Gebelik süresi ortalama 40 haftadır ve bu süreci her biri 3’er aylık dönemler olarak 1.trimester , 2. trimester ve 3. trimester olarak adlandırmaktayız.
<
1.Trimester Dönem
1.trimester yani gebeliğin ilk üç ayın sonunda fetüs hareket edebilir hale gelir.Kol ve bacak hareketleri gözlemlenebilir.Mide cebi ve fetal böbrekler ultrasonografide izlenebilir. Fetal omurga kapanır.Bebek yaklaşık olarak 7-8 cm boyutundadır.
2.Trimester Dönem
2. trimester sonunda da fetal kardiak sistem,akciğerler , karaciğer, böbrekler,sindirim sistemi ve genital organlar ultrasonografik olarak değerlendirilebilecek kadar gelişmiştir.Anne artık bebeğinin hareketlerini hissetmeye başlar.
Gebeliğin ilk 3 ayının sona ermesiyle birlikte düşük riski belirgin olarak azalır.Annede ; bebeğin kemik pelvisten çıkıp göbeğe doğru büyümesi ile birlikte sindirim problemleri artabilir.Barsaklar rahimin büyümesine yer açarak karın boşluğunda yer değiştirir.Buna bağlı olarak gaz ve kabızlık şikayetleri artabilir.Beslenmenin bu durum dikkate alınarak düzenlenmesi gerekir.
Karın boşluğunda gebeliğin büyümesiyle anne daha yüzeysel solunum yapmaya başlar.Sık idrar hissi bu dönemde de belirgindir.Ağızda tükürük salgısı arttığı için dişetlerinde enfeksiyon,çekilme ve kanamalar izlenebilir.Dişlere düzenli bir şekilde yumuşak diş fırçasıyla fırçalanmalı, siş ipi ile diş ara yüzeyleri temizlenmelidir.
Karın büyümesine bağlı ciltte gerilmeler ve stria dediğimiz çatlaklar oluşabilir.Bunun için cilt sürekli nemli tutulmalı, bitkisel yağlar kullanılarak cilt gerginliği azaltılmalıdır.
Uzun süreli ayakta kalışlar bacaklarda varis ve hemoroid oluşumunu tetikleyebilir.Bu nedenle sık sık bacaklar yüksek seviyede olacak şekilde dinlendirilmelidir.Gebelikte pıhtılaşma faktörleri fizyolojik olarak arttığından gün boyu hareketsizlikten kaçınılmalı,uzun yolculuklarda 2 saat aralarla hareket sağlanmalıdır.
Gebeliğin bu aylarında da vücut direnci düşük olduğundan vaginal ve üriner sistem enfeksiyonları sık izlenir.Bu durum erken doğumu tetikleyebileceğinden mutlaka zamanında tedavi edilmelidir.
Hormonal değişiklikler gebenin cildinde özellikle yüz bölgesinde pigmentasyona (koyu renk değişikliği) neden olabilir.Bu nedenle güneş ışınlarına karşı yüksek koruma faktörlü nemlendiriciler kullanılmalıdır.