Her gün doğumunda yeniden başlar hayat. Başlayan her yeni gün çocuklarımızın hayatlarını güzelleştirmek ve yön vermek için büyük bir fırsattır bizler için.

Yapılan yeni araştırmalar çocuklarda ve ergenlerde görülen ruh sağlığı sorunlarında ciddi artış olduğunu gösteriyor. Bunun günümüz yaşam şeklimizin oluşturduğu kaynaklara dayalı pek çok sebebi olabilir. Sebep ne olursa olsun çocuklarımızın bizlerin her türlü desteğine ihtiyacı var.

Bunun için basit yöntemlerle, İyi tasarlanmış ve doğru kullanılan oyunlar çocuklar üzerinde olumlu duygusal gelişim yaratır. Çocuklar çevrelerinde gelişen olayları, hem de kendi duygularını tüm açıklığıyla oyun ortamında sergiler.Ayrıca Düşüncenin gücünü hepimiz biliyoruz. İmgelemeyi öğrenen çocuklar kendi içsel şifa becerileri ile bağlantı kurabilirler.  Bir çocuğun gelecek için hayalleri varsa doğru yoldadır. Pek çok çocuk hayal kurmayı imgelmeyi yapmayı bilmez. Gelecek ile hayal kurmak önemlidir.

Sizlere ailecek yaptığımız minik çalışmalardan örnek vermek istiyorum.

Her akşam yemekten sonra minik sakinleştirici nefes ve hayal meditasyonu yapıyoruz. Sonrasında haftalık duygular panomuzun sohbetini gerçekleştiriyoruz.

 Evde her akşam yemekten sonra sakin bir müzik eşliğinde sakin nefesler alarak beş dakikalık hayal meditasyonu yapıyoruz. Burnumuzdan nefes alıp veriyoruz. Her gün birimiz hayallerimizi anlatarak meditasyona yön veriyor. Bütün aile fertleri hayalini anlatan kişinin yönergelerini dinleyerek imgeleme çalışması

yapıyoruz. Ve hayalden çıkan duygu ve ihtiyaçları ebeveynler olarak dikkate alıyoruz. Sonrasında haftalık duygu cehck in tablo çalışması yapıyoruz.

Tabloda 7 gün yazılı ve yan tarafları tüm aile fertleri sayısı kadar kare boşluklardan oluşuyor. Daha önceden yazılmış veya resmi yapılmış duygu post itleri masaya konur. Ve herkes kendi hissettiği duygunun yazılı olduğu post-it i hangi gündelerse o güne yapıştırır. Herkes duygu post-itlerini yapıştırdıktan sonra paylaşmak isteyen var mı diye sorulur. Genelde evebeynler çocukların konuşmalarını sağlamak adına sözü alır ve kendi hissettiği duygunun sebebini anlatır. Sıra ile bütün aile fertleri devam eder. Ama çocuk o gün paylaşmak istemezse ısrarcı olunmaz.

Duygu post-itleri için örnek

İyiyim – Kötüyüm - Az iyiyim – Harikayım – Mutluyum – Heycanlıyım-Mutsuzum - Öfkeliyim – Bunaldım - Sıkıldım - Gerginim - Belirsizlik içindeyim -İğrenç - Zorlu - Zorlanıyorum - Çirkin hissediyorum – Beceriksizim -Sevilmiyorum – Seviyorum – Kızgınım –

Çocuklarınız ile geçireceğiniz kısa ve kaliteli zaman size onların ruh hallerinde yaşadıkları duygular ile ilgili güzel tüyolar verecektir. Unutmayın her yeni gün çocuklarımızın hayatlarını güzelleştirmek ve yön vermek için bir fırsattır bizler için. Fırsatları yakalamaksa bizlerin elinde.

Sevgilerle

Aygül Yıldırım Aksoy

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24