Karayollarında bir çok sürücünün karşılaştığı ve karşısına çıktığı bu durum konusunda bilgi kirliliği olduğu kanısındayım, kısaca değer kaybı nedir ? nasıl olur?Haklarımız nelerdir ?

kısaca bir özetleyelim; Araç değer kaybını, bir aracın trafi k kazasından sonra ekonomik değerinde meydana gelen düşüş olarak nitelendirebiliriz. Kısaca,aracınızın kaza önceki fi yatı ile kaza sonraki fi yatı arasındaki farkın talebidir, diyebiliriz.

Türk Ticaret Kanunu’nun 1409. maddesine göre; trafi k kazası esnasında değer kaybı oluşması durumunda, kazada kusurlu olan tarafın trafi k sigortası, hem meydana gelen hasarı ve zararı karşılamakla, hem de doğrudan zarar olarak kabul gören değer kaybını karşılamakla yükümlüdür.

Karayolları Trafi k Kanunu’nun 85. maddesine göre ise; “aracın bir kimsenin ölümüne veya yaralanmasına yahut bir şeyin zarara uğramasına sebep olursa, motorlu aracın bir teşebbüsün unvanı veya işletme adı altında veya bu teşebbüs tarafından kesilen biletle işletilmesi halinde, motorlu aracın işleteni ve bağlı olduğu teşebbüsün sahibi, doğan zarardan müştereken ve müteselsilen sorumlu olur.” Demektedir.

Yapacağımız başvurularda bu hususlara ihtiyaç duyulacaktır. Meydana gelen kaza neticesinde 2 yıllık dava zamanaşımı söz konusu olduğunu da unutmamak gerekmektedir. Kaza neticesinde taleplerimiz için ya dava açma yoluna gitmemiz gerekmekte yada Sigorta Tahkim Komisyonuna başvuru yapmamız gerekmektedir.

Sigorta tahkim komisyonuna başvuru yapmadan önce karşı tarafın sigorta şirketine yazılı olarak taleplerimiz iletmeli ve 15 gün içerisinde taleplerimizin reddedilmesi veyahut cevap verilmemesi halinde Sigorta Tahkim komisyonuna başvuru yapmamız gerekmektedir. Söz konusu 15 günlük süreyi beklememiz gerekmektedir.

Akabinde yapılan başvuru yaklaşık 6 ay içerisinde sonuçlanmaktadır. Sigorta tahkim komisyonuna yapılan başvurularınızı bireysel olarak yapabilmektesiniz ancak başvuru şekli, yöntemi, ara karar ifaları, bilirkişi raporu, rapora itiraz gibi süreçler hakkında hak kaybı yaşanmaması adına Avukat yardımı ile hareket edilmesi gerekmektedir.

Dikkat edilecek bir diğer husus bu konuda kendisini avukat gibi tanıtan, avukat gibi faaliyet gösteren kişilere dikkat etmeniz, Bu konuda bir çok mağduriyet yaşanmıştır. Telefon ile size ulaşan şahıslar konusunda dikkatli olmanızı, kişisel verilerinizi nasıl ele geçirdiklerini sorgulamanızı öneririm.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24