Dünyanın İnsan Yapımı En yüksek ve Eğik Kulesi

Göğe Yükselen Cam, Capital Gate

25 Aralık 2017 Pazartesi 11:02
3261 Okunma
Dünyanın İnsan Yapımı En yüksek ve Eğik Kulesi

Birleşik Arap Emirlikleri’nin Abu Dabi kentinde bulunan Capital Gate, dünyanın en büyük eğimine sahip olan gökdeleni olarak adeta yerçekimine meydan okuyor. İtalya’daki ünlü Pisa Kulesi’nden beş kat daha fazla bir eğimi bulunan dev yapının, hali hazırda “insan eliyle yapılan en eğimli kule” alanında Guinness Dünya Rekoru bulunuyor.

Sıra dışı eğiminin yanında 160 metrelik dev boyutuyla da dikkat çeken Capital Gate’te 35 kat bulunuyor. Dev yapının alt katları firmalara 15000 metrekarelik bir ofis alanı sağlarken en üstte yer alan 18. katında 5 yıldızlı Hyatt Capital Gate Hoteli hizmet veriyor.

Mühendislik Harikası Bir Tasarım

Mimari ilhamını bulunduğu topraklardan, kum tepelerinin üstünde yükselen çöl rüzgârlarından alan Capital Gate dört yıl gibi kısa bir sürede tamamlanmış. Standart gökdelen inşa teknikleri böylesine eğimli bir yapıda kullanılamayacağı için projenin inşaatında farklı ve yenilikçi inşaat teknikleri kullanılmış.

Dünyada bir ilk olarak, yapının çekirdeği binanın ters yönüne doğru eğimli bir şekilde inşa edilerek bu sayede çekirdeğin çekme dayanımı artırılmış. Bir mühendislik harikası olan Capital Gate, estetik görkem ve teknik mükemmelliği harmanlayan fütüristik tasarımı ile içinde bulunduğumuz yüzyılın en önemli yapıları arasında yer alıyor.

Capital Gate’in mimari alanda çığır açan formu sadece eğimli olmasından dolayı değil, aynı zamanda aşağıdan yukarıya sarmal şeklinde dönen ve genişleyen şekli ile de ilgili. Dış cephesi bir deniz dalgasını andıran camdan oluşan yapının terasında özel misafirler için bir adet helikopter pisti de bulunuyor.

Önemli Konukların Buluşma Noktası

Yeryüzünün en ileri inşaat teknolojileri kullanılarak inşa edilen Capital Gate bir mimari ve mühendislik harikası olduğu gibi aynı zamanda oldukça işlevsel bir iç tasarıma da sahip. Dev gökdelenin otoparklarının köprüler vasıtası ile ana yapıya bağlanması ve otoparklara her kattan hızlı bir şekilde erişim sağlanabilmesi, binanın işlevselliğine atıfta bulunan pek çok örnekten yalnızca biri.

Abu Dabi için stratejik olarak da oldukça önemli olan Capital Gate Birleşik Arap Emirlikleri’nin son yıllarda geçirdiği gelişimi de temsil ediyor. Dünyanın ileri gelen isimlerini sıklıkla ağırlayan Abu Dabi Gösteri Merkezi’nin hemen bitişiğinde yer alan ve birinci sınıf bir iş merkezi olan Capital Gate açıldığı günden bu yana 200’ün üzerinde global organizasyona ev sahipliği yapmış.

Abu Dabi sakinlerinin büyük gurur duyduğu teknolojik ve görsel bir harika olan Capital Gate, uzun yıllar boyunca önemli konukları ağırlayacak ve adından çokça söz ettirecek gibi gözüküyor.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 25.12.2017 11:30
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24