“Eşimle sorunlarımız var, bir türlü değişmiyor, onu nasıl değiştirebilirim? ”

“Eşimi değiştirsem, her şey daha güzel olacak aslında”

“Eşim neden istediğim gibi biri olmuyor?

Evliliğinde sorun yaşayan pek çok kişi problemin kaynağının sadece eşi olduğunu düşünür ve kendisinin ilişkideki problemde payını görmezden gelir; hatta görmez. Kendi aile yapılarını diğer aile yapılarıyla kıyaslayan sağlıksız aile yapısı üyeleri“ Neden benim başıma bu geldi, hâlbuki ben bunu hak etmiyorum?” gibi felaket senaryolu ilişkilerinde pişmanlıklar yaşarlar. Bu negatif kıyaslamalar ile çiftler için ilişkilerinde bir problemle karşılaştıkları zaman aileye bağlılık, emek, fedakarlık, sabır gibi olumlu duygular ortadan kalkabilmektedir. Oysa çiftler ilişkileri içinde kendi zayıflıkları ve zaafları hakkında da düşünmeleri gerekir.

Öncelikle şunu bilmelisiniz, eşinizle ne kadar ortak noktalarınız olduğunu düşünseniz bile; farklılıklarınız daha çoktur.

Çünkü iki farklı ailede yetişmiş iki farklı kişinin bir anda aynı evi paylaşması, ortak bir yaşam alanı oluşturması ve ortak noktada buluşması pek de kolay değildir.

Çünkü kişilerin alışkanlıkları, yaşam biçimleri, ve belki de kültürleri birbirinden farklı olabilir. Kişiler kendi fikirlerini, yaşam tarzlarını ve kendi ailelerinde gördükleri yaşam modelini, yeni yaşam alanlarına getirmek ve uygulamak isterler. Böylece kişi kendi içinde bir boşluk hissi yaşamamış olur. Yeni kurulan bir aile de çiftler hem alışkanlıklarını devam ettirmek hem de yeni yapıya uyum sağlamak isterken bocalayabilirler.

Gerçekdışı beklentiler ve hazır olmadan yapılan ani evliliklerde hayal kırıklığı sonucu oluşan olumsuz tutumlar ve davranışlar kaşında ilişkinin devamlılığını sağlayarak “Ne de olsa evlenince düzelir.” diyerek yapılan evliliklerde pişman olma ihtimali çok yüksektir. Çünkü çoğunlukla gerçekdışı beklentiler ve hazır olmadan yapılan ani evlilikler hayal kırıklıklarına neden olmaktadır. Sadece sevgi temelli evliliklerde eşin kusurları, eş ile uyumlu olunup olunmadığı gibi konulara dikkat edilmemektedir. Bunun yanı sıra sadece mantığa dayalı evlilikler yapılması da sorun yaşanmasına neden olmaktadır. Sadece mantık temelli evliliklerde eşin hatalarına sürekli dikkat çekilir, devamlı bir disipline sokma çabası görülür. Sevgi ve mantığın onayladığı ilişkilerde iletişim ılımlı ve olumlu olacaktır. Çiftler birbirlerini dinleyip, anlayıp olası problemlerde bile birbirlerine karşı hassas ve dikkatli olacaklardır. Çünkü iletişim bir ilişkinin temeli için çok önemlidir. İnsan sevdiği tarafından anlaşılmak, dinlenmek ve onaylanmak / kabul görmek isteriz

Peki, eşinizi değiştirmeye çalışmak yerine neler yapmalısınız?

· Değişime kendinizden başlayın. Kişinin, eşinin değiştiremediği davranışları karşısında kendi verdiği tepkileri değiştirmesi son derece işe yarar sonuçlar doğurabilir.

· Eşlerden biri diğerini değiştirmeye çalışmadan önce; onu anlayıp kabul etmesi gerekir. Böylece olumsuz olan davranışın iletişim ile çözümselliğe ulaşması daha kolay olacaktır.

· Evlilik sadece tek bir tarafın mutlu edilmesi, sürekli pohpohlanması gereken bir kurum olarak görmemek gerekmektedir.Narsist kişiliklerin ikili ilişkilerde mutluluk ve doyum yaşayamamasının nedeni budur.

· Eşlerin birbirlerinin; aile yapılarından, etnik veya kültürel kökenlerinden, eğitim düzeylerinden, inanç ve değerlerinden kaynaklanan farklılıklarına saygı göstermeyi öğrenmeleri aralarındaki sevgiyi besler.

· Tartışmalar esnasında ise aynı olaya her iki tarafın da kendi pencerelerinden bakmaları, birbirlerini anlamalarını zorlaştırır. Tartışma esnasında Eşlerin tartışmalar esnasında olaylara, problemleri çözmek niyetiyle birbirlerinin penceresinden bakmayı öğrenmeleri, aralarındaki çatışmaların büyümeden çözümlenmesine yardımcı olacaktır.

· Evlilik öncesi eğitim sayesinde çiftler;evlilikte kendilerini nelerin beklediğinin, olası bir problemle karşılaştıkları zaman neler yapabileceklerinin bilincinde ve hazırlıklı olacaklardır.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24