Kanal tedavisinin amacı hastanın rahatsızlığını gidererek dişin estetik ve fonksiyon bakımından daha uzun süreler hizmet etmesini sağlamaktır. Endodontik tedavinin iyi yapılabilmesi ve başarılı olması için bir çok teknik geliştirilmiştir. Zaman içerisinde kök kanal tedavisi aletleri iyileştirilmiş daha kaliteli bir hale getirilmiştir, döner alet sistemlerine geçilmiştir ve kök kanal dolgu materyal kaliteleri artırılmıştır.

Klinisyenlerin ve hastaların kanal tedavisiyle ilgili en yaygın endişesi kanal tedavisi yapılan dişin hastaya ne kadar zaman hizmet vereceğidir. Kök kanal tedavisinin başarısını etkileyen pek çok faktör vardır: Kullanılan aletler (apeks locaterlar, rotary ve resiprokal sistemler), uygulanan yöntem, kanal dolgu maddeleri, daimi restorasyon, hastanın immün sistemi, kanal tedavisi sonrası başarıyı etkilemektedir.

Kanal tedavisi prosedürü ağrılı mıdır?

Kök kanal tedavisi prosedürü dişin içerisinde yer alan canlı pulpa dokusunun sinirlerinin ve damarlarının enfekte ya da hasarlı olduğu zamanlarda yapılmaktadır. İnsanlar kök kanal tedavisinin ağrılı olduğunu düşündükleri için genelde korku duymaktadır, aslında tedavi edilen çoğu hasta hiç bir ağrı hissetmediğini belirtmiştir. Kök kanal tedavisi tamamen lokal anestesi altında gerçekleştirilir, yani herhangi bir ağrı hissetmezsiniz.

Kök kanal tedavisinden sonra hassasiyet ne kadar sürmektedir?

Başarılı bir kök kanal tedavisi az miktarda hassasiyete neden olmaktadır ve bu durum geçicidir, bu hassasiyet en fazla 1 haftaya kadar sürmektedir. 1 haftadan daha uzun süre geçmeyen bir ağrı ile karşılaşırsanız diş hekiminiz ile iletişime geçmeniz gerekmektedir.

Kök kanal tedavisi ne kadar sürer?

Basit bir dişte kök kanal tedavisi 30 dk ile 60 dk arasında sürmektedir, ancak daha kompleks vakalarda ise 90 dakikaya kadar uzayabilir.

Dişinizin kök kanal tedavisine ihtiyacı olduğunu nasıl hissedebilirsiniz?

Geçmeyen diş ağrısı, gece uykudan uyandıracak tarzda diş ağrısı ya da sıcak ve soğuk uyaranlarla oldukça şiddetli ağrı oluşması durumları kanal tedavisi ihtiyacı için ipucu olabilir, ancak en güvenilir yöntem bir diş hekiminin ağız içi muayene ve radyografilerle doğru teşhis koymasıdır.

Canlılığını kaybetmiş bir diş ağızda kalabilir mi?

Dişler içindeki damar sinir paketinin enfekte olması nedeniyle canlılığını zamanla kaybedebilmektedir. Cansız bir dişin içerisinde kan dolaşımı gerçekleşmez. Canlılığını kaybeden her diş karşımıza ağrı ile çıkmayabilir, ama içerisinde enfekte bir kaynak olduğu için genel sağlığı etkileyebilir ve diş kökünün etrafında kist lezyon benzeri oluşumlara sebep olabilir, biz bunu radyografilerde kolaylıkla görüntüleriz. Böyle dişlere kök kanal tedavisi yapıldığında lezyonun büyüklüğüne göre kolaylıkla iyileşme sağlanır, ancak boyutları çok büyük ise cerrahi operasyonla alınması gerekebilir, çok daha büyük lezyonlarda en kötü tablo ise bu dişlerin kaybı olabilmektedir. Dişin sağ kalımını etkileyen en önemli faktör bu durumda erken tanıdır.

Kök kanal tedavisi gören dişler her zaman kaplanır mı?

Dişin üzerindeki madde kaybına göre bunun kararı verilir. Ancak günümüzde çoğunlukla kaplamaya ihtiyaç duymadan gelişen adeziv sistemlerle dişteki madde kaybı restore edilebilmektedir.

Kanal tedavisi sonrası ne zaman normal hayatınıza devam edebilirsiniz?

Bu konuda bazı hastalar endişe duymaktadır, ancak dişinizdeki uyuşukluk geçtikten sonra yemek yiyebilir, aynı gün işinize gidebilir, rutin günlük hayatınızda herhangi bir aksama yaşamazsınız.

Kök kanal tedavisi mi çekim mi?

Kök kanal tedavisi iyi bir şekilde yapıldığında kendi dişiniz size uzun yıllar hizmet etmeye devam eder, ancak tedavi şansı var iken dişinizi çektirmeyi tercih ederseniz yerine yapılacak restorasyon (köprü protez veya impant) hem doğal dişiniz gibi olmayacak hem de maliyet açısından daha büyük bir bütçe gerektirecektir. Tabi ki her diş kök kanal tedavisi ile kurtarılamayabilir, ancak bunun kararını diş hekiminizle beraber vermeniz çok daha doğru olacaktır.

Kök kanal tedavisi sırasında genel anestezi tercihi tercih edilebilir mi?

Yoğun anksiyete duyan veya bazı sistemik hastalıkları olan hastalarda kök kanal tedavisi genel anestezi altında gerçekleştirilebilir, ancak bu durum çok nadirdir, kök kanal tedavisi çoğunlukla diş hekimi koltuğunda lokal anestezi ile ağrısız şekilde gerçekleştirilir.

Diş hekimi korkusunu gidermeye neler yardımcı olur?

Korkuyu diş hekiminizle paylaşmak muayene randevusunda yalnızca işlem hakkında konuşarak öncelikle güveni sağlamak. Düzenli olarak nefes egzersizleri yapmak.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24