Bebek, anne rahminde annenin yedikleriyle beslenir, büyür ve gelişir. Gebelik süresince bebeğin sağlıklı bir gelişim gösterebilmesi için çoğu besin öğesinin gereksinimi artar. Bu nedenle hamilelikte beslenme çok büyük önem taşımaktadır. Hamilelik döneminde en çok sorulan sorulardan bazılarını cevapladık…

Gebeliğim Boyunca Ne Kadar Kilo Almalıyım?

Bebeğinizin karnınızda günden güne büyüdüğü bu dönemde, elbette siz de kilo alacaksınız. Gebelik kilo alımının kaçınılmaz olduğu bir süreç. Kontrollü bir şekilde gerektiği kadar kilo almak, doğum sonrası dönemde bu kilolardan daha kolay kurtulmanızı sağlayacaktır. Ne kadar kilo almanız gerektiği aslında daha çok sizin gebelik öncesi durumunuzla alakalı.Gebeliğe normal kilolarda başladıysanız; bu döneminde 9 -12 kg ağırlık kazanımı normaldir, ancak gebeliğe fazla kilo ile başladıysanız 7 – 8 kg ile gebeliği tamamlamak da mümkün olabilir. Gebelikte fazla kilo alımı sizin ve bebeğinizin sağlığı açısından diyabet, yüksek tansiyon ve iri bebek gibi riskleri arttıracağı gibi gebelik sonrasında verilemeyen ve kalıcı olan doğum kilolarına sebep olabilir.

Gebelik Öncesinde ve Sırasında Diyet Yapabilir miyim?

Hamilelik öncesi hızlı kilo kaybı ve besin öğeleri açısından yetersiz bir diyet kesinlikle önerilmez. Eğer planlı bir gebelik düşünüyorsanız ve fazla kilonuz var ise kendiniz ve bebeğiniz için depolarınızı dolu tutacak şekilde yavaş kilo verip dengeli beslenme çerçevesinde kendinizi bir uzman kontrolünde, daha uygun ağırlıkla hamileliğe hazırlayabilirsiniz.Hamileliğin ilk üç ayında kaloriyi arttırmaya ve kilo almaya gerek yoktur. Diğer aylar bir uzman kontrolünde uygun kilo kazanımı ile bebeğinizin sağlıklı bir şekilde büyümesini sağlayabilirsiniz. Hamileliğe fazla kiloyla bile başlasanız, bu özel dönemde ağır diyet programları yapmak uygun olmaz. Onun yerine hedefiniz sağlıklı ve dengeli beslenerek uygun ağırlık kazanımıyla hamileliği devam ettirmek olmalı.

Gebe iken nelerden sakınmalıyım?

• Alkol ve zararlı maddelerden uzak durun.
• Hangi sebeple olursa olsun bir sağlık hizmeti alacağınızda mutlaka hamile olduğunuzu bildirin.
• Şarküteri ürünlerinden uzak durmaya çalışın.
• İyi pişirilmemiş et ve et ürünlerini tüketmeyin.
• Salata, sebze ve meyvelerinizi iyice yıkayın, emin olmak için sirkeli suda bekletin
• Bitki çayı olarak papatya, rezene, ıhlamur ve yeşil çayı günde 2 fincan içebilirsiniz. Erken rahim kasılmalarına sebep olduğu için adaçayı tüketmeyin
• Günlük kahve tüketiminizi 2 fincanla sınırlandırın.
• Doktorunuza danışmadan reçetesiz ilaç kullanmayın.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24