Göktürk Dergi ve Gazetesi
2019-09-20 11:14:47

YAZIN SONU : SONBAHAR

Elif Bilgin Baş

dytelifbilgin@gmail.com 20 Eylül 2019, 11:14

Deniz, kum, güneşi güzel anılarla geride bıraktığımız şu günlerde karşımıza çıkan bahar yorgunluğunu hafif atlatmak için ; değişime ayak uydurmak gerekir. Eylül geldi ise havaların erken kararması, yağmurun kendini daha fazla göstermesi,güneşi daha özleyeceğimiz , trafiğin attığı , işlerimizin yoğun olacağı günler kapımızda. Her mevsimin güzelliği ayrı , hoş geldin sonbahar. Bu mevsimi güzel geçirmek için yapmamız gereken ufak değişikliklere göz atalım .

**Kafein alımımızı azaltalım. Kahve , çay, kakao gibi kafein içeren besinleri azaltıp rahatlatıcı bitki çaylarını beslenmenizde artıralım.
** A vitamini içeren yumurta, süt, balık, domates, ıspanak, brokoli kabak gibi sebzeler tüketelim.
**E vitamininin zengin kaynakları sert kabuklu kuruyemişler, tahıllar ve kurubaklagillerdir .Fındık, ceviz, badem , kurufasulye ,nohut, mercimek , bulguru daha fazla tüketmeye başlayalım.
***Sigara içen kişilerin bu aylarda sigara içmeyen kişilere göre iki kat daha fazla c vitamini alması gerekir. C vitamini alımımızı her durumda arttıralım.
**Kışa geçişin olduğu bu dönem probiyotik besinleri hergün tüketmeye özen gösterelim. Kefir ve probiyotik yoğurtlar bağışıklı sisteminizi güçlendirir ve sindirim
sisteminizi hızlandırır.Ister ara öğün ister ana öğünlerde mutlaka tüketelim.
**Hareketsizlik yaz ayına göre azalacağından posa miktarı yüksek olan besinleri bu mevsim daha fazla tüketelim. Sebzeler ve meyveler hep yanıbaşımızda olsun.
**Suyu en az 2,5 -3 litre tüketeşlim.
**Birkaç ay sonra pişamn olmamak için egzersiz planı yapalım. Günlük 30 dakikalık yürüyüşler kan yağlarınızın ve ruh halinizdeki depresyon etkilerinin azalmasına yardımcı olur.
**Gıdalardan özellikle balık, ceviz ve semizotunda bolca omega 3 bulunuyor. Depresyon ve halsizlikten korunmak için bu besinlere haftada 2 gün balık, hergün ceviz ve tüm salatarda semizotu bol bol yiyelim. Antioksidan sebzelerle hem hastalıklara hem kansere hem de kalp hastalıklarına savaş açalım.
**Her mevsim geçişinde olduğu gibi sonbahar geçerken sağlık taramalarımızı yaptırmayı ihmal etmeyelim.
**Mutlı iken yenen yemeklerin kilo aldırmadığını unutmayalım.Bizi mutlu hissettiren aktivitelerle doyasıya eğlendğimiz bir sonbahar olsun. Önce ruhumuzu besleyelim.

Elif Bilgin Beslenme ve Diyet
Danışmanlık Merkezi
Adres: Arma Residance (Okkalar) Yenişehir
Mah. Bakü Cad. No:6 Kat :2 Daire:65
Pendik /Kurtköy/Istanbul
Iletisim: 0216 482 07 08
Gsm: 0555 329 51 59
www.elifbilgin.com.tr
dytelifbilgin@gmail.com

Sitemizden en iyi şekilde faydalanmanız için çerezler kullanılmaktadır.