızlığını elde edişinin büyük bir simgesi olmuş çok önemli bir târihî olaydır.

İZMİR’İN KURTULUŞU NASIL GERÇEKLEŞTİ? 

Türk Ordusu tarafından 26 Ağustos 1922 târihinde başlatılan Büyük Taarruz, Kurtuluş Savaşı'nın son safhası idi. Kesin sonuç beş gün içerisinde elde edildi; 30 Ağustos'ta Başkomutan Mustafa Kemal Paşa ordulara bir bildiri yayımlayarak ünlü "Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri!” emrini verdi ve bu emrin üzerine 2 Eylül târihinde Uşak'a girildi. Dumlupınar Meydan Muhârebesi'nde kendisi de haberdâr olmadan Yunanistan Küçük Asya Ordusu'nun başkomutanlığına getirilmiş olan General Nikolaos Trikupis tutsak edildi.

İzmir'e ilk giren 5. Süvari Kolordusu komutanı Mirlivâ Fahrettin Paşa ve Kurmay Heyeti İzmir'de.

26 Ağustos’ta başlayan Büyük Taarruz harekâtı sonucu Türk ordusunun Yunan işgali altındaki İzmir'e 9 Eylül 1922'de girmesini belirten tarihi olay olarak kutlanan İzmir'in Kurtuluşu mevcut olarak gündemde yer alıyor. Kurtuluş Savaşımızın hem başlama hem de bitiş yeri olan İzmir’in düşman işgâlinden kurtuluşunun yıldönümünde çeşitli yürüyüşler, etkinlikler ve kutlamalar düzenleniyor.

İşte geçmiş yıllarda 9 Eylül târihinde yapılmış bâzı kutlamalardan kareler. 

9 Eylül coşkusunda geri sayım: İzmir'in günü olacak!

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 09.09.2021 17:32
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24