2020 yılına girip, okulların ilk yarıyılının sonuna gelinmesi ile birlikte merkezi sınav heyecanı da başladı. Liselere Giriş Sınavı (LGS) bu yıl 7 Haziran Pazar günü iki oturum şeklinde uygulanacak. Sınav başvuruları, 3-14 Nisan 2020 tarihleri arasında elektronik ortam üzerinden, öğrencilerin öğrenim gördükleri okullar aracılığıyla yapılacak. Sistemin çatısında geçen yıla göre değişiklik olmadı. Sayısal ve sözel bölüm olmak üzere 2 oturumdan oluşacak sınavda; adaylara, sözel bölüm için 75 dakika, sayısal bölüm için 80 dakika olmak üzere toplamda 155 dakika süre verilecek. Sözel bölümde öğrenciler, Türkçe, Sosyal Bilgiler, İngilizce, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi sorularından sorumlu olacak. Sayısal bölümde ise Matematik ve Fen Bilgisi testleri yer alacak.

   Bu yıl sınav sisteminde değişiklik olmasa da en büyük değişiklik, sınava katılım sayısında olacak. 2020 yılında; 2019 yılı LGS katılımından yaklaşık 600 bin den fazla öğrencinin sınava katılımı bekleniyor. Bunun nedeni; 2012-2013 öğretim yılından itibaren uygulanmaya başlayan 4+4+4 eğitim yasası ile eğitim sisteminin temelden değişmesi. Öğretim kademeleri 4’er yıllık bölümlere ayrıldı. Bu yasanın en çok tartışma yaratan bölümü ise okulların açıldığı Eylül ayı sonunda 66 ayını dolduracak çocukların zorunlu birinci sınıfa başlatması oldu. 60-66 aylıklar ise ailesinin isteği ile ilkokula başladı. Bu yasanın en çok eleştirilen yönü de okul olgunluğuna erişmemiş çocukları zorunlu okula başlatması oldu. Bu zorunluluktan aileler ancak çocuklarına “yetersizdir” raporu alarak kurtulabildi. Ama çocuklarının da bu şekilde damgalanmasından endişe edenler, çocuklarını zorunlu bir biçimde birinci sınıfa başlattı.  2012-2013 öğretim yılında o dönem Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) paylaştığı verilere göre 66 aylık 448 bin 517, 60 aylık ise 163 bin çocuk birinci sınıfa başladı. Her yıl ortalama 1. 2 milyon çocuk birinci sınıfa başlarken, bu yasanın uygulanmaya başladığı yıl 611 bin 517 “fazla” sayıda çocuk da okullu oldu.

 Bu çocuklar bu yıl 8’nci sınıfa başlıyor. Yani 8’inci sınıfta geçmiş yıllarda olduğu gibi 1. 2 milyon değil, yaklaşık 1. 8 milyon öğrenci var.

 2019’da 8. sınıfı bitiren çocuklardan 1 milyon 74 bin 13’ü LGS ‘ye başvurdu. 2020 de bu sayı 1. 8 milyonu bulacak.

 Bu durumda en büyük sıkıntı ise lise kontenjanlarında yaşanacak. Hem sınavla öğrenci alan hem de sınavsız öğrenci alan okulların kontenjanlarında ciddi sıkıntı olacak. Bir diğer sıkıntı ve MEB’in önlem alması gereken konu ise; yerleştirme hususlarında olmalı. Çünkü geçmiş yıllarda yerleştirme ve nakillerde yaş bir kriter ve küçük yaş avantajdı. Bu yıl 611 bin çocuğun diğer çocuklara göre avantajlı olmasının önlenmesi için, yaş yerleştirme kriteri olmaktan çıkarılacaktır.

 Bakalım bizi ve öğrencileri bu yıl nasıl bir sınav, tercih ve yerleştirme dönemi bekliyor olacak.

Begüm ŞENBAĞ

Eğitim Yöneticisi/Yurtiçi Eğitim Danışmanı   - Özne Eğitim Kurumları

[email protected]

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24