Kirasını düzenli bir şekilde ödeyen kiracının, kiralanan taşınmazdan tahliyesi birtakım sebeplerin oluşmaması halinde mümkün olmayacaktır. Kanun, kiracıyı korumakla birlikte kiraya verene kiracıyı haksız bir şekilde taşınmazdan çıkarma olanağı tanımamaktadır.

Kira sözleşmeleri, belirli ya da belirsiz süreli olarak düzenlenebilmektedir. Kira sözleşmesi belirli bir süre için yapılmış olsa da sözleşmede kararlaştırılan sürenin sona ermesi, kiracının taşınmazdan tahliyesi için yeterli bir neden değildir. Kiraya verenin, sözleşmenin süresinin bitiminden en az on beş gün önce bildirimde bulunmaması halinde sözleşme aynı koşullarla bir yıl uzatılmış olacaktır. Ancak Kanun bu imkanı 10 yıllık şarta bağlamıştır. Kira sözleşmesinin 10 kere uzaması başka bir deyişle kiracının 11 senedir kiralanan taşınmazda oturması halinde ise kiraya veren bu süreyi takip eden her yeni kira yılından 3 ay öncesinde kiracıya bildirimde bulunarak kiracının taşınmazı tahliye etmesini isteyebilecektir.

İşte bahsedilen bu sebeplerle, kiraya verenin kira sözleşmesini ancak mahkeme kararı ile sona erdirilebileceği bazı haller vardır. Bu hallerde tahliye davası açma zorunluluğu hasıl olacaktır. Kiraya veren, haklı sebebin bulunmadığı hallerde tahliye davası açamayacaktır. Kiraya verenin tahliye davası açabileceği sebepler;  kiraya verenin konut gereksinimi; kiralanan taşınmazın esaslı bir şekilde onarılacak, tadilat yapılacak olması; kiracının tahliye taahhüdünün bulunması, kiracının iki haklı ihtara rağmen kirayı ödememiş olmamasıkiracının ya da birlikte yaşadığı eşinin oturmaya elverişli konutunun olması; kiracının kira sözleşmesine aykırı davranışlarda bulunmasıdır.

Kiracının, kira bedelini düzenli olarak ödemesi halinde dahi ev sahibi, gereksinimin gerçek ve samimi olması şartıyla konut gereksinimden dolayı kiracıdan kiralananı tahliye etmesini talep edebilecektir.  Bahse konu ihtimalde ev sahibi sözleşmeye konu kiralananı 3 yıl boyunca başka bir üçüncü kişiye kiralayamayacaktır. Aksi takdirde somut olaya göre kiraya verenin, eski kiracıya 1 yıllık kira bedelini tazminat ödemek zorunluluğu söz konusu olabilecektir. Kiracının kiralanan taşınmazdan tahliye edilebileceği bir başka ihtimal ise, kiralanan taşınmazda tadilat yapılacak olmasıdır. Ancak bahse konu ihtimalin gerçekleşebilmesi adına tadilat işlemi yapılmalıdır ve akabinde kiralama hakkı öncelikli olarak kiracının olmalıdır. Öncelik hakkı, eski kiracı tarafından bildirimden itibaren 1 aylık süre içinde kullanılabilir. Aksi halde kiraya verenin eski kiracıya tazminat ödeme zorunluluğu bir diğer ihtimalde olduğu üzere doğabilecektir. Diğer apartman sakinlerine rahatsızlık vermek, kira bedelini ödememek, kiralananı özen göstermeden kullanmak ve kiracının sözleşmeye aykırı bir şekilde davranması kiralananın tahliyesine yol açabilecek bir diğer sebeplerdir.

 Tahliye davasında yetkili mahkeme, taşınmazın bulunduğu yerdeki Sulh Hukuk Mahkemesi’dir. Ancak buradaki yetki kesin yetki olmayıp davalının yerleşim yeri mahkemesinde ya da sözleşmenin ifa edileceği yer mahkemesinde dava ikame edilebilir.

Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24