Biraya Büyük Zam

Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, dün belli olan ÖTV zammına şirketlerin yaptığı zam da eklenince bira çeşitlerinin bugün itibarıyla yüzde 35 zamlandığını söyledi. SÖZCÜ'ye konuşan Aybaş, ithal bira çeşitlerinde bu oranın yüzde 50'yi bulduğunu açıkladı.

04 Ocak 2023 Çarşamba 10:19
1183 Okunma
Biraya Büyük Zam

Yılbaşı öncesi zamlanan biraya bugün itibarıyla bir zam daha geldi. Dün belli olan ÖTV zammına şirketlerin yaptığı zam da eklenince bira çeşitleri bugün itibarıyla yüzde 35 zamlandı. İthal bira çeşitlerinde bu oran yüzde 50’yi buldu. Sozcu.com.tr’ye konuşan Türkiye Tekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, bu zamla beraber bira fiyatlarının ortalama 10 TL zamlandığını, yüksek alkollü ve ithal gruplarda ise bu zammın 13-15 TL aralığında değiştiğini duyurdu. Aralık ayı başlarında da ithal bira çeşitlerine yüzde 10 zam gelmişti.

30 TL’DEN 45 TL’YE FIRLADI: LÜKS OLDU

Bugünkü zamla birlikte en ucuz biranın fiyatı da 22 TL’den 33 TL’ye çıkmış oldu. Bazı bira çeşitleri 28 liradan 38 liraya çıkarken, bir bira çeşidi 30 liradan 45 liraya, aynı gruba ait bir diğer bira çeşidi ise 50 liradan 70 liraya yükseldi. Aybaş, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, “Bu fiyatlarla bira içmek artık lüks oldu” değerlendirmesini yaptı.

ÖTV ZAMMI DÜN BELLİ OLMUŞTU

Öte yandan, dün Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) enflasyon oranlarını açıklamasıyla sigara ve alkollü içeceklere uygulanacak otomatik ÖTV zammı belli olmuştu. Aybaş, bugün yapılan zammın hem şirket hem de ÖTV zammının yansıması olduğunu aktardı. Yasa gereği sigara üzerindeki maktu ve asgari maktu ÖTV tutarlarına her 6 ayda bir yurt içi üretici fiyatları (Yİ-ÜFE) oranında zam yapılıyor.

TÜİK'in açıkladığı verilere göre, Yİ-ÜFE'deki altı aylık artış artış yüzde 22,29 olurken bu artışın içki ve sigara fiyatlarını etkilemesi bekleniyor.

Sözcü

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24