ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRME! - Tuğba Çevik

Çocukla birlikte geçirilen zamanlar anne-baba-çocuk ilişkisinde önemli etkilere sahiptir.Kaliteli zaman geçirmek; tamamen çocuğa odaklanarak, çocuğun ilgi ve zevkleri doğrultusunda, bilişsel (zihinsel) gelişimine katkı sağlayacak etkinlikleri, en az 20 dakika süre ile çocuk ile birlikte yapmak demektir.

15 Ocak 2019 Salı 13:02
1261 Okunma
ÇOCUKLA KALİTELİ ZAMAN GEÇİRME! - Tuğba Çevik

Çocukla birlikte geçirilen zamanlar anne-baba-çocuk ilişkisinde önemli etkilere sahiptir.Kaliteli zaman geçirmek; tamamen çocuğa odaklanarak, çocuğun ilgi ve zevkleri doğrultusunda, bilişsel (zihinsel) gelişimine katkı sağlayacak etkinlikleri, en az 20 dakika süre ile çocuk ile birlikte yapmak demektir.

1. Kaliteli zaman geçirmenin temel unsuru; İLETİŞİMDİR.

2. Kaliteli zaman; çocuğa bilişsel, duygusal ve fiziksel anlamda katkı sağlayacak etkinliklerle desteklenmelidir.

3. Kaliteli zaman geçirmek için telefonlar, bilgisayarlar ve teknoloji ortadan kalkmalı ve çocuğa odaklanılmalıdır.

4. Kaliteli zaman; göz teması, sohbet, oyun ve paylaşım içermelidir.

5. Kaliteli zamanın süresi en az 20 dakika olmalıdır.

6. Kaliteli zaman geçirmenin kurallarından biri de; çocuğa kendini ifade etme olanağını sağlamaktır.

7. Kaliteli zaman geçirmek için, çocuğun sağlıklı, rahat ve huzurlu olmasına dikkat etmeliyiz.

8. Kaliteli zaman geçirirken etkinlikler çocuğun yaş, fiziksel ve zihinsel gelişim kapasitesine göre seçilmelidir.

Anne - baba ile kaliteli vakit geçirmek demek, oyun oynamak demektir. Çünkü oyun çocukluk döneminin vazgeçilmezidir. Bu sayede çocuğunuzla hem birlikte vakit geçirmiş oluyorsunuz, hem de çocuğunuzun birçok gelişim alanını destekleyebiliyorsunuz. Birlikte kaliteli vakit geçirmenin en temel kazanımı çocuğunuzla kuracağınız duygusal yakınlıktır. Birlikte zaman geçirildikçe çocuk kendisini önemli hisseder ve sevildiğini düşünür.

KALİTELİ VAKİT GEÇİRMEK İÇİN NELER YAPABİLİRİZ?

◊ Oyuncakları ile birlikte konuşarak, sorular sorarak oynayabiliriz.

◊ Evcilik, araba, kurallı oyunlar oynayabiliriz.

◊ Çocuğun odasına birlikte bir çerçeve, eşya, faaliyet yapıp asabiliriz.

◊ Birlikte çiçekleri sulayabiliriz.

◊ Evi temizlerken yerine getirebileceği sorumluluklar verebiliriz.

◊ Arkadaşları için küçük, maliyetsiz hediyeler hazırlayabiliriz.

◊ Evin bir köşesine çocuk için bir köşe oluşturabiliriz.

◊ Parmak boyasıyla resimler yapabilirsiniz.

◊ Çocukla birlikte bir oyuncak tasarlayıp yapabiliriz. İnternette bolca örnekleri mevcuttur.

◊ Kelime Oyunları Oynayın / İcat Edin: Çocuğunuzla yaşına göre kelime oyunları oynayarak hem beraberce eğlenceli zamanlar geçirirsiniz, hem de çocuğun kelime hazinesi gelişir. Birbirinizin söylediği kelimelerin son harfleriyle yeni kelimeler üretebilir veya kelimeleri cümle içinde kullanabilirsiniz.

◊ Hikaye Tamamlama: Öncelikle, bir kişi hikayeyi başlatır. Sonra sırayla herkes hikayeye birer cümle ekleyerek hikayenin tamamlanmasına yardımcı olur.

◊ Kutu oyunları: Her yaş grubuyla oynanacak ve keyifli zaman geçirmeyi sağlayacak aktivitelerden bir de kutu oyunlarıdır. Çocuk rekabet duygusunu ve bununla nasıl baş edebileceğini öğrenir. Bunun yanısıra dikkat becerisini geliştirir ve kurallara uyma konusunda da daha başarılı olur.

◊ Gazete oluşturma: Daha çok okul öncesi yaş grubuyla oynanacak oyunlardan biri olarak değerlendirilebilir.

O günkü gazetenin ilgi çekici fotoğrafları çocuk tarafından kesilir ve bir kağıda yapıştırılır. Böylece çocuğun ince motor becerileri kuvvetlenmiş olur.

◊ Makarnadan kolye: Evde iki kişilik bir takı tasarım atölyesi kurabilirsiniz. Delikli makarnaları boyayın ve renkli iplere geçirin.

◊ Meyve surat: Gazete ve dergilerden havuç, muz, zeytin gibi yiyeceklerin fotoğraflarını kesin ve bunları kullanarak suratlar yapabilirsiniz.

◊ Hangisi kayboldu?: Masanın üzerine beş adet nesne koyun. Çocuğunuzun bu nesnelere dikkatle bakmasını, 40 saniye sonra da gözünü kapamasını isteyin. Masanın üzerinden bir nesne alıp saklayın ve ondan eksik olanı bulmasını isteyin.

◊ Kürdandan resim: Çocuğunuzdan kürdanlardan üçgen, kare, ev, insan gibi şekiller oluşturmasını isteyin.

◊ Aşçılık oyunu: Her çocuk mutfakta vakit geçirmeye bayılır. Bezelye ayıklamak, salataları yıkamak gibi basit görünen işlerle çocuğunuzun hem sorumluluk alabilmesini sağlayacak hem de eğlenceli vakit geçireceksiniz.

◊ Neye benziyor?: Birlikte camın önüne oturun, perdeyi açın ve gökyüzünü izleyin. Gördüğünüz bulutların şekilleri hakkında yorum yapmaya başlayın. Emin olun, çocuğunuzdan çok ilginç benzetmeler duyacaksınız!

◊ Saklanan eşyayı bulma oyunu: Evin bir odası seçilir ve çocuğa etrafındaki eşyalara dikkatlice bakması söylenir. Çocuk odadan çıkınca eşyalardan biri saklanır. Çocuk, odaya döndüğünde saklanan eşyayı bulmaya çalışmalıdır.

Çocukla birlikte oyun etkinliklerine, bahçe oyunlarına, faaliyet günlerine katılabiliriz...

Göktürk Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24