Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın Röportajı

ISTANBUL'UN EN NEZIH YERLEŞIM BÖLGESI GÖKTÜRK

05 Aralık 2018 Çarşamba 11:49
1777 Okunma
Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın Röportajı

Göktürk'te yapılan yatırımlar hakkında bilgi almak için Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın ile Göktürk Dergisi sahibi "Ümit Öner" özel bir söyleşi gerçekleştirdi.

Eyüpsultan Belediye Başkanı olarak görev yapmaktasınız, belediyecilik anlayışınız nedir?

Belediyecilik anlayışımız, Cumhurbaşkanımızın 1994 yılında başlattığı belediyecilik anlayışına dayanıyor. İnsan odaklı, insanı merkeze alan, objektif, genel hizmet yaklaşımı… Öncelikle de kamunun, toplumun, hemşerilerimizin ihtiyaçlarını proaktif bir şekilde tespit etmek ve çözümleme getirmek de anlayışımızın bir parçası. Tabii her mahallemizin farklı sorunları oluyor, dolayısıyla bu çeşitliliği ve farklılığı da göz önünde bulundurarak projelerimizi oluşturuyoruz. Bir başka önemli konu da, kamuda ciddi tasarruf yapmayı önceleyen bir anlayışa sahibiz. Olabildiği kadar az parayla çok iş yapmayı tercih ediyoruz. Bu anlamda yerli ve milli olmaya çalışıyoruz. Klasik belediyecilik anlayışının dışında özellikle eğitim konusunda, sosyal ve kültürel hizmetlerin öne çıkması, sanat ve spor faaliyetlerinin desteklenmesi , yoğunlaşması şeklinde de bir belediyecilik anlayışına sahibiz. Konuya farklı bir açıdan bakarsak, ihtiyaç sahibi vatandaşlarmızın da sığınabileceği bir liman olarak görüyoruz belediyemizi. Dolayısıyla bunun için Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüzü kurduk. Kimsesizlerin kimsesi olmaya, bu anlamda da hayırseverlerle ihtiyaç sahiplerini buluşturmayı, onlara köprü olmayı da belediyecilik anlayışımızın bir parçası olarak görüyoruz.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın söylediği 'gönülden belediyecilik' anlayışına nasıl yaklaşıyorsunuz?

Tabii bu baştan beri bizim kabul ettiğimiz, yapmaya çalıştığımız, hedefimiz olan bir yaklaşım. Belediye başkanı, şehirdeki her bir insanın en çok güvendiği, en çok umut beslediği, kendisinin sorunlarının çözümünde birinci derecede önemli gördüğü kişidir, otoritedir. Dolayısıyla insanların sevgiyle ve saygıyla bu kuruma yaklaştıklarını görüyoruz, hissediyoruz. Bu yaklaşım zaten belediye başkanlarını sorumluluk altına sokuyor, o sorumlulukla hareket ediyorsunuz. Bütün kararlarınızı, bütün işlemlerinizi, eylemlerinizi bu sorumluluğu hissederek gerçekleştiriyorsunuz. Dolayısıyla bu davranış ve ilişkiler, gönülleri fethetme ve gerçekten insanlarla gönülden ilişki kurmanızı sağlıyor.

Eyüpsultan'la ilgili yaptığınız ve yapacağınız birçok projeyi insanlar biliyor. Peki, Göktürk'e hangi projeleri yaptınız ve yapacaksınız?

Göktürk'te öncelikle en temel sorunumuz olan 2B diye adlandırdığımız alanların planlarını ve 18. Madde uygulamasını bitirdik. Bu şu anlama geliyor: Buradaki bütün mülkiyet ve imar sorunu çözülmüş oldu, bundan sonra şu an itibariyle herhangi bir vatandaşımız belediyemize ruhsat başvurusunda bulunarak inşaatına başlayabilir, önünde herhangi bir yasal engel kalmamıştır, dolayısıyla yılların sorunu bir şekilde çözümlenmiş ve sonuçlandırılmış oldu. Bundan sonra artık burada modern şehircilik anlayışının en güzel örnekleri sergilenecek. Onun dışında Göktürk'ün alt yapı sorunları vardı. Elektrik ve İSKİ anlamında... BEDAŞ ve İSKİ ile yaptığımız görüşmelerde mahallelerimizi, sokaklarımızı gözden geçirerek önemli ölçüde bu eksikleri tamamlatmayı hedefledik ve bu konuda ciddi mesafeler aldık. Trend devam edecektir. Yine çok önemsediğim bir şey, Organik Pazar kurduk, cumartesi günleri hizmet veriyor. Tarladan,doğal olarak üretilen ürünler pazarda tüketicilerin hizmetine sunuluyor. Oldukça zengin çeşitleri olan ve büyük ilgi gören bir pazar oldu. Sokak hayvanlarımızla ilgili birçok önemli projeyi hayata geçirdik. Kemerburgaz’a kurduğumuz Hayvan Kliniği, sokak hayvanlarının bakımlarının, tedavilerinin, hastalıklarının iyileştirilmesi anlamında önemli bir boşluğu doldurdu. Yine Kemerburgaz Hayvan Kliniğimiz bünyesinde hayvan ambulansımız var. Veteriner hekim kadromuzu güçlendirdik. Ayrıca Veteriner Hizmetleri Müdürlüğümüzün kullandığı bilgisayar programlarını kendi mühendislerimiz yazdı. Herhangi bir sokak hayvanı yasal olarak alınması ve barınağa götürülmesi gerekiyorsa alındığı anda fotoğrafı çekiliyor, bütün bilgileri ipad’lerle sisteme giriyor, sunucularımızda kaydediliyor. Bundan sonraki bütün süreçte işlemler bu bilgi bankası üzerinden yürütülüyor. Dolayısıyla hayvanlarımızın akibeti ne oldu diye bir sorun yok. Son derece modern bir sistem kurduk. Bu arada hayvanlarımız için doğal ve modern bir yaşam merkezi projesini hayata geçireceğiz. Kemerburgaz Hayvan Barınağı’nın hemen yanındaki alanın tahsisini istedik. Sponsorlarımızın da katkılarıyla inşallah hayvanlarımız için doğal ve modern bir yaşam merkezi projesini gerçekleştireceğiz.

Yine seçimler öncesinde söz verdiğimiz gibi Göktürk’te Özgecan Aslan Sağlıklı Yaşam ve Yürüyüş Parkurumuzu 2 yıl önce faaliyete geçirdik. Bugün birçok Göktürklünün severek kullandığı bir doğal yürüyüş parkuru oldu.. Yine belediye hizmetlerimiz son derece yetersiz kalıyordu dolayısıyla İstanbul Caddesi üzerindeki bir metruk binamızı Belediye Hizmet Binası olarak Göktürklülerin hizmetine sunduk. Birçok belediye hizmetleri artık merkeze gelmeden Nikah işlemleri en son katıldı, Göktürk Hizmet binamızdan yapılır hale geldi. Nikah günleri veriliyor, vergilerini Göktürklüler buradan yatırabiliyorlar. Göktürk eski Hizmet Belediye Belediye binamızı da Gençlik Merkezi'ne dönüştürdük. Son derece nezih, estetik standartlarla oluşturulan bir merkez haline geldi. Bu merkezde her yaştan insanlarımız müzik resim, tiyatro gibi bir çok sanat dalında hizmet alıyor, etkinlikler her haftasonu ilgi odağı oluyor. Son zamanlarda da özellikle binamızın en üst katını gençlerimiz için özellikle bir kütüphane haline dönüştürdük. İstanbul Yeni Havalimanı’nı şehrimize bağlayan metro çalışmamız hızla devam ediyor. İnşallah 2019 yılı içerisinde bu metromuz faaliyete geçecek ve Göktürk'te de bir istasyon olacağı için bölgemizin ulaşımına ciddi katkı sağlayacak. Onun dışında eski pazar yerinde bir yaşam ve kültür merkezi projemizi Büyükşehir belediyemize onaylattık, planlarını geçirdik. İnşallah bu yıl içerisinde temel attırmayı planlıyoruz. Bittiğinde sosyal tesisleri, kafetaryaları, otoparkları, sosyal ve yeşil alanları ile çok güzel bir kültür yaşam merkezi olacak. Kemerburgaz Kurtkemeri Tesislerimizin gelişim planlarını tamamlattık ve onayladık. İnşallah burada kır restorantı ve doğal köy ürünlerinin satılacağı, yürüyüş parkurunun olacağı bir tesisi önümüzdeki dönem hemşehrilerimizin hizmetine sunacağız. Plan notlarımızda yaptığımız değişiklikle Göktürk ve Kemerburgaz bölgelerimizdeki arsalarda istenildiği takdirde film platosu yapma imkanı getirdik. Bu proje hem sinema sektörüne ciddi bir katkı sağlayacak hem de bölgemiz için sosyo kültürel ve ekonomik anlamda da katma değer oluşturacak.

Önümüzdeki yerel seçimlerde yeniden aday olmayı düşünüyor musunuz?

Partimizin görev vermesi halinde biz bu göreve devam edeceğiz. Şu an itibariyle bir sıkıntı gözükmüyor. İnşallah Eyüpsultanlılarla, Göktürklülere hizmetlerimizi aksatmadan devam ettirmeyi düşünüyoruz. Tamamlayacağımız birçok projemiz var. Bu projeleri gerçekleştirmenin heyecanını her zaman hissedeceğim ve Eyüpsultanlılar için güzel projeler gerçekleştirmeye devam edeceğim.

Göktürk'ü bu kadar değerli kılan nedir?

Doğal çevresi, yeşilin bol olması, nezih bir yerleşim bölgesi olması. Göktürk’te oturan kişilerin hepsi topluma katma değer katan, entellektüel birikimleri olan insanlar. Düzenli ve modern bir şehir olduğu için, doğal güzelliklerinin yanında İstanbul merkeze yakın oluşu ve trafiğin başka ilçelere nazaran daha rahat oluşu da Göktürk’ü değerli kılan şeyler arasında yeralıyor. Göktürk’le ilgili sorunları çözdüğümüzde ve eksikleri de tamamladığımız takdirde bu bölgemizin çok daha fazla öne çıkacağını ve talep göreceğini düşünüyorum. Havasıyla, suyuyla, lokasyonuyla, ulaşım imkanlarıyla aslında hem şehir içinde ama şehir dışında bir banliyö gibi olması Göktürk'ü değerli kılan özelliklerden bazıları…

Sizin en büyük seçim vaatlerinizden birisi de gençlerin ve çocukların eğitimiyle ilgili gerçekleştirmeyi planladığınız projelerdi. Bu konuda ne gibi çalışmalar yaptınız?

Bizim en değerli varlıklarımız çocuklarımız. Dolayısıyla onların çok nitelikli yetişmeleri birinci hedefimiz olmalı. Onların eğitim almaları sadece ailelerin sorumluluğunda diye düşünmüyoruz. Belediye Başkanı olarak benim de bu konuda birinci derecede sorumlu olduğumu düşünüyorum. Gerek örgün eğitim ki Milli Eğitimin sorumlu olduğu alan, gerekse yaygın eğitimde, her iki alanda da olabildiği kadar çok katkı vermeye çalışıyorum. Örgün alanla ilgili okullara çok ciddi destekler sağlıyoruz, onların her sene boyalarını, bakım ve onarımlarını yapıyoruz ve yıl içerisinde tefrişatlarına yardımcı oluyoruz. Yine spor, kültür etkinlikleri yapılması anlamında malzeme ve hizmet destekleri sağlıyoruz. İlk ve ortaokullarımıza kırtasiye desteği sağlıyoruz, lise ve üniversite öğrencilerimize burs veriyoruz. Yaz ve kış kamplarıyla onları kültürel ve sosyal aktivitelerle destekliyoruz. Dört yıldan beri beri yaklaşık 400 başarılı lise öğrencimizi yurt dışına beş günlük gezilere gönderdik. Bunların çok ciddi faydalarını gördük. Bütün bunlar gençlerimiz ve çocuklarımızın nitelikli eğitim almalarına katkılar sağlayacak çalışmalar. Bunlara devam edeceğiz. Yaygın eğitim olarak da biz Bilgi Evleri ve Gençlik Merkezlerimizi önemsiyoruz. Göreve geldiğimizde beş tane olan sayı şu an itibariyle 15'e yükseldi. Şu anda 4 bin civarında öğrencimiz buralardan faydalanıyor, 150 civarında eğitmen kadromuzla hizmet veriyoruz. Simurg çok başarılı bir projemiz, ödül aldı. Gerçekten öğrenci ve velilerimizden çok olumlu dönüşler de alıyoruz. Çocuklarımız çok değişik alanlarda başarılara imza atıyorlar. Yarışmalara katılıyorlar, kendilerine güvenleri gelişiyor, sistemimizin temel prensibi zaten çocuğun kendine güvenmesini sağlamak, kendi ayakları üzerinde durarak aşama kaydetmesini sağlamak. Bizim Bilgi Evleri ve Gençlik Merkezleri'nde eğitim alan çocuklarımız ve gençlerimizin okullardaki akademik başarıları da artıyor. Kendisiyle ve çevresiyle barışık, kendine güvenen, yeteneklerini keşfeden tipolojiler ortaya çıkıyor. Onlarca branşta eğitimlerimiz var, alanında uzman, yetkin ve profesyonel kadrolarımızla bu eğitimlerimizi yapıyoruz ve çok ciddi bütçe ayırıyoruz. Süreç içinde haklı olduğumuz anlaşıldı, çünkü insan kaynağını iyi eğitemediğiniz takdirde birçok olumsuzluklar beraberinde geliyor.

Sizin en önemli projelerinizden biri de ESTAM projesi… Çok geniş kapsamlı bir proje. Bu proje sizin zamanınızda başladı. Bize ESTAM'dan bahsedebilir misiniz?

Eyüpsultan Tarihi Alan Merkez (ESTAM) Projesi en büyük projelerimizden biridir. Eyüpsultanımızın var olan potansiyelinin tespiti, açığa çıkarılması ve günümüze sunulması şeklinde bir anlayışla hazırlandı. Konusunda uzman yüzlerce akademisyen, uygulamacı, paydaş kişi ve kurumlarla oluşturuldu. 2.5 yıllık bir sürede tamamlandı. 2017 yılı itibariyle de kısmen uygulanmaya başlandı. Bu projede fiziki düzenlemeler var, Eyüpsultan ve çevresinin otantik özelliklerini kaybetmeden şehir standartlarına uygun bir şekilde yeniden inşaasını öngörüyor, herhangi bir yıkım olmaksızın. Zeminler, alt yapılar, cepheler, peyzaj, tabelalar, yönlendirmeler, restorasyonlar gibi fiziki düzenlemeleri öngörüyor. Bununla beraber tarihi alanın fonksiyonlandırılması ve bir düzen ve sistem dahilinde işletilmesini öngörüyor. Olabildiği kadar yayalaştırmayı ve sadeleştirmeyi öngörüyor. Önümüzdeki süreçte bu projenin hayata geçmesi ile birlikte turist sayısında çok ciddi artış olacağını, turizm ve hizmet sektörünün gelişeceğini söyleyebiliriz. İlçemiz bu anlamda ciddi bir potansiyele sahipti. Biz bu projeyle bu potansiyeli ortaya çıkarmış olduk. Dünyanın sayılı, kıymetli nadide eserlerinin olduğu, hem manevi anlamda hem de tarihi ve kültürel anlamda ciddi bir birikime sahibiz. Bu birikimin farkında olmamız lazım, bu birikimden faydalanmamız lazım, hem ilmi- bilimsel anlamda, hem tarihi ve kültürel anlamda, hem de ekonomik anlamda. Bu proje bunu gerçekleştirecek. Eyüpsultan hak ettiği yeri bulacak ve eski ışıltısını yeniden kazanacak. Bana göre Eyüpsultan ESTAM projesiyle Türkiye'nin en önemli turizm ve kültür noktalarından bir tanesi olacak.

Eyüpsultan'da ulaşım konusunda da bir devrim yaşanıyor. Metro ve tramvayla ilgili önemli projeler devam ediyor. İki sene içinde Eyüpsultan'ın ulaşım problemi azalacak mı? Bununla ilgili neler söylemek istersiniz?

Aslında bu yıl sonu itibariyle trafik sorununun azalacağını, minimilize olacağını düşünüyorum. Özellikle Alibeyköy Merkez bölgemizin ulaşımını sağlayan metro faaliyete geçecek. Yine Alibeyköy tramvayı ile aynı akstan Eminönü bölgesine sabah ve akşam vatandaşlarımızı taşıyacak tramvayımız hizmete girecek. Bu iki raylı sistem çok ciddi ölçüde ulaşımımızı rahatlatacak. Onunla beraber 2019 yılı içerisinde havaalanı metromuz faaliyete geçecek. İlerleyen yıllarda zaten Fatih'ten gelen, Eyüpsultan Meydanı’ndan geçecek olan metromuz faaliyete geçecek. Dolayısıyla ilçemiz de metro ve tramvay ağlarıyla ciddi şekilde örülmüş olacak. Bunlardan iki tanesi sanırım bu yıl içinde faaliyete geçecek. Bu da zaten dünyanın kabul ettiği modern, güvenli, hızlı, temiz ve sağlıklı ulaşım aracı. İlçemiz de bundan faydalanacak.

Eyüpsultan’da alt ve üst yapı çalışmaları son hızıyla sürüyor. Prestij Caddeler adlı bir projeniz de var. Bu konu hakkında neler söylemek istersiniz.

İlçemiz imar ve tapu sorunlarından dolayı alt yapı yatırımları uzun bir süre gecikmiş bir ilçeydi. Bu sorunlar aşıldıkça biz de bu alanlara yoğunluk verdik. 2017 yılında rekor kırdık, yaklaşık 250 bin ton civarında asfalt attık. Önemli bir başarıydı. Bu sene de aynı trendi yakalayacağız ama aynı zamanda 2018 yılı sonu itibariyle ilçemizin çok ciddi ölçüde asfalt problemini halletmiş ve gündemden çıkartmış olacağız, hedefimiz o. Ondan sonra artık şehir estetiğine yönelik yeşil alan düzenlemeleri, akıllı şehir uygulamaları gibi temalara ağırlık vereceğiz. Dört yılda yaklaşık 40 civarında yeni park yaptık. Bunlar artık şehirde yaşayan insanımızın hak ettiği, arzuladığı, haklı olarak beklediği hizmetler, bunları da hızlı bir şekilde gerçekleştiriyoruz.

Sosyal hizmetler konusunda da çok önemli başarılara imza attınız. ESER, Zahir Kafe Atölyesi büyük ilgi gördü. Bu konuda yeni projeleriniz var mı?

Biz göreve geldiğimizde açı, yoksulu, kimsesizi olmayan bir ilçe oluşturmak istiyoruz demiştik. Onun için de bu anlamda özel bir müdürlük kurduk, Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğümüzü... Önem verdiğimiz bir alandı ve gerçekten 20'den fazla birimle bu müdürlük dinamik bir şekilde çalışıyor. Aile danışmanlığından tutun öğrenci burslarına, gıda, yakacak, eşya yardımına kadar çok geniş bir yelpazede hizmet vermeye çalışıyor. Tabii sosyal hizmetler dinamik bir alan sürekli yeni ihtiyaçlar ve yeni hizmet alanları çıkıyor, biz de bu alanlarda hizmet veriyoruz. En son bu müdürlüğümüz bünyesinde Duyu Bütünleme Terapi Merkezi diye bir program başlattık. Çok özel bir alan, özel sektörde çok yüksek ücretlerle alınabilen bir hizmet, biz bunu ücretsiz vermeye başladık.

Siz spor yapan ve spora çok değer veren bir Başkansınız. Sizin döneminizde Eyüpspor en parlak dönemini yaşıyor. En son kadınlar için hayata geçirdiğiniz proje de büyük ilgi gördü. Sporla ilgili yeni projeleriniz var mı?

Sporu bizim hizmet anlayışımızda her herde ve yer yaş kategorisinde yapılması gereken bir uğraş olarak kabul ediyoruz. Sadece öğrencilerin, çocukların, gençlerin değil değişik yaş kategorilerinde herkesin spor yapmasını teşvik edici projeler geliştiriyoruz. Ev hanımlarımız için başlattığımız spor projemiz 100 kişi ile başladı bugün 1000’lere dayandı. Eyüpsultanlı hanımlar spor yaptıkları için çok mutlular. Hem sağlık hem de sosyalleşme anlamında çok güzel oldu. Çok iyi geri dönüşler aldık. Bu trend devam edecek.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 12.12.2018 09:33
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.