Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş açıklamalar... Rus Sputnik aşısında tarih belli..

Türkiye yarın 19.00 itibarıyla corona virüsüyle mücadelede yeni bir safhaya geçiyor. 17 Mayıs'a dek sürecek tam kapanma öncesi son Koronavirüs Bilim Kurulu Toplantısı sona erdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, aşılamaya ilişkin gelişmeleri, pandemiyle mücadelede kurulun yeni tavsiyelerinin bulunup bulunmadığını açıklamak üzere kameraların karşısına geçti. Bakan Koca, Rus Sputnik V aşısı için Rusya ile 50 milyon doz anlaşma yapıldığını ve ilk sevkıyatın mayıs ayında Türkiye'ye ulaşacağını duyurdu. Bakan Koca, Prizer/BioNTech aşısında iki doz arasındaki yeni takvimin ise 6-8 hafta olarak güncellendiğini açıkladı. Fahrettin Koca'nın açıklamalarından en dikkat çekici noktalardan biri de Hindistan varyantı oldu. Koca, Türkiye'de daha önce görülen İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika varyantlarının yanı sıra İstanbul'da ilk kez beş kişide Hindistan varyantı tespit edildiğini bildirdi.

29 Nisan 2021 Perşembe 09:07
312 Okunma
Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'dan flaş açıklamalar... Rus Sputnik aşısında tarih belli..

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın istisnasız 84 milyonu yakından ilgilendiren açıklamaları şu şekilde:

* Tüm dünyayla birlikte salgın boyunca ağır bedeller ödedik. İş yapma usullerinden sevdiklerimize temas etme halimize kadar her alanda yeni bir düzene geçiş sancısı yaşadık. Sevdiklerimiz kaybettik. Sevdiklerimiz korumak için onları görmemeyi göze aldık. Bu yıpratıcı süreç beklenenden uzun sürdü. Vaka sayılarının ve kayıpların artmaması için bir kez daha kısıtlamaları sıkılaştırdık.

* Umarım ödediğimiz bu bedel bu salgından tamamen kurtulmamıza fayda sağlar. Kısıtlamaların işe yaraması da tamamen hayatımızdan çıkması da onlara ne kadar uyacağımızla ilgili.

SPUTNİK VE BIONTECH AŞILARI İÇİN NET TARİH 

Bakan Koca açıkladı: Sputnik aşısı mayısta gelecek - Dünya Gazetesi

* Ülkemizde 2 aşı kullanıma girdi. 3. olarak ise Sputnik aşısının acil kullanım onayı için son aşamaya gelindi ve aşı tedariki için bir anlaşma da yapıldı. Türkiye Sputnik aşısından 6 ay içinde 50 milyon doz almak üzere anlaşmayı imzaladı. İlk sevkiyat mayısta gerçekleşecektir. Aşının ülkemizde üretimi için teknoloji transferi de yapılacaktır.

* Haziran ayıyla birlikte BioNTech aşısının teslim alınan miktarı 30 milyon dozu geçmiş olacak. Bugünkü toplantıda Uğur Şahin hocamızın da görüşünü alarak BioNTech aşısının iki doz arasında uygulanma süresinin 6-8 hafta olarak karar verilmiştir.

* Diğer aşı üreticileriyle de anlaşma zemini ve erken teslimat konularında görüşmeler devam etmektedir.

YERLİ AŞIDA SON GELİŞMELER

* Yerli gücümüz, yerli aşılarımız sahaya çıkmaya hazırlanıyor. Yerli inaktif aşımız faz-2 denemelerini tamamladı. Önümüzdeki birkaç gün içinde faz-3 denemelerinin hazırlıkları başlayacaktır. Bu, yaygın kullanım öncesi son aşamadır.

* İkinci inaktif aşımız ise faz-1 aşamasına başlamış ve ilk gönüllülerin aşılanmasını tamamlamıştır.

* Faz-1 çalışması devam eden bir diğer aşı adayımız olan virüs benzeri parçacık aşısı ise ilk gönüllülerinin tamamını aşılamış durumdadır.

* Mayıs ayı sonunda faz-2 çalışmasına geçilmesi hedeflenmektedir. İntranazal uygulanacak aşı çalışması için ise gerekli çalışmalar sonrası faz-1 çalışmasına başlanacaktır.

5 KİŞİDE HİNDİSTAN VARYANTI GÖRÜLDÜ

* Mutasyonlar, RNA virüsleri için beklenen bir durumdu. Virüsle mücadeleyi güç hale getiren de budur.

* Bugün dünya genelinde karşılaşılan onlarca mutasyon varyant türü bulunmaktadır. Bunlardan bazıları baskın hale gelerek hızla yayılmaktadır.

* Şu an ülkemizde en çok görülen mutasyon türü İngiltere varyantıdır. Brezilya ve Güney Afrika varyantları da görülmüştür. İstanbul'da 5 vatandaşımızda Hindistan varyantı gözlendi. Ülkemizde bu varyant ilk kez gözlendi, vakalar izolasyonda ve takip altında.

* Sözün gücünün azaldığının farkındayım ama sizin gücünüzden hiç endişem yok. Çok direndiniz, mücadele ettiniz ve yoruldunuz. Sizlerden ricam, bir seferberlik haliyle mücadeleye katılmanızdır. Bu mücadelenin galibi bizler olacağız. Ramazan Bayramı'nı huzurla karşılamak için birlikte mücadele edelim.

İnternet Medyası

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24