Dünya Sağlık Örgütü(WHO) tarafından pandemi olarak ilan edilen COVİD-19 hastalığı, ülkemizi de ciddi oranda tehdit etmektedir. Peki yüzbinlerce kişiyi etkisi altına alan bu virüs, hamile bir kadın için ne kadar tehlikeli?

COVID-19 hala çok yeni bir virüs olduğu için hamilelikteki etkisi tam olarak bilinmiyor. Hamile olan kişinin vücudunda olan bazı değişimler onu birçok hastalığa daha yatkın hale getirebiliyor olsa da şu an mevcut virüs için yapılan çalışmalar doğrultusunda hamilelerin diğer insanlara göre daha riskli olarak değerlendirilmesi gerektiğiyle ilgili bir çıkarım yapamayız. Ancak diyabet, tansiyon ve obesite gibi ek sorunlar herkeste olduğu gibi hamilelerde de covid-19 hastalığının daha ağır seyretmesine sebep olabilir.

Virüs hamilelik veya doğum sırasında bebeğime geçebilir mi sorusunu soracak olursanız, dünya genelinde coronavirüs ile enfekte iken doğum yapan kadınlara baktığımızda, yeni doğan bebekte Covid-19 gözükmesiyle alakalı kesin bir kanıt yoktur.

COVID-19, esas olarak insandan insana damlacıklar yoluyla geçen bir hastalıktır, doğumdan sonra yakın temas yoluyla bebeğiniz bu tür damlacıklara maruz kalabilir. Bebeğinizi; sık sık ellerinizi yıkayarak, beslerken bir yüz maskesi takarak veya sütünüzü sağma yöntemiyle besleyerek bulaşma riskini en aza indirebilirsiniz. Ayrıca emziren kadınlarda, virüsün anne sütüyle geçtiğine dair bir bulguya şu ana kadar rastlanmamıştır.

Hamilelik döneminde COVID-19, diyetinizle ilgili herhangi bir şeyi değiştirmeniz gerektiği anlamına gelir mi?

Bu dönemde kadınların bağışıklık sistemi zayıflayabilir ve enfeksiyonlara karşı daha korumasız olabilir. Bu yüzden vücut direncinin güçlü tutulması daha da önemli hale gelir. Tabiki bu gebeliğe bağlı iki kişilik yemek yemek anlamına gelmiyor.

Sağlıklı bir diyette doğru karbonhidratlar, proteinler ve sağlıklı yağlar ile birlikte demir, folat, kalsiyum ve D vitamini gibi mikro besin öğelerinin dengesi olmalıdır.

Yediğiniz besinlerin sindirimi, emilimi, vücut ısısı denetimi ve anne sütünün artması suyun görevleri arasındadır. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi için günde en az 8-12 bardak su tüketmeli, ayrıca yeterli uyku ve size uygun fiziksel aktivitelerle bağışıklık sisteminizi desteklemelisiniz.

Dyt. İrem Murdan

Instagram:
diyetisyeniremmurdan

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24