Karadeniz Bölgesi'nin Orta ve Doğu Karadeniz Bölümünde yer alan sahili ayrı güzel, yaylaları ayrı güzel, şehri ayrı güzel güzide bir ili Ordu. Fındığın ve balıkçılığın merkezi tam bir sahil şehri. Perşembe'li bir ailenin çocuğu olarak yaz tatillerinde koşa koşa gittiğimiz memleket.

1920 yılında bağlı olduğu Trabzon'dan ayrılarak il statüsüne kavuşmuş. Bölgede ilk yerleşim MÖ VIII yy'da Cotyora ismi ile gerçekleşmiş. Med'ler, Persler, Helen'ler, Roma, Bizans, Selçuklular, Osmanlılar hakimiyetinde kalmış. Bu nedenle coğrafik zenginliğinin yanı sıra arkeolojik zenginliğe de sahip.

Tam bir orman ve deniz şehri. Yıl içinde toplam yağışlı gün sayısının 155 gün civarında olması turizm için bir dezevantaj olmakla birlikte bölgenin zümrüt yeşil ormanlarını, yaylalarını besleyen ana kaynak.

Ordu'ya ziyaret düşünüyor iseniz kesinlikle en az bir hafta ayırmalısınız. Görülecek doğa harikalarının merkezle olan mesafelerini dikkate alarak planlama yapmalısınız. Ziyaretinizi deniz kenarı, yaylalar olmak üzere iki ana başlık altında toplayın derim. Başlıca gezilecek yerler:

Ulugöl Tabiat Parkı:

Gölköy ilçe merkezine 17 km, Ordu merkeze 74 km. mesafede harika peyzaj değere sahip krater gölü. Ordu merkezden yaklaşık 1,5 saat süren virajlı bir yolu var ancak inanılmaz bir doğa içinde seyahat ediyorsunuz. Özellikle sonbaharda çok güzel görüntülere şahit olabilirsiniz. Kamp alanı mevcut. bungalovlarda da kalınabilir. Gölde yüzen balıkları görebileceğiniz bence Uzungöl'den daha güzel bir alan. Haftasonu daha kalabalık. Bölgenin turizme açılması için çalışmalar yapılıyor.

Yoraz Kent Ormanı:

Orduya kısa bir ziyaret bile yapıyor olsanız değerlendirebileceğiniz mesafede harika bir alternatif. Şehre 20 km. mesafede Saraycık'ta bulunan Yoraz Ormanı muhteşem seyir terası ile ünlüdür. Yolun büyük kısmı asfalt, kısa bir bölümü stabilizedir. Yürüyüş parkuru ve piknik alanı düzenlemeleri yapılmıştır.

Hoynat Adası:

Ordu'nun Perşembe ilçesinde Fatsa tarafındaki tünelin hemen yakınında bir adadır. Eskiden gemicilerin depo ve sığınak olarak kullandığı tarihi binalar karayolundan gözüküyor. Bu gün tamamıyla martı ve karabataklara ait. Tepeli karabatakların Türkiye'de yuva yaptığı tek bölge.

Yason Burnu:

Perşembe ilçesinin 15 km. batısında Çaytepe de bulunan burun 1. derece arkeolojik, 2.derece SİT alanıdır. Doğal güzelliği özellikle muhteşem gün batımı görülmeye değer. Her yıl düzenlenen Vosvos şenliklerinin iki günü Yason'da yapılır.

Bölge Ordu'da en turistik bölgelerden biridir. Karadeniz'in en eski tersanesinin ve deniz zeminine yapılmış balık yetiştirme havuzlarının bu bölge olduğu bilinmektedir. 2004 yılında denizde yapılan araştırmalarda bu tersaneye ait 27 ayak bulunmuştur. Bölgeye adına veren efsaneye göre Argonat'lı Yason (Jason) altın post'u almak için bu günkü Gürcistan'a gitmek üzere gemisi Argos ve elli kürekçisi ile yola çıkar. Fırtınaya yakalanan Yason bu bölgeye çıkar. Birbirine bağlı bir çok antik hikayeye konu olmuş bir bölge. Burnun ucunda bir deniz feneri ve daha içerde 1868 yılında inşa edilmiş bir kilise mevcut. Kilise Rumların mübadele ile ayrılmasından sonra harabeye dönmüş ve 2004 yılında restore edilmiştir.

Yıda 320 gün güneşin doğuş ve batışını seyredebileceğiniz Yason 'güneşin yüzdüğü yer' olarak bilinir.

Perşembe Yaylası:

Aybası ilçesine 17 km. mesafede eşi benzeri olmayan Perşembe Yaylası menderesleri ve gölünün dünya mirasına alınması için çalışmalar sürüyor. 1500 m. rakımdaki yaylada her yıl Temmuz ayında yayla şenlikleri yapılmaktadır. Bölgede pansiyon ve apart evlerde konaklamak mümkün. Kasap ve restoran hizmeti veren işletmelerde yaylada yetişmiş etlerle yapılan ızgaralar servis ediliyor. Henüz el değmemiş bu doğa harikası bölgeyi yolu göze alınarak ziyaret edilmeli.

Boztepe:

Şehir merkezinden araçla ya da teleferik ile çıkabileceğiniz yaklaşık 500 metre yükseklikteki Boztepe'den deniz ve Ordu ilinin görüntüsü çok güzel. Eğer Ordu'ya kadar gittiyseniz 8 dakika kadar süren teleferik deneyimini yaşamalısınız. Hatta fırsat bulursanız hem gece hem de gündüz denemelisiniz. Tepede restoranlar, oteller, kafeler ve piknik alanları mevcut. Cesaretiniz varsa yamaç paraşütü yapabilirsiniz. Aksi takdirde Ordu'ya karşı demli bir çay içmelisiniz.

Ordu merkeze 13 km. mesafede, arkeolojik kazı çalışmalarının sürdüğü Kurul Kalesi 2019 yılında ziyarete açılacak. 2300 yıllık kalede kazılar sırasında bulunan 110 cm. yüksekliğinde Ana Tanrıça Kibele heykeli de sergilenecek.

Ana başlıklar altında toplamaya çalıştığım gezilecek yerler bunlarla sınırlı değil. Gaga Gölü, Çambaşı yaylası ve kayak merkezi, Ohtamış Şelalesi, Çınarsuyu Tabiat parkı, Çaka Plajı görülebilecek yerler arasında.

Yeme içme konusuna gelince önceden söyleyeyim kahvaltı da dahil olmak üzere her öğünde turşu kavurması göreceksiniz. Isırgan, meluvcan, kaldirik, sakarca,karalahana, pezik, kirmit (mantar), mısır ve fındık yemeklerde mevsimine göre bolca kullanılıyor. Aklınıza gelebilecek her meyve yetişiyor. Özellikle kivi yeni yetiştirilen yaygın bir meyve. Dut çok fazla ve pekmez olarak değerlendiriliyor.

Balık bol. Hamsi tava, buğulama, içli pilav olmazsa olmaz. Perşembe'de yetiştirilen kültür somonu tüm ülkede satılıyor. Karadeniz mezgiti ve istavrit nefis.

Mutlaka yenmesi gerekenler elbetteki yöresel otlar, balık, Karadeniz Pidesi ve bence susurluk tostunu gölgede bırakan Ordu tostu. Vonalı Celal, Çamburnu Restorant, Aktaşlar Pide beklentileri karşılayacak noktalar.

Bir de Medreseönü'nde Uzunsaçlı'nın yerinde denize karşı içebileceğiniz en lezzetli çayı garanti edebilirim.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24