FIRÇALARKEN DİŞ ETLERİNİZ KANIYOR MU ?

Diş Hekimi Mıgır Gülezyan'ın "Fırçalarken Diş Etleriniz Kanıyor Mu?" başlıklı köşe yazısı sizlerle...

19 Kasım 2018 Pazartesi 11:45
1349 Okunma
FIRÇALARKEN DİŞ ETLERİNİZ KANIYOR MU ?

Diş eti hastalığı” ne demektir ?

Diş ve dişi saran destek dokularının iltihabını tanımlayan genel bir terimdir. Diş eti hastalığı için kullanılan diğer terimler “Gingivitis” veya “ periodontal hastalık”tır.

Gingivitis Nedir ?

Gingivitis, Diş eti hastalığının erken safhasıdır. Diş eti kırmızı ve iltihaplı hale gelir. Dişler fırçalandığı veya yemek yendiği zaman kanadığında gingivitis’ten şüphelenilmelidir.

Periodontal hastalık nedir ?

Diş eti hastalığında, dişleri destekleyen kemiğin de etkilenmiş olduğu hastalığın daha ileri safhasıdır

Diş eti hastalığı şikayetinizin olma ihtimali nedir ?

Nüfusu çoğunluğu bir şekilde Diş eti hastalığından şikayetçi olmaktadır. Diş eti hastalığı hala yetişkinlerde diş kaybının ana nedenini oluşturmakta birlikte, çoğu insanda çok yavaş ilerlemektedir.

Diş eti hastalığının sonucu ne olabilir ?

Bazı kişiler dişetlerinin şiştiği kanadığı durumlarla karşılaşabilirler. Abseler oluşabilir ve daha kötü vakalarda Diş eti ceplerinden iltihap çıkarak hoş olmayan tat ve kötü kokuya neden olabilir. Bu gibi belirtilerden birini takiben durum geçici olarak inişe geçebilir ama eğer tedavi edilmezse, kemik kaybedilebilir ve dişler sallanır.

Periodontal hastalıklar ilerleme açısından yavaştırlar ve dişlerin sallanmasına neden olacak kadar kemik kaybının oluşması uzun yıllar alabilir, hastalık ilerledikçe tedavisi daha zor hale gelir.

Uzun dönemde ise Diş eti hastalığı nedeniyle dişler kaybedilebilir.,

Benim Diş eti hastalığım var mı ?

Diş eti hastlalığı riskini ortadan kaldırmak için düzenli diş hekimi kontrolünden geçmek gerekmektedir.

Bunun haricinde ağız diş bakımınızı evde düzenli ve doğru bir şekilde uygulamanız gerekmektedir.

Bu iki ana faktör uygulandığı taktirde, kişi ağız içerisinde yalnız giden bir takım şeylerin, hastalık başlangıçlarının çok daha erken farkına varabilmekte ve diş hekimine erken başvurarak hastalığın ilerlemesinin önüne geçilebilmektedir.

O zaman bununla ilgili ne yapmalıyım ?

İlk olarak, diş etlerinizin sağlığını gözlemleyebilecek kişi olan diş hekiminiz tarafından düzenli olarak muayene edilmeniz gerekir.

Çoğu vakalarda diş eti hastalığının tedavisi basittir. İlk tedavi çoğunlukla bir diş hekimi tarafınan yapılan profesyonel temizlemeden oluşur. O zamandan itibaren diş etlerinizin güne olan sağlığı size ve sizin ev bakımınıza bağlıdır. Bu nedenle tedavinizin bir kısmı da, dişlerinizi ve diş etlerinizini sağlıklı tutmak için etkili olan rutinin size gösterilmesini kapsayacaktır. Bu daha büyük olan diş fırçasının ağızda ulaşamayabileceği yerleni nasıl temizleneceğini ve diş ipi kullanımını da kapsayacaktır. Ama unutmamak gerekir ki diş eti hastalığı sadece ağız bakımı eksikliğinden olmaz. Dişlerin çapraşıklığı, ağızdaki çürüklerin dişlerin varlığı, yanlış ya da kötü yapılmış dolgu ve kaplamaların varlığı da diş eti hastalıklarına sebep olabilir. Bu gibi durumlarda zaten düzenli kontrole gittiğiniz hekiminiz sizi uyaracak ve durumun ilerlemesinin önüne geçilecektir.

Herhangi bir şey diş eti hastalıklarını daha kötü hale getirir mi ?

Evet, kötü dolgularla birlikte dişlere hatalı çiğneme kuvvetleri uygulayan ve uyumu bozuk olan protezler diş eti hastalığının başlamasının yanı sıra daha hızlı ilerlemesine neden olabilir. Ayrıca hamilelik sırasında ya da diyabet gibi bazı sistemik hastalıklar ile birlike diş eti hastalğına daha yatkın hale gelebilirsiniz. Ancak, eğer plağı düşük bir seviyede tutabilirseniz, bu vakalarda artan bir risk olmayabilir.

Diş eti hastalığı acı verir mi ?

Diş eti hastalığı acılı olmak zorunda değildir ve uzun yıllar boyunca acı vermeden ilerleyebilir. Acı daha büyük ihtimalle, diş etinde ülserin oluşmasıyla görülen akut bir gingivitis ya da diğer akut dişeti hastalıkları söz konusu ise görülür.

Diş etlerim kanıyor bu ne anlama geliyor ?

Diş etleriniz kanadığı zaman, diş eti hastalğınız olduğu anlamına gelir. Diş etlerinin yemek yerken veya diş fırçalarken kanaması normal değildir. Bu durum bir probleminiz olduğuna dair sizi haberdar eden ilk işaret olabilir.

Ne yapmalıyım ?

Eğer diş etleriniz kanıyorsa veya kırmızı iltihaplı görünüyorsa, o zaman diş hekiminizi ziyaret etmeli ve ondan diş etlerinizi muayene etmesini istemelisiniz.

35 yaşından itibaren, herhangi bir başka nedene kıyasla, daha çok diş eti hastalığı nedeniyle diş kaybedilmektedir. İyi haber şudur ki; diş eti hastalığı önlenebilir ve erken safhalarda tamamen tedavi edilebilir.

Eğer diş hekiminizin tavsiyelerini uygulayıp ağzınızı temiz tutarsanız diş eti hastalığı nedeniyle dişlerinizi kaybetme ihtimalini minimuma indirebilirsiniz.

Mono Tıp Cerrahi Tıp Merkezi 

Diş Hekimi Mıgır Gülezyan

Instagram: migirgulezyan

Göktürk Dergisi Kasım Sayısı Mıgır Gülezyan

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 01.12.2018 11:51
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24