Dondurucunun kışa hazırlanması temizliği ile başlar. Peki dondurucu ne zaman ve nasıl temizlenir? Markası ve modeli ne olursa olsun dondurucunuzda; Kötü bir koku oluşmuşsa, Kirlenme ve yiyecek bulaşısı olmuşsa, 0.5 cm civarı bir buzlanma varsa, Bir yıldır temizlenmemişse zamanı gelmiştir.
Derin dondurucular kış sonunda boşalır yaz sonuna doğru tekrar doldurulur. İşte içinde az yiyeceğin olduğu bu dönemlerde (Eylül gibi) gözden geçirmekte fayda var.
Öncelikle ilk olarak hazırlık aşamasının yapılması temizliği yarım saat civarında bitirmenizi sağlayacak, dışarıya aldığınız paketler çözülmeden yerine yerleşecektir.
Bunun için tezgâhınızın üzerine kalın ve büyük bir sofra bezi veya havlu serin. Aynı şekilde üzerine örtmek için bir ikinci havluyu da hazır tutun. Zemindeki havlu paketlerin dışındaki nemi çekecek ve kaymadan durmalarını sağlayacak üzerindeki ise erimeyi geciktirecektir.
Sonra temizlik suyunuzu hazırlayın bunun için ben 1lt. suya 1 yemek kaşığı karbonat koyup eritiyorum. İsterseniz 1lt. suya 1 su bardağı sirke koyarak da hazırlayabilirsiniz. Sonra dolabınızın çalışmasını durdurun ve temizlik bitene dek kapağını kapatmayın. Rafları hazırladığınız zemin üzerine boşaltın ve üzerini sıkıca örtün. Rafları ve çıkarılabilen tüm parçaları çıkartarak ılık su ve sabunlu bezle güzelce yıkayın. Kurulayın.
Dondurucunun içi de bu süre içinde biraz ısınmış olacaktır. Donmuş gövdeye ve borulara ılık su değdirmek bile mikro çatlaklara neden olabileceğinden gövde temizliğini raflardan sonra yapmalıyız. Hazırladığınız karbonatlı su ve temiz bir sünger ile güzelce tüm iç yüzeyi silin. Sadece su ile durulayın ve pamuklu bir bez veya bol kağıt havlu ile iyice kurulayın. Rafları yerleştirin. Kenara ayırdığınız yiyecekleri tekrar raflara yerleştirin.
Yerleştirmeye üst raflardan başlayın. İlk olarak onları tüketin. Yeni hazırladıklarınızı da alt raflara yerleştirin. Böylece besin kaybı olmayan bir döngü oluşturursunuz.