Nida Uğurlu Özel Röportajı

Magazin Editörümüz Hakan Kanburoğlu'nun Nida Uğurlu ile özel röportajı

03 Temmuz 2018 Salı 18:57
2846 Okunma
Nida Uğurlu Özel Röportajı

Sanatçı Özgün’ün eşi Nida Uğurlu’nun sosyal medya paylaşımına göre oğulları Ediz Doğa Koleji’ne alınmadı. Anne Nida Uğurlu Ediz’in çocuklarının okula neden alınmadığını açıkladı.

Sanatçı Özgün’ün oğlunu Doğa Koleji’ne neden almadılar?

Ediz ile ilgili başından geçen tatsız olayı sosyal medyada paylaşması üzerine, yaşanan olaya yakın çevresi ve sanatçılar tarafından da destek geldi.

Nida Uğurlu yaşadığı üzücü olayı özetle şu cümlelerle ifade etti;

''Ediz, Mart 2015 doğumlu yani şu anda 3 yaşında. Doğumundan sonra hastaneden çıktığımız andan itibaren onun eğitimi için her zaman ne yapabileceğimizi düşündük. 8 aylıktan itibaren de fizyoterapi ile birlikte ev destekleriyle elimizden geldiğince eğitimini aksatmamaya çalışıyoruz. Ediz; 2-2,5 yaşındaki normal gelişim gösteren çocuklarla bir arada gayet uyum içerisinde derslerini yapabilir durumda. Biz de bundan yola çıkarak; yeni dönemde bir ana okuluna başlaması için kayıt yaptırmaya gittik. Okuldaki yetkili kişinin Ediz' in down sendromlu olduğunu söylediğim anda ifadesi değişti ve sonra başladı sorguya…

Bizi ötekileştirmek onun için doğaldı. Geçen yıl okullarında kaslarıyla ilgili özel bir durumu olan öğrencinin kendilerini oldukça zorladığını, kaydını yenileyemediklerini ve bu konuyu psikologlarıyla değerlendirmeye almaları gerektiğini anlatmaya başladı. Siz sadece tabiri caiz ise kolay çocukları kabul ederek iyi eğitimi mi ilke edindiniz? Buna başarı mı diyorsunuz? 21 Mart’ta da sosyal medyaya hepimiz aynıyız mesajları yazıyorsunuzdur eminim.”

Nida Uğurlu sosyal medyada ki bu paylaşımı sonrasında; 

Down sendromlu çocukların ve ailelerinin +1 farkla önde olduklarını unutmamamız gerektiğini zira bu durumun bir dezavantaj olmadığını ve yine down sendromlu çocukların eğitim hakkının sınırlanmamasının ve ötekileştirilmenin söz konusu bile olamayacağını bir kez daha hatırlattı. Uğurlu ailesinin bu paylaşımına; sanatçı çevresinden ve sevenlerinden gelen destekler de, aslında yaralı olan kalplere tuz basan değil o kalpleri iyileştirmek için tedavi yolları arayacak kadar vicdan ve merhamet sahibi bir millet olduğumuzu da gösterdi.

DOWN SENDROMU NEDİR?

Down sendromu, genetik bir farklılık, bir kromozom anomalisidir. En basit anlatımı ile sıradan bir insan vücudunda bulunan kromozom sayısı 46 iken Down sendromlu bireylerde bu sayı üç adet 21. kromozom olması nedeniyle 47 olmaktadır. Down sendromu tedavi edilmesi gereken bir hastalık değil, genetik bir farklılıktır. Hücre bölünmesi sırasında yanlış bölünme sonucu 21. kromozom çiftinde fazladan bir kromozom yer alması ile meydana gelir.

Down sendromuna sebep olduğu bilinen tek etmen hamilelik yaşıdır, 35 yaş üstü hamileliklerde risk artar. Ancak genel olarak genç kadınlar daha fazla bebek sahibi olduğundan Down sendromlu çocukların %75-80'i genç annelerin bebekleridir. Ülke, milliyet, sosyo-ekonomik statü farkı yoktur. Ortalama her 800 doğumda bir görülür. Tüm dünyada 6 milyon civarında Down sendromlu birey yaşamaktadır. Türkiye'de tam bir veri yok ama yaklaşık 70.000 Down sendromlu kişi olduğu tahmin ediliyor. Hafif veya orta seviye zihinsel ve fiziksel gelişim geriliğine sebep olur.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 04.07.2018 10:02
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24