Dolar Rekorunu Tazeledi

Piyasalarda Fed'in faiz kararı sonrası yapılan açıklamaların etkisi sürüyor. Dolar/TL 7,5686'yı görerek rekorunu kırdı. Yunanistan ve Avrupa Birliği ile Akdeniz'deki gerilim yakından izleniyor.

18 Eylül 2020 Cuma 15:29
765 Okunma
Dolar Rekorunu Tazeledi

Amerikan Merkez Bankası (Fed) önceki akşam yaptığı toplantıda piyasaya üç yıl daha yüzde 0 faizle dolar vereceğini açıkladı. Piyasada daha fazla dolar olacak olması Türkiye gibi döviz açığı olan ülkeler için sevindirici olsa da Fed’in Amerikan ekonomisine ilişkin yaptığı olumsuz tahminler TL’nin dolar karşısında değer kaybetmesine neden oldu. FED'in düşük faiz politikasında ısrar etmesine karşın ülke ekonomisini destekleyecek adımlar atmamasının doların güçlenmesinde etkili olduğu ifade ediliyor.

Dolar bu sabah güne 7.55 civarında başlarken daha sonra 7,5686’yı görerek rekorunu tazeledi. Piyasalarda önümüzdeki hafta açıklanacak Merkez Bankası (TCMB) faiz kararı öncesi bankanın kuvvetlenen sıkılaştırma adımları izleniyor.Politika faizini %24’ten %8.25’e kadar çeken TCMB son iki toplantısında ise faizleri sabit tuttu. Önümüzdeki hafta ise TCMB’nin faiz kararı piyasalarda en önemli gündem maddesi olacak.

Merkez Bankası sıkılaştırma adımları ile bir süre %10.15 seviyesinde yatay seyreden ortalama fonlama maliyetini yaklaşık 25 baz puan artırarak %10.4’ün üzerine taşıdı. Ortalama fonlama maliyeti dün %10.41 oldu. Bu hafta boyunca %11.75 seviyesindeki geç likidite penceresi depo ve repo piyasasında (GLP) kullanım belirginleşti.

GLP depo piyasasında dün 800 milyon TL, repo piyasasında 8 milyar TL kullanım oldu. TCMB geçmişteki likidite sıkılaştırmasındaki örneklerin aksine geç likidite penceresini bu kez ana fonlama aracı olarak kullanmıyor. Ancak piyasada likidite homojen dağılmadığından 300 milyar TL’nin hemen altındaki toplam fonlamanın sınırlı bir kısmı GLP’den de yapılıyor.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 21.09.2020 10:59
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24