Birileri yani sevdiklerimiz,yakın arkadaşlarımız veya iş arkadaşlarımız bizden bir şey istediğinde hayır demekte zorlanırız.Bir türlü söyleyemeyiz hayır kelimesini

Sanki hayır dediğimizde karşımızdakine kıracağımızı,onu kaybedebileceğimizi gibi düşünce yarattığından hayır diyemez ve bizden istenen şeyi de kabul etme eğilimi gösteririz.Çünkü karşımızdaki kişiye hayır dediğimizde onun sevgisini,ilgisini dostluğunu kaybedeceğimizi düşünürüz.Kendi kişilik özellikleriyle sevilmediğini düşünen bireyler,karşısındaki insanın dediklerini isteklerini yerine getirirse sevilebileceğini,kabul görebileceğini düşünür.Bu tip bireyler özgüveni ve öz değeri düşük kişilerdir.

Hayır diyememek uzun vadede de hayatınızı ele geçirebilir!

Çünkü sizin istekleriniz,duygularınız önemini yitirmeye çoktan başlamıştır bile.Başkaları için yaşayan biri ve tek görevi diğer insanları mutlu etmek olan bir canlı haline dönüştürebilir.

Peki “Hayır” demeyi nasıl başarabilirsiniz?

Hayır demek öncelikle davranışla başlar.Yani hayır diyebilmeyi davranışınızla göstermek ve değerinizin kaybolmadığını görmenizdir.Siz hayır demeyi uygulamaya başladığınızda bir şey kaybetmediğinizi gördükçe kendi öz değerinizin de farkına varmış olacaksınız.

Başlangıçta belki biraz zorlanabilirsiniz ancak sizi mutsuz ve değersiz hissettiren bu durumdan mutlaka kurtulmalısınız.Özellikle sizden hiç hayır kelimesini duymamış birine,değerlendirme yaptıktan sonra karşınızdaki kişiye bunu ifade etmelisiniz.Zaten sürekli bir şeyler isteyen kişi sizin sınırlarınıza karşı da saygı göstermiyor demektir.

Hayır derken özür dilerim,kusura bakma veya zamanım yok gibi ifadeler kullanmayın.Net bir şekilde ne istediğinizi ve hayır kelimesini net şekilde söyleyin.Konuşurken de beden duruşunuza çok dikkat edin.Kararsız,üzgün veya ezik bir beden duruşuyla hayır demeniz çokta işe yaramayacaktır.Toleransınızın düşmemesine gayret edin.Önceliğiniz siz olun ve manipülasyona asla izin vermeyin

Unutmayın,sizin değeriniz veya sevilme duygunuz hayır dememekle geçmeyecektir.Hatta hayır dedikçe değeriniz her zaman daha artacaktır.Çünkü sınırlarınızı belli etmiş belirlemiş olacaksınız.İlk başlarda zorlanabilirsiniz.Çevrenizdeki kişiler sizin hayır demenize alışık değiller ve ısrarcı olabilirler.Ancak zamanla siz kendinizi ortaya koydukça hayır demenizi kabul edeceklerdir.

Fedakar olmak,yardım etmek elbette çok güzel davranışlardır.Ancak sürekli hale gelmesi olumlu özelliğini kaybedecektir.İyilikte yardım etmekte sürekli yapılırsa mecbur olduğumuz hissi yaratır.Kaliteli ve dengeli iletişim için ilişkilerde alışveriş dengesi bozulmamalıdır.

Gerçekten faydanızın olduğu ve takdir görebildiğiniz,alışlanlık haline getirilmemiş iyi niyetinize devam edin.

İyi niyetinizin suistimal edildiğini hissettiğiniz de,duygularınıza değer verilmediğinde de karşınızdakine sınır koyun ve HAYIR DİYİN!

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24