Son Dakika! Türk bilim insanları salgınla ilgili merak edilen soruları yanıtladı

İngiltere'de “koronavirüsün mutasyona uğradığı” iddiası tüm dünyada paniğe yol açsa da, tartışma sırasında Dr. Mehmet Ceyhan, “Orijinal virüsten daha hızlı yayılırsa bir salgın beklememiz olabilir. Son mutasyonun başlangıcı " dedi.

24 Aralık 2020 Perşembe 09:41
696 Okunma
Son Dakika! Türk bilim insanları salgınla ilgili merak edilen soruları yanıtladı

TAHMİN EDİLEMİYOR

Profesör Dr. Tevfik Özlü: Mutasyon tesadüfen meydana geldi. Kuralları yoktur ve tahmin edilemezler. Virüsün bizi öldürmeye niyeti yok. Çünkü konakçı öldüğünde virüs de ölür. Mutasyonun sonuçları önümüzdeki birkaç gün içinde görünecek. İstediğimiz hastalığa neden olma yeteneğini kaybeder. Ne yazık ki, bu yönde hiçbir şey bulunamadı. Bu nedenle kaygı ve kaygı vardır. Mutasyonun şekli sahada doğrulanmalıdır.

ARAŞTIRMALAR DEVAM EDİYOR

Dr. Sema Kultufan Turan, Başkan Yardımcısı: İnsanlar virüsün mutasyona uğramasını ve patojenik özelliklerinin veya öldürme olasılığının ortadan kalkmasını bekliyor. Bununla birlikte, mutant virüslerin daha az hastalığa neden olduğuna dair hiçbir kanıt yoktur. Bu nedenle, "beklenen mutasyonun meydana geldiğini" veya bunun tersini söylemek için henüz çok erkendir. Ülkemizde mutasyona uğramış bir virüse rastlanmamıştır, ancak bulaştığı virüse bakılarak araştırılabilir.

SARS MUTASYONLA BİTMİŞTİ

Prof.Dr.Mustafa Hasöksüz: 2003 yılında SARS koronavirüsü 3-4 ayda mutasyona uğradı ve bu nedenle gücünü kaybetti. İnsanların mevcut koronavirüsün olası mutasyonları için böyle beklentileri var, ancak virüsün mutasyonu iyi veya kötü olabilir. Garantisi yok. Önümüzdeki birkaç ay virüsün bu özelliğe sahip olup olmadığını kanıtlayacak.

MEHMET CEYHAN ;
'TELAŞA GEREK YOK'

Hasepet Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı Başkanı. Mehmet Ceyhan (Mehmet Ceyhan) şu açıklamayı yaptı: "Birkaç gündür herkes İngiltere'de ortaya çıkan yeni mutant koronavirüse hevesli. Kötümser olmak için bir neden yok. Çünkü;

1) Bulaşıcılığın yüzde 70 arttığı bulgusu şimdilik sadece bir modelleme sonucu. Henüz gerçekten daha bulaştırıcı olduğu bile laboratuvar ve klinik verilerle doğrulanmış değil.

2) Ülkelerin önlem alması doğal, çünkü virüsün özellikleri tam anlaşılıncaya kadar, yani daha bulaştırıcı ve ağır hastalığa neden olmadığı belli oluncaya kadar yayılması önlenmelidir.

3) Bu mutasyon eğer gerçekten orijinal virüsten daha hızlı yayılıyor ise, salgının bitmesi için beklediğimiz mutasyonun başlangıcı da olabilir. Çünkü o mutasyonda virüsün daha bulaşıcı, ancak zararsız hale gelmesini bekliyoruz. Yani ilk değişiklik gerçekleşmiş olabilir.

4) Ancak istemediğimiz yönde bir mutasyon olursa, zorunlu olarak virüsün yayılmamasına gayret edeceğiz. Sonuç olarak henüz telaşlanacak bir noktada değiliz. Her zamanki gibi dikkatli olmalıyız.”

İHA

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24