2020 Ramazan ayı bu sene fitre ne kadar? Fitre kimlere verilir?

Mübarek Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine verilen ve her sene Diyanet tarafından belirlenen ‘’ Fitre ne kadar, 2020 Ramazan ayı fitre kaç lira?’’ gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı

25 Nisan 2020 Cumartesi 12:52
758 Okunma
2020 Ramazan ayı bu sene fitre ne kadar? Fitre kimlere verilir?

2020 Ramazan ayı bu sene fitre ne kadar? Fitre kimlere verilir?

Mübarek Ramazan ayında ihtiyaç sahiplerine verilen ve her sene Diyanet tarafından belirlenen ‘’ Fitre ne kadar, 2020 Ramazan ayı fitre kaç lira?’’ gibi sorulara yanıt aranmaya başlandı. Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından belirlenen miktardan az olmamak üzere durumu iyi olmayan ve ihtiyaç sahiplerine verilen "Bir kişinin günlük yemek ihtiyacını karşılayabileceği miktarda" yardım yapılmasına fitre denir. Peki oruç fitresi olarak da adlandırılan Ramazan fitresi bu sene kaç TL oldu? 2020 Fitre ne kadar, kimlere verilir?

Ramazan-ı Şerifin gelmesi ile birlikte fitre konusu da gündeme geldi. Her yıl fitre ne kadar, kimlere verilir, gibi soruların yanıtları islam alemi tarafından araştırılıyor. Günümüzde fıtır sadakasının belirlenmesinde, bir kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Buna göre Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından açıklanan 2020 Ramazan ayı bu sene fitre ne kadar? Fitre kimlere verilir? İşte Diyanet 2020 fitre yani fıtır sadakası ücreti...

2020 FİTRE MİKTARI NE KADAR?

Diyanet İşleri Başkanlığı, 2020 fitre miktarını duyurdu. Ramazan ayı içerisinde bulunduğumuz şu sürede fitre miktarını araştıran vatandaşlar '' Fitre ne kadar?'' sorusuna yanıt buldu.

FİTRE NE KADAR, KAÇ LİRA?

Günümüzde fıtır sadakasının belirlenmesinde, bir kişinin bir günlük normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Bu sene Diyanet İşleri Başkanlığı tarafından fıtır sadakası miktarı 2020 yılı için 27 lira olarak belirlendi. İsteyen bu miktardan az olmamak şartıyla istediği kadar fıtır sadakası verebilir.

FİTRE NEDİR? NE ZAMAN VERİLİR?

Fıtır sadakası, Ramazan Bayramı'na kavuşan ve temel ihtiyaçlarının dışında belli bir miktar mala sahip olan Müslümanların, kendileri ve bakmakla yükümlü oldukları kişiler için yerine getirmekle yükümlü oldukları mali bir ibadettir. Fitrenin bayram namazından önce verilmesi uygundur. Bayram namazından bir kaç gün önce de verilebilir.

FİTRE KİMLERE VERİLİR?

Halk arasında fitre diye bilinen fıtır sadakası (sadaka-i fıtır); insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır (Nevevî, el-Mecmû', VI, 103-105). Vacip oluşu, sünnetle sabittir (Buhârî, Zekât, 70-78; Müslim, Zekât, 12-16; Ebû Dâvûd, Zekât, 18; İbn Mâce, Zekât, 21)

Fıtır sadakasının vacip olma zamanı Ramazan bayramının birinci günü olmakla birlikte, bayramdan önce de verilebilir. Hatta bu daha faziletlidir. Bununla birlikte, bayram günü veya daha sonra da verilebilir. Ancak, bayram namazından önce verilmesi müstehap kabul edilmiştir.

Fitrenin hedefi, bir fakirin içinde yaşadığı toplumun hayat standardına göre bir günlük yiyeceğinin karşılanması, böylece bayram sevincine iştirak etmesine katkıda bulunmaktır.

Günümüzde fıtır sadakası miktarının belirlenmesinde, kişinin bir günlük (iki öğün) normal gıda ihtiyacını karşılayacak miktarın ölçü alınması daha uygundur. Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne (anne, baba, dedeler ve nineler), fürûuna (çocuk ve torunlar) ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. (Merğînânî, el-Hidâye, II, 224). Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

FİTRE KİME VERİLMESİ UYGUN OLMAZ?

Ana, baba, büyük ana ve büyük babalara, oğul, oğlun çocukları, kız, kızın çocukları ve bunlardan doğan çocuklara ve eşine fitre verilmez.

DHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.