GÖKTÜRK'TE YENİ METRO HATTI AÇILIYOR!

İstanbul’un ulaşım ihtiyacına cevap verecek en önemli projelerinden biri olan İstanbul Havalimanı Metrosu’nun açılış tarihi belli oldu.

07 Aralık 2019 Cumartesi 13:41
3734 Okunma
GÖKTÜRK'TE YENİ METRO HATTI AÇILIYOR!

Asya ve Avrupa kıtalarının birleştiği noktada bulunan ve dünyanın en önemli metropolleri arasında yer alan İstanbul’da, büyüyen işgücü ve nüfus artışına paralel olarak bir takım ulaşım ihtiyaçları ortaya çıkıyor.  Bu ihtiyaçlar çerçevesinde İstanbul’un en büyük ulaşım projelerinden biri olan ve proje bedeli 4 milyar 845 milyon 600 bin TL olarak belirlenen Gayrettepe - İstanbul Yeni Havalimanı Metro hattının açılış tarihi belli oldu. Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüp ve Arnavutköy ilçelerinden geçecek hattın 2020’nin son yarısına kadar tamamlanması bekleniyor.

Toplam uzunluğu yaklaşık 70 kilometre olacak hattın, Gayrettepe- 3.Havalimanı yönünde uzunluğu yaklaşık 37,5 kilometre, 3.Havalimanı-Halkalı yönünde ise 32 kilometre olarak tasarlanmıştır. Bu hatlardan Gayrettepe – İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı’nın sözleşmesi 07.12.2016, İstanbul Yeni Havalimanı – Halkalı Metro Hattı’nın sözleşmesi ise 07.03.2018 tarihinde imzalanmış olup, sahada imalatlara başlanılmıştır.

Gayrettepe – İstanbul Yeni Havalimanı Metro Hattı İstanbul Avrupa Yakasının kuzey kesiminde, doğu – batı aksında konumlandırılmış ve Beşiktaş, Şişli, Kağıthane, Eyüp ve Arnavutköy İlçeleri’nden geçmekte olup, sırasıyla Gayrettepe, Kağıthane, Hasdal, Kemerburgaz, Göktürk, İhsaniye, Havalimanı-1, Havalimanı-2 ve Havalimanı-3 İstasyonlarından oluşmaktadır. Bu istasyonlar her biri yaklaşık 37 km uzunluğunda olan 5.70 m iç çaplı iki adet ana hat tüneli ve toplam uzunluğu yaklaşık 11 km olan makas tünelleri ile birbirine bağlanmakta olup, hattın tamamı yer altında inşa edilmektedir. Sefer sıklığının 3 dakika olarak planlandığı hatta, maksimum işletme hızı 120 km/saat olup, istasyonlar ve güzergâh araçların 4’lü veya 8’li diziler halinde işletilmesine imkân tanıyacak şekilde tasarlanmıştır.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 09.12.2019 14:10
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24