Yılın ikinci ay tutulması için geri sayım!

Parçalı ay tutulması olarak da bilinen kanlı ay tutulması tarihi, astrolojiye ilgi duyanların gündeminde yer alıyor

25 Ekim 2023 Çarşamba 15:50
5229 Okunma
Yılın ikinci ay tutulması için geri sayım!

Ay'ın Dünya'nın gölgesine girmesiyle gerçekleşen kanlı ay tutulması Asya, Avrupa Afrika'da izlenebilecek. İşte 2023 Ekim ayı parçalı ay tutulması tarihi ve saatine ilişkin merak edilenler...

Kanlı ay tutulması için geri sayım başladı. Mayıs ayında gerçekleşen yılın ilk tutulmasının ardından 2023'ün son ay tutulması Ekim ayında gerçekleşecek. Geçtiğimiz günlerde Ateş Çemberi adı da verilen Halkalı Güneş tutulması gerçekleşirken şimdi ise Kanlı Ay (Parçalı Ay) tutulması bekleniyor. Parçalı ay tutulması, Türkiye de dahil olmak üzere Asya, Avrupa Afrika’da da izlenebilecek. İşte 2023 Kanlı Ay tutulması tarihi...

KANLI AY TUTULMASI NEDİR?

Tam Ay tutulması Dünya'nın Güneş ile Ay arasında girerek Ay'ın tamamıyla Dünya'nın gölgesi altında kaldığı yörünge konumunda ortaya çıkıyor.

Bu konumda Güneş ışınlarının Ay'a ulaşması engellendiğinden Ay yalnızca Dünya'nın atmosferinden mavi bir filtreyle yansıyan ışıkla aydınlanıyor ve bu yüzden kızıl bir görünüme bürünüyor. Gökbilimciler Ay'ın bu durumuna "Kanlı Ay" adını veriyorlar.

PARÇALI AY TUTULMASI NE ZAMAN, HANGİ TARİHTE?

Türkiye'de 2023 yılın ilk ay tutulması, 5 Mayıs 2023 tarihinde 18.15-22.30 saat dilimi arasında gerçekleşti. Parçalı Ay (Kanlı ay) tutulması 28 Ekim 2023 tarihinde gerçekleşecek. Türkiye saatiyle 21.02'de başlayacak olan tutulma, saat 01.26'da sona erecek. Bu tutulmada ayın sadece yüzde 12'si dünyanın gölgesi içinde kalacağından bu bölgedeki kızarıklığın fark edilmesi zor olacak. Tutulmanın maksimum evresi ise saat 23.14'te gerçekleşecek. Tutulma 01.26’da Ay’ın yarı gölgeden çıkması ile sona eriyor.

AY TUTULMASI NEREDEN İZLENECEK?

Asya'nın en doğusu ve Avustralya’da tutulma devam ederken ay batacak. Kanlı ay tutulmasının tamamı Asya, Avrupa Afrika’da izlenecek. Afrika'nın en batı ucu, Atlas Okyanusu ve Amerika kıtasının doğusunda tutulma devam ederken Ay doğacak. Parçalı Ay tutulması Türkiye'den de izlenebilecek.

DHA

Son Güncelleme: 25.10.2023 15:58
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24