Emzirmeye yeni başlayan kadınların göğüslerinde hassasiyet hissetmesi   normaldir. Aynca emzirme  sırasında ağrı ve yanma hissi oluşuyorsa, bu durum mastit olgusuna işaret ediyor olabilir. Mastitin en sık görülen belirtileri şu şekildedir:

  •  Memede şişlik, kızarıklık, hassasiyet, ağrı, lekelenme
  •  Emzirirken yanma hissi
  •  Meme dokusunda sertleşme ve kaşınma
  •  Sert, ağrılı ve yumru gibi hissedilen apse
  •  Memeden kötü kokulu, kıvamlı, genellikle sarı-yeşil
  •  Memenin belirli bir bölgesinde olağan dışı sıcaklık
  •  Koltuk altı bezlerinde şişlik
  •  Yüksek ateş
  •  Yorgunluk

Mastit, emziren kadınlarda süt kanalının tıkanması ya da bakteriyel enfeksiyon nedeniyle olur. İltihaplanmanın enfeksiyon olmadan ortaya çıkması, genellikle memede süt birikmesinden kaynaklanır. Bebek emerken meme ucunda oluşan travma (meme başı çatlakları), cilt florasında ya da bebeğin ağzında bulunan bakterilerin doku içine girmesine sebep olur. Böylece enfeksiyon oluşur. Vücut, bakterilerin neden olduğu enfeksiyonla savaşmak için, meme dokusunun iltihaplanmasına neden olan bir dizi kimyasal salgılar. Bu da memede ağrı ve yanmayla karakterize olan mastite yol açar.

Meme implantı uzun süreli düzensiz emzirme sonucu sütün memede birikmesi , bağışıklık sistemini zayıflatan  sigara tüketimi , kronik hastalıklar  mastit oluşumu riskini arttırır.

Meme muaynesi ve labotuvar tetkikleriyle , apse oluşumu ultrasonla tespit edilebilir.

Memenin sık boşaltılması , doğru emzirme tekniklerinin anneye anlatılması meme ucu bakımının doğru ve düzenli yapılması , yeterli sıvı tüketiminin sağlanması mastit oluşumunu engelleyebilir.

 Tedavisinde mastit olan memenin düzenli sağılması 2 gün kadar bebeğin o memeden emzirilmemesi ( sağılan süt bebeğe verilebilir bebeğin ağzındaki floradaki bakterilerinin meme ucu çatlağından geçmesini önlemek için bebeğin ağzı ile teması kesilir. )Meme ucu düzenli temizlenmeli çatlağın oluşmaması ve tedavisi için kremler kullanılabilir. Ayva çekirdeğini suda bekleterek elde edilen jel ile meme ucuna bakım yapılabilir.

  Enfeksiyon için antiinflamatuar ve antibiyotik gerekli durumlarda kullanilabilir. Apse oluşumu mevcutsa apsenın boşaltılması uygun antibiyotikle tedavi edilmesi gerekir.

           Sağlıkla ve sevgiyle kalın..

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24