Evet kontakt lenslerimizi çok seviyoruz.. Gözlük takmayı çok zor bulabiliyoruz ve birçoğumuz kendimize yakıştırmıyoruz.. Net görüş için kafa hareketleri yapmamız gerekiyor sürekli çünkü göz hareketleri ile odak noktası dışına çıktığımızda netlik kaybı yaşıyoruz... Hepsini anlayabiliyorum. Çünkü ben de gözlük takmam gerektiğini yani gözümün bozuk olduğunu 18 yaşımda ehliyet muayenesinde öğrendim. Ailemde göz bozukluğu olmadığından; muhtemelen üniversite sınavına yoğun çalışmaktan gözlerimde myopi dediğimiz uzağı görememe durumu gelişti. Asla gözlüğe adapte olamadığım için tıp fakultesine başladığım o yıl koca anfilerde gözlüksüz dersleri takip edemeyince kontakt lensle tanışmam ve müptelası olma seruvenim basladı. Evet ilk denemeler gerçekten zorlu idi. Kaldığım yurttaki oda arkadaşlarım ilk hafta her sabah yanıma gelip birisi üst kapağımı birisi alt göz kapağımı açmaya çalıştı çünkü göz kırpma refleksi dediğimiz gözümüze bir şey yaklaştığında göz kapaklarımızın gözümüzü tehlikelerden korumak adına olan istemsiz kasılması ilk denemelerde kontakt lens takmayı gerçekten çok zorlaştırıyor. O yüzdendir ki kontakt lens serüvenine başlayacak hastalarıma çok fazla empati yaparak anlayışla yaklaşırım ve elimden gelen desteği sağlamaya severek çalışırım. Neyseki bahsettiğim göz kırpma refleksi zayıflayan bir refleks ve birkaç deneme sonrasında kontakt lensi çok daha rahat takıp çıkarır ve bir süre sonra aynaya bile ihtiyaç duymaz hale gelebilirsiniz.

Bence kontakt lensin gözlüksüz net görmek dışındaki en güzel yanları; sadece göz hareketlerimizle 360 derece her noktadan net görebilme konforu, yemek yerken ya da yakından birşey yaparken çerçevenin altından da görmemek ve istediğimiz model numarasız güneş gözlüğü takabilmek...Ve tabiki yaz aylarında özellikle yüksek myoplarda olan havuza ya da denize girdiğimizde bulanık görme durumu.. Bu durum kulağa çok önemsiz gibi gelse bile çok konforsuz bir durumdur, çok iyi biliyorum. O nedenledir ki hastalarıma gerekli uyarılarda bulunduktan sonra eğer havuza ya da denize kontakt lens ile girmek istiyorsanız lütfen günlük tek kullanımlık disposable kontakt lensleri tercih ediniz diyorum. Tabi ki hiç bir şekilde enfeksiyon kapmayacağınızın garantisi yok ancak riski minimalize etmiş oluruz bu şekilde. Gözlerde kızarıklık, sulanma, batma, çapaklanma gibi şikayetler oldugunda ise kontakt lenslere ara vermeyi ve mutlaka göz doktoruna gitmeyi tüm kontakt lens kullanan hastalarıma daha yolun başında iken söylerim.. Evet kontakt lens kullanmak harika birşey, bir kez denedikten sonra gözlüğe geri dönmeyi hiç istemiyoruz ancak risklerinin olmadığını da düşünmeyelim lütfen. Kuralına uygun kullandığımızda ki en önemli kural bence gece kontakt lens ile uyumamak; tıpkı benim gibi 20 yıldır kontakt lens kullanabilir ve sıkıntı yaşamazsınız.

Henüz 40 yaşın üzerinde olmadığım için kontakt lenslerim ile hem yakını hem de uzağı harika görüyorum ancak bilirsiniz ki 40 yaş gözlerimizde yakını görmek için dönüm noktasıdır... Gözlerinde myopi kusuru olanlar nispeten şanslıdır çünkü gözlüklerini çıkardıklarında yakını harika görmeye devam ederler ancak uzağı görmek için kontakt lens kullanmakta olan hastalar bir anda lensleri gözlerinde iken yakını odaklayamadiıklarını farkederler ve artık kontakt lens takamayacaklarını düşünürler ya da uzak mesafe için kullandıkları lensin üzerine yakın gözlüğü takmaya başlarlar. Bu iki seçenek de beni mutlu etmeyecek seçenek, benim kendim ve kontakt lens takan hastalarım için çözüm yöntemin; hem yakını hem de uzağı aynı anda görmemizi sağlayan multifokal ya da afokal dediğimiz çok odaklı kontakt lensler. Birçok kişi henüz bu lenslerin varlığından haberdar bile değil, denediğim hastalarımdan çok iyi geri dönüşler alıyorum, net görerek kendilerini 40 yaş öncesi gibi hissettiklerini söylüyorlar.

Özetle kontakt lensleri çok seviyoruz ve hep hayatımızda olsun istiyoruz ama göz sağlığımızı tehdit etmesine de asla izin vermiyoruz.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24