“Çocuğumla nasıl konuşmalıyım?” “Ona nasıl davranmalıyım?” “İletişimi nasıl kurabilirim?” gibi sorular ebeveynlerin sürekli düşündüğü konulardandır. Çocuklarımıza karşı söylemlerimizin onları nasıl etkilediğini merak eder, olumsuz tepkilerimizden sonra pişmanlık duyar, övgünün de eleştirinin de dozunu kaçırdığımız zamanlarda “acaba doğru mu?” deriz. Bu sorularınıza cevap bulmanıza yardımcı olmak isterim.

Sağlıklı gelişim göstermesi için çocukla doğru bir iletişim kurmak büyük önem taşımaktadır. Çocuklarla kurulan iletişim; yaşlarına bağlı gelişimlerine, ihtiyaçlarına ve ilgilerine göre oluşturulduğu zaman en iyi öğrenirler. İyi nitelikli ve verimli iletişim çocuk gelişiminin temellerini, bu gelişimi ve öğrenmeyi nasıl besleyeceğimizi anlamakla başlar. Doğru iletişim, çocuğunuzu tanımak, anlamak ve onunla buna uygun bir şekilde iletişim kurmaktır.

Çocuğumla iletişim kurarken nelere dikkat etmeliyim?

* Konuşurken çocuğunuzun göz hizasına inin, sevecen bir ses tonu ve yalın bir dil kullanın.

* Çocuklar model alarak, taklit ederek öğrenirler. Bu yüzden çocuğunuzdan bir şey yapmasını istiyorsanız ona model olun.

* Yapmasını istemediğiniz bir davranış olduğunda da; ne yapmaması gerektiğini değil nasıl davranması gerektiğini gösterin.

* Merak duygusunu, güvenli bir şekilde keşfetmesini ve yeni beceriler kazanmasını destekleyin.

* Biz yetişkinler kendimizi cümlelerle ifade ederiz. Çocukların dili oyun, sözcükleri ise oyuncaklardır. Bu yüzden bol bol oyun oynayın, oyunlarını gözlemleyin. Oynayarak öğretin.

* Sıklıkla tekrarlama, ritim ve şarkı kullanın. Birlikte hikâyeler okuyun. Böylece iletişiminizin hem öğretici hem de eğlenceli olmasını sağlayabilirsiniz

* Evet! “Hemen sıkılıyorlar”. Bu sebeple konuşurken, oyun, hikâye, etkinlik vb. seçerken çocuğunuzun dikkat süresini göz önünde bulundurun. Artan dikkat süresine uyum sağlayın.

* Çocuğunuzun güçlü yönlerine odaklanın. Yapabildikleriyle gurur duyun, olumlu bir şekilde ifade edin.

* Değişken, ancak çok hızlı olmayacak şekilde ilerleyin.* Rol yapmaya, hayal gücüne dayalı ve açık uçlu oyunları kullanın.

* Sorular sormasına izin verin, konuşması için teşvik edin.

* Basit seçimler yapmayı ve yaratıcı fikirleri ifade etmeyi gösterin.

Kullandığınız dilin, uyguladığınız yöntemlerin, seçtiğiniz materyallerin çocuğunuza fiziksel, bilişsel ve duygusal olarak uygun olmasına özen gösterin. Doğru iletişim kurduğunuzda çocuğunuzun sizi anlayacağını unutmayın…

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24