ESNAFIN GÖZÜNDEN PANDEMİ VE ÇALIŞMA DÜZENİ

Göktürk Dergisi olarak dergimizin imtiyaz sahibi Ümit Öner ile esnafımızın pandemi döneminde neler yaşadığını ve bu dönemi nasıl geçirdiğini öğrenmek için işletmelerini ziyaret ettik.

29 Aralık 2020 Salı 15:24
1140 Okunma
ESNAFIN GÖZÜNDEN PANDEMİ VE ÇALIŞMA DÜZENİ

Pandemi döneminde Göktürk'teki esnaf dostlarımızı ziyaret ettik ve bu süreçte neler yaşadıklarını sizlere aktarmaya çalıştık.

Mevlana Balık -Sadi KABACI

Soru : Virüsün yayılma hızını düşürmek amacıyla bazı önlemler kapsamında restoran ve kafeler geçici olarak servise kapatıldı. Sizler ne zaman açılacağını öngörüyorsunuz, beklentileriniz neler?

Cevap: Süreç bizi çok kötü etkiledi. İşler yüzde 70 düştü ve Mart ayından itibaren bunu yaşıyoruz. Restoran kapatıldığından bu yana paket servisler ile devam etmeye başladık. Bir şekilde ayakta kalmaya çalışıyoruz. Gerçekten restoranların kapatılması bizim sağlığımız için olan şeyler, buna şükrediyoruz.

Soru: Bu süreçten sonraki dönem için öngörüleriniz nelerdir?

Cevap: İnsanlar yine stresli olsa da yavaş yavaş alışacak diye tahmin ediyorum. Hatırlıyorsanız pandemi ilk başladığında hepimiz panik halinde evlerimize kapandık fakat zamanla bununla yaşamayı öğrendik ve pandemiyi kabullendik. Bu böyle devam etse dahi alıştık artık. İnşallah süreç düzelecek ve her şey yoluna girecek.

Soru: Pandemi süreciyle beraber ne gibi önlemler aldınız ve pandemi sonrası normalleşmeyi nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap: Restoranlar bir dönem açılmıştı zaten biz de bu aşamada her esnafın yaptığı gibi ilaçlama, sosyal mesafe gibi temel kuralları uyguladık. İlerleyen zamanlarda ise her şeyi daha şeffaf şekilde ele alarak menüleri değiştirip kod okutma sistemine geçtik. Tabii insanlardaki psikolojik korku da buna etken oldu ama buna rağmen insanlar yemek yemeye geliyordu. Şimdi ise sadece paket servise devam ediyoruz ve bence aşılamadan sonra bir süreç daha geçireceğiz sonrasında ise en kısa zamanda normal sürece dönüşeceğimizi umut ediyorum.

Oğuzhan Fidan Fotoğrafçılık-Oğuzhan FİDAN

Soru: Pandemi sürecinde sizi etkileyen ne oldu?

Cevap: Sadece bizi değil aslında hepimizi etkiledi bu süreç, özellikle kafe ve restoranlar sahipleri için daha zor oldu. Ne zaman açılacağı konusunda fikrim yok ve normalleşme için beklemedeyiz. Sanırım aşı uygulamasından sonra her şeyin normalleşmesi öngörülüyor.

Soru: Bu süreçle birlikte neler değişti?

Cevap: Bu süreçte değişen şey işlerimizin düşme oranı oldu. İyice küçüldük çünkü fotoğrafçılık sanatsal bir iş olduğu için daha geri planda kaldı.

Bizim Lahmacun - Fikret Üren

Soru:Bu süreci nasıl değerlendiriyorsunuz?

Cevap: Bu süreç daha iyi yönetiliyor olsaydı bu şekilde yaşamazdık. Bizler elemanlarımızı komple çıkarmak zorunda kaldık ve kimse virüs varmış gibi davranmıyor maalesef. Daha geniş şekilde önlemlerimizi alabilseydik her şey daha kolay olurdu. Fakat zor zamanlardan geçiyoruz.

Soru: Peki sizler bu süreçte alternatif çözümler üretebildiniz mi?

Cevap: Biz 11 yıllık işletmeyiz ve şu ana kadar hiçbir zaman sipariş uygulaması kullanmazken pandemi dönemi yemek sepeti ile çalışmaya başladık.Fakat en azından şu an restoranımız kapatılmasın diye üye olduk.

Aslı Börek - Hüsnü Bilgin

Soru: Sizler bu süreçten nasıl etkilendiniz?bizlerle paylaşır mısınız?

Cevap: Bu süreçte günah keçisi olarak esnaf seçildi, toplu taşıma araçları ve zincir marketler tıklım tıklım doluyken bizler masalara sosyal mesafe kuralı koymamıza rağmen kapatıldık. Bu karar işleri yüzde 50 düşürdü. Çoğu yer kira ve personel giderlerinden dolayı tamamen kapattı. Biz de pandemiden itibaren kapsamlı olarak önlemlerimizi aldık ve sadece paket servisi olarak devam etsek de dükkan sürekli olarak dezenfekte ediliyor. Göktürk esnafından da koronavirüs olan duymadım ama maalesef her yer kapalı.

Soru: Bu süreçten sonraki dönem için öngörüleriniz nelerdir?

Cevap: Artık eskisi gibi bir normalleşme olacağını düşünmüyorum çünkü aşının gelmesi veya yeterli doz uygulanması süreçleri elbette zaman alacak gibi görünüyor.

Esnafımızın verdiği cevaplar doğrultusunda sorunlarını ve üretmeye çalıştıkları çözümleri dinledik.Genel olarak ise pandemi dönemininde oldukça zorlandıklarını ve bu zorlu süreçten aşı tedavisinden sonra umutla çıkmayı bekledikleri yönünde bizlere görüşlerini aktardılar.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 29.12.2020 15:39
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.