Özel Kemerburgaz Okyanus Koleji ‘Yumuşak Madde ve Yapay Hücre Konsepti'

ÖZEL KEMERBURGAZ OKYANUS KOLEJİ OSLO ÜNİVERSİTESİN’E “YUMUSAK MADDE VE YAPAY HÜCRE KONSEPTİ” KONULU BİLİM YOLCULUĞUNU GERÇEKLEŞTİRDİ.

07 Aralık 2017 Perşembe 22:03
1595 Okunma
Özel Kemerburgaz Okyanus Koleji  ‘Yumuşak Madde ve Yapay Hücre Konsepti'

Özel Kemerburgaz Okyanus Ortaokulu Fen Bilimleri Zümre Başkanı Mine Kellekçi ; bu seminerler sayesinde öğrencilerinin, başarılı Bilim İnsanlarıyla biraraya gelerek onların bilgi ve tecrübelerinden yararlanma şansı yakaladıklarını belirtti. Geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek adına bu tarz etkinliklerin öğrencilerimize büyük farkındalık oluşturduğunu söyledi.

Dr. İrep Gözen ( Oslo Üniversitesi ) ile gerçekleştirdiğimiz e-seminerde Özel Kemerburgaz Okyanus Ortaokulu Öğrencileri ‘ Yumuşak Madde ve Yapay Hücre Konsepti ’ ile ilgili bilgiler edindiler.

Dr. Gözen , günlük hayatımızdaki sabun köpüklerinin yumuşak maddeye örnek olduğunu belirtirken, sabun köpüklerinin bizim tarafımızdan programlanmadığını ,kendi kendilerine şekillerini oluşturduklarını söyledi. Dr. Gözen ,sabun köpüğü örneğinde düzensiz bir yapıdan düzenli yapıya geçiş olduğunu belirtti.

Yumuşak madde olan polimerlerin yapısından bahseden Dr. Gözen günlük hayattaki pet şişelerin polimerlerin daha düşük yoğunluklu olanlarına örnek olduğunu söyledi. Geçen yıl 480 milyar ton pet şişe üretildiğini bunların ancak yarısının geri dönüştürüldüğü belirtti.

Dr. İrep Gözen, yumuşak madde diyince hep somut maddeler aklımıza gelmesine rağmen sisin de bir yumuşak madde olduğunu söyledi.Lcd ekranların çalışma prensiplerinin mantığının da yumuşak maddeye dayalı olduğunu belirtti.

DNA’ mızın ve kromozomların hücre içindeki yumuşak madde olduğunu belirtti. Yapay hücrelerin uv ışınları ,sıcaklık gibi uyarıcılara karşı tepki verdiğini belirten Dr. Gözen bunu yapan hücrelerin gerçek hücreler gibi bilinçli olarak yaptığını söyledi.

Yapay hücrelerin içindeki yapay organelleri açıklayan Gözen, bu gelişmenin gelecekte Tıp yararına ilaç mekanizmalarında kullanılarak ve gerçek hücreleri modifiye edilmesinde kullanabileceğini söyledi . Dr. Gözen e-seminerin sonunda öğrencilerimizden gelen soruları yanıtladı.

Geleceğin bilim insanlarını yetiştirmek adına bu tarz etkinliklerin öğrencilerimize büyük farkındalık oluşturdu.

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 07.12.2017 22:22
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24