" Gün içinde zihnimizden 40 – 60 civarında düşünce geçiyor. An’da olduğumuzda genelde olumlu hissediyoruz, ancak bilimsel araştırmalara göre zihnimiz ortalama %47 oranında an’da değil; geçmişte ya da gelecekte…"

Yani kaygılarımızda, yaptıklarımızda, yapacaklarımızda... Ev işlerinde, kendi iş hayatımızda, çocukların okullarında, ödevlerinde olmamız an'ı yaşamımıza engel oluyor. Farkında olmadan bu kaygılarla zihnimiz durmadan konuşuyor. Günümüz yaşam şartları ve hayatımız, hızlı yaşamak için oluşmuş durumda.

" Dolayısıyla aklımızdan günde ortalama 25 civarında negatif düşünce geçmesi olası… 25000 olumsuz düşünce, bir o kadar olumsuz duygu yaratma potansiyeline sahip."

Bizler zihnimizi kontrol etmekte zorlanırken, çocuklarımız ne kadar an'ı yaşayabiliyor.

Biz ve çocuklarımız tüm bu olumsuz düşüncelerle nasıl baş edebiliriz?

Çocukların an’da kalarak duygularına, düşüncelerine ve bedenlerine dikkatlerini vermelerini sağlamak için, yapılacak bazı minik egzersizlerle çocukların kaygı ve stres yönetme konusunda, bilinçaltlarını, odaklanma sürelerinin artırmak, sakinleşmelerini sağlayabilir.

Yapılacak her egzersizi birlikte yapmak, çocuğun egzersize katılma

duygusunu daha çok arttıracaktır.

Nefes Egzersizi

Egzersizi anne, baba ve çocuk üçgeninde yapıyorsanız, minik bir çember oluşturarak yapmanız, çocuğa; birey olma, eşit olma duygusu verecektir. Şayet iki kişiyse iz karışıklık yapabilirsiniz.

Kendinizi rahat hissettiğiniz bir pozisyonda ister yatarak, ister oturarak, gözler ister açık, ister kapalı seçim senin. Sen nasıl rahat hissediyorsan o şekilde... Anne ya da baba egzersizi yönetebilir.

Odağını nefes alış verişimize yoğunlaştıralım. Karnını şişirerek burnundan nefes alıp, ağızdan nefes ver. İstersen elini göbeğinin üstüne oyabilirsin. Her nefes alış verişte karnının ritmini izleyebilirsin. Kendini zorlama! Acele etme! Nefes alış verişlerimize devam ediyoruz. Odağın nefesinde olsun. Nefes alış verişlerinde vücudunu gözlemleyebilirsin. Neler oluyor, ne hissediyorsun? Nefes alıp vermeye devam ederken, şimdi nefesimizi saymayı deneyelim. Bir dakikada kaç nefes alıyoruz. Acele etmeden, sakince her nefesimizi sayalım. Saymayı bırakalım ve nefes alış verişlerimize devam edelim. Kendinizi hazır hissettiğinizde gözlerinizi yavaş yavaş açabilirsiniz.

Bu minik egzersizle ilgili bir kaç soru sorarak, sohbet ederek, deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz.

*Nefes alırken nasıl hissediyorsun?

*Nefes verirken nasıl hissediyorsun?

*Zihninde nasıl düşünceler konuşmalar geçti?

*Zihnindeki konuşmaları kontrol edebiliyor musun?

*Vücudunda neleri gözlemledin?

*Vücudun rahatlıyor mu, sakinleşiyor mu?

İsterseniz nefes sayma egzersizini, karşılıklı olarak birbirinize de yapabilirsiniz. Sırayla elinizi birbirinizin karnına koyun ve bu egzersizi aynı şekilde yaparak soruları sorup sohbet edebilirsiniz.

Beraber yapacağınız her etkinlik; çocuğunuzla oluşan bağınıza güç katacaktır. Unutmayın çocuklarımız bizlerin aynasıdır.

Sevgilerle…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24