Yurtdışında  verilen bir boşanma kararının Türkiye de hiç bir hükmü bulunmamaktadır. Bunun için Türkiye de tanıma ve tenfiz davası açmanız gerekmektedir.

Nedir bu tanıma ve tenfiz davaları ?, Nasıl başvurulur ve Son düzenlemeler Nelerdir ? Bu ayki yazımızda bu konulardan bahsedeceğiz.

Öncelikle Tanımada, yabancı mahkemenin verdiği kararın yerel mahkemece tanınması söz konusudur.Tenfizde ise  yabancı mahkemenin verdiği kararın icra edilebilirliğini gösterir. Yani tanıma ile çıkan hükmü icra eder.  Örn;nafaka,velayet

Yurtdışında Boşanmanın Türkiye’de Geçerli Olabilmesi İçin Bazı Şartlar Gereklidir;

Ø Yabancı mahkeme tarafından hukuk davalarına dair verilmiş bir karar olmalıdır.

Ø Söz konusu mahkeme kararı, kesinleşmiş olmalıdır.

  • Kamu düzenine açıkça aykırılılık bulunmamalıdır.
  • Tanıma ve tenfizi istenen kararı veren ülke ile karşılılık bulunmalıdır.
  • Dürüstlük kuralına aykırı şekilde başvuru yapılmamalıdır.

Yurtdışında Boşananlar İçin Getirilen Yeni Düzenleme ;

5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda 29.04.2017 tarihinde yapılan değişiklikle ‘Yabancı ülke adlî veya idarî makamlarınca boşanmaya, evliliğin butlanına, iptaline veya mevcut olup olmadığının tespitine ilişkin olarak verilen kararlar; bizzat veya vekilleri aracılığıyla tarafların birlikte başvurması, verildiği devlet kanunlarına göre konusunda yetkili adlî veya idarî makam tarafından verilmiş ve usulen kesinleşmiş olması ve Türk kamu düzenine açıkça aykırı bulunmaması şartlarıyla nüfus kütüğüne tescil edilir’ hükmü getirilmiştir.

Yani yurtdışında boşanan TC vatandaşları, bulundukları ülkedeki dış temsilciliklerine başvurdukları takdirde, tanıma davası açmalarına gerek kalmadan boşanmalarını Türkiye’de geçerli olarak tanıtabilecek ve nüfus sicillerine işletebilecekler.

Düzenlemeye göre yurtdışında boşanmış kişilerin Türkiye’de de boşanmış sayılabilmeleri için beraber başvuru yapmaları gerekmektedir. Tarafların veya avukatlarının birlikte başvurma imkanı bulunmadığı takdirde, boşanmanın Türkiye’de geçerli olabilmesi için tanıma/tenfiz davası açılması gerekmektedir.

Başvuru İçin Gerekli Belgeler ;

  • Bakanlık tarafından tanzim edilmiş başvuru formu
  • Tescili istenen yabancı mahkeme boşanma kararının aslı ve onaylı bir Türkçe tercümesi
  • Tescili istenen yabancı mahkeme kararının kesinleştiğini gösterir  belge aslı ve onaylı bir Türkçe tercümesi

Söz konusu değişiklik sadece boşanma, evliliğin butlanı ve iptaline ilişkin kararların aranan şartların da bulunması halinde geçerlidir. Yabancı ülke tarafından verilen boşanma ve evliliğin iptali kararlarında velayet, iştirak nafakası, çocukla kişisel ilişki kurulması, mal rejimi ve tazminat gibi tenfiz gerektiren hükümler de bulunuyorsa sadece boşanma, evliliğin butlanı ve iptaline ilişkin kararın tespiti yönünden kabul edilir ve nüfus kütüğüne tescil edilebilir.

 Velayet,iştirak nafakası, çocukla kişisel ilişki kurulması,tazminat gibi hükümlerin Türkiye de tanınması için hala Türk mahkemelerinde dava açılması gerekmektedir. Bu nedenle bir avukattan yardım alarak hareket etmenizi öneririm. Sevgilerle,

Av.Gizem CAN

Yeni Mecidiyeköy Yolu Cad.Yüksel Aprt No:16 K:5 D:12 Mecidiyeköy/İST.

05054878391

 

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24