Yüzün estetik yapısını üç ana yapıda ele almaktayız. Bunlar alın, orta yüz (yanaklar elmacık kemikleri ve burunun bulunduğu kısım) ve çene bölgesi olup her yapı hem birbiriyle uyumlu hem de kendi içinde bir ahenge sahip olduğu zaman daha estetik bir yüz şeklinden bahsedebiliriz. Bu yazımızda ise çenenin yüz estetiğindeki yerini ele almaya çalışacağız.

Çene dendiğinde çoğu zaman sadece alt çene ve çene ucu akla gelmektedir. Hâlbuki ki üst dişlerin bulunduğu üst çene, arkaya doğru uzanan alt çene kemiği hattı, dudaklar ve hatta yanakların alt kısımları da çene yapısına katılan estetik üniteler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Çene Bölgesinin Yüzdeki Estetik Önemi

Tüm bu yapıların estetik açıdan birlikte değerlendirilmesi gerekir. Günümüzde çene bölgesi estetiğinde birtakım ameliyatlar ve ameliyatsız yapılabilen işlemlerden bahsetmek mümkündür.

Çene ile ilgili estetik beklentileri olan kişilerin mutlaka detaylı muayene edilmeleri gerekir. Dişleri ve ısırma problemi yaratabilecek durumları ele alıp herhangi bir ortodonti probleminin olup olmadığı değerlendirmelidir. Bazı durumlarda bu problemlerin çözümlenmesine öncelik vermek gerekir.

Alın, Burunun olduğu kısım ve dudaklarla birlikte çene yüzün üçte birlik kısımlarını oluşturarak aynı uzunluğa sahiptirler. Çene ucunun kısa ya da geride olduğu durumlarda alın ve de burun olduğundan uzun görünmektedir. Yandan bakıldığında çene hattı kısa olduğu için yanaklar daha dolgun ve yuvarlak şekildedir.

Çene ucunu uzatmak için yapılan estetik ameliyatlarda kimi zaman kemik kısım öne doğru ilerletilirken kimi zaman da çene implantları kullanılmaktadır. Anestezi altında yapılan bu işlemler bir hafta kadar toparlanma süreci gerektirirler. Ameliyatlar dışında çene ucu dolguları en çok tercih edilen yöntemlerin başında gelir.

Çene Bölgesinin Yüzdeki Estetik Önemi 2

Diş dizilimi bozuk olmayan, ısırma düzlemi düzgün olan ve ortodontik tedavi ihtiyacı olmayan çene ucu kısa kişilerde çene ucu dolguları güvenle kullanılabilmektedir. Bu işlemler sırasında lokal anestezi tercih edilir ve uygulama ofis şartlarında kısa bir sürede gerçekleştirilebilir. Ameliyatlarda olduğu gibi istirahat süreci gerektirmez. Seçilecek dolgu malzemesine göre kalıcılık süreleri bir ila 2,5 yıl arsında değişmektedir. Çene dolgusu küçük enjeksiyonlar ile yapılır, çene ucunda yeterli büyüme ve uzama elde edecek dolgu miktarı kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Uygulama sonrası ciddi bir ağrı, şişlik ya da morarma olmamakta hastalar gündelik hayatlarına hemen geri dönebilmektedirler. Bazı durumlarda çene kemiğinin belirginleştirilmesi için çene hattı boyunca yapılacak müdahaleler de bu uygulama içine eklenebilir.

Çenenin olması gerektiğinden uzun ya da büyük olduğu durumlarda kemiği küçültmek için mutlaka ameliyatlar gündeme gelmektedir. Ancak üst çenesi küçük ya da geride olduğu için çene ucu uzun görünen kişilerde üst çeneye dolgu uygulamaları tercih edilebilir.

Çene bölgesi estetik problemi olan kişilerin mutlaka bir Plastik cerrahi uzmanı tarafından değerlendirilmeleri ve yapılacak işleme bu uzmanla birlikte karar vermeleri gerekmektedir.

Göktürk Dergisi Şubat Sayısı Onur Çukurluoğlu

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24