Samsung Galaxy Note 10 ve Note 10 Plus Modelleri Tanıtıldı

Samsung Galaxy Note 10 serisi dün TSİ 23.00'te gerçekleşen etkinlikte tanıtıldı. Bu yıl ilk kez birden fazla Note modeli bizleri karşıladı. Peki Samsung Galaxy Note 10 ve Note 10 Plus kaç lira? Fiyatları nedir? Note 10 ne zaman Türkiye'de satışa çıkacak? Note 10 ve Note 10 Plus arasındaki farklar nedir? Hepsi ve daha fazlası haberimizde

08 Ağustos 2019 Perşembe 10:16
2652 Okunma
Samsung Galaxy Note 10 ve Note 10 Plus Modelleri Tanıtıldı

Samsung Galaxy Note 10 ve Note 10 Plus, tablet özelliklerini akıllı telefonda kullanmayı sevenlerin hoşlarına gidecek bir tasarım, bu tasarımın hakkını verecek teknik özelliklere sahip. Ek olarak Note9 ile yetenekleri artan dokunmatik kalem Galaxy S Pen, yine önemli geliştirmeler aldı. Gelin tüm detaylara, cihazların fiyatlarına ve çıkış tarihlerine birlikte bakalım.

Samsung, yine bu yıl ilk kez Galaxy S serisinde 3 farklı cihazla karşımıza çıkmıştı. Anlaşıldığı üzere Note serisi için de iki farklı cihaz ile yoluna devam edecek. Bu geçişin ilk temsilcileri olan Note10 ve Note 10 Plus arasında tahmin edebileceğiniz gibi boyut farklılıkları bulunuyor.

Boyut farklılıkları dışında iki cihaz arasında teknik açıdan çok çok büyük farklılıklar yok. Galaxy Note10, 8 GB RAM; Note10 Plus ise 12 GB RAM kapasitesine sahip. Ayrıca cihazların arkasında bulunan 3 arka kamera sensörü tamamen ayrı. Ancak Note10 Plus, bu 3 sensöre ek olarak, yapay zekânın görsel yeteneklerini ön plana çıkaran "time-of-light" ışık sensörüne sahip.

Gelelim o boyut farklılıklarına… Galaxy Note10'un 14,98 santimetre boya sahipken, ağabeyi Plus modeli 16,25 santimetre boya sahip. Yani boy açısından 1,27 santimetrelik bir fark söz konusu. Galaxy Note10 tam 7,11 santimetre ene sahipken Plus modeli ise sadece 5,1 milimetrelik eklemeyle 7,62 santimetre ene ulaşıyor. Her iki cihazın da kalınlığı 0,78 santimetre, yani sadece 7,8 milimetre.

Samsung Galaxy Note 10: 168 gram
Samsung Galaxy Note 10 Plus: 196 gram

Bu boyut farklılıkları haliyle ekranda da farklılığa neden oluyor. Galaxy Note10, 6,3 inç ağabeyi Galaxy Note10 Plus 6,8 inçlik ekran genişliğine sahip. Galaxy Note10 2280 x 1080 piksel, Plus ise 3040 x 1440 piksel çözünürlüklerinde, iki güzel ekrana sahipler.

Her iki cihaz da tek elle kullanım açısından önemli sorunlar yaşatabilir. Samsung'un bir arayüz güncellemesiyle bu sorunu aşacağını düşünüyoruz. Daha önceki Note cihazlarında tek elle kullanıma özel hızlı menü seçeneklerinin olduğunu görmüştük.

Son ve önemli bir farklılık olarak bataryalara da değinelim. Galaxy Note 10 3.500 mAh, Note 10 Plus ise 4.300 mAh olarak karşımıza çıkıyor. Samsung'un batarya konusundaki geliştirmeleri sadece yazılımsal olarak yaptığı ortada. Bundan 3,5 yıl önce çıkan Galaxy S7 Edge bile 3.600 mAh bataryaya sahipti. Samsung'un etkinlikte verdiği bilgilere göre yeni Note serisi kullanıcıları şarj süresi açısından da memnun edecek. 45 W hızlı şarjı destekleyeceği açıklanan cihazı deneyimleyen yetkiliye göre 30 dakikalık bir şarj ile günü tamamlamak mümkün.

Samsung'un tasarım standartları her yıl küçük güncellemelerle değişim gösteriyor. Bu yıl çıkan Note ailesinde sunulan en önemli farklılık ise delikli ekrandaki kameranın konumu oldu. Artık ön kamera ekranın tam ortasında bir nokta şeklinde bulunacak.

Cihazın arka bölümünde ise Samsung, sınırları zorlayan rakibi Huawei'en ilham almışa benziyor. Zira dikey olarak konumlandırılmış sol üst köşede bulunan arka kamera sensörleri, renk geçişli gövde dizaynı göze oldukça tanıdık geliyor.

Geçtiğimiz yıl Samsung, Note serisinin en sembol özelliği olan S Pen için önemli özellikler sunmuştu. Dokunmatik kalem, Bluetooth bağlantısı sayesinde kablosuz bir selfie çubuğu, sunumlarda da kumanda görevi görüyordu. Bu yıl da S Pen için yeni özellikler gördük. En büyük geliştirme, yeni kalemle birlikte cihazı ekrana dokunmadan kontrol edebilmeniz. Ekranın karşısında, elinizde S Pen ile yaptığınız hemen her hareketle işletim sisteminde dolaşabileceksiniz.

Diğer taraftan yeni S Pen, kemaranızı uzaktan kontrol etmek için en önemli araç haline getirildi. Kamera modları arasında değişiklik yapmak, cihaza dokunmadan etkileyici fotoğaflar çekmek için S Pen kullanmak mümkün olacak. 6 farklı sensörle güçlendirilen S Pen, hareketlerinizi algılayarak kamera modları arasında geçiş yapabiliyor. El yazınızı direkt olarak dijital forma dönüştüren S Pen, uzaktan kullanımda büyük avantaj sağlıyor.

Aynı zamanda basınç duyarlılığı da geliştirilen S Pen'in özellikle çizim marifetlerinizi arttırması kuvvetle muhtemel. Yeni S Pen, tek başına IP68 sertifikasına sahip olan bir donanım olarak dikkati çekiyor.

Samsung'un ekran konusundaki deneyimi gerçekten üst düzey. Apple gibi çoğu rakibine bile ekran üretimi yapacak kadar kaliteli panelleri bulunuyor. Galaxy S8 ve S9 ailelerinde Infinity Display, Galaxy S10'dan itibaren de Infinity-O adındaki "delikli ekran" tasarımına sahip. Bildiğiniz üzere ön kamera bu ekranlarda ekran alanı içinde bulunuyor.

Galaxy Note10 ve Note 10 Plus, tek ön kameraya sahip, dolayısıyla ekranlarda delikli tasarım açısından farkı yok. En büyük değişiklik, Galaxy S10 ailesinde sağ üst köşede bulunan ön kamera deliğinin bu kez ekranların ortasına gelmiş olması. Bu da daha simetrik bir görünüm sağlıyor.

Galaxy Note10 ve Note10 Plus arasındaki ekran çözünürlüğü farkı, standart bir son kullanıcının hissedeceği türden değil. Hatta eğer 4K çözünürlüğünde videolar izlemiyor, bu çözünürlükte çekim yapmıyorsanız farkı hissetmek oldukça zor görünüyor. Öyle ya da böyle çoğu televizyondan daha kaliteli iki AMOLED ekran paneli bizi bekliyor.

Samsung Galaxy Note10: 6,3 inç, 2280 x 1080 piksel AMOLED
Samsung Galaxy Note10 Plus: 6,8 inç, 3040 x 1440 piksel AMOLED

Kamera konusunda Galaxy S10 ailesiyle birlikte önemli geliştirmeler yapan Samsung, bu alışkanlığını Note 10 ailesinde pek hissettirmiyor. Hem Galaxy Note 10 hem de Note 10 Plus, 3 sensörlü arka kamera sistemini tercih ediyor. Bu sensörler her iki cihazda da birebir aynıyken, Plus modelinde ek olarak "time-of-light" adı verilen bir sensör var.

Üçlü sensör sisteminde Samsung, artık gerçekten de profesyonel fotoğraf makinelerini aratmayacak bir kombinasyon kurmuş durumda. Her iki cihazda da arka kamera sisteminin ana 12 MP çözünürlüğünde. Ancak bu sensör, değişken diyafram özelliğine sahip. Şöyle ki aynı sensörde f/1,5 - f/2,4 diyafram açıklıkları bulunuyor.

Hem otomatik hem de manuel çekimlerde değişken diyaframın avantajı ciddi şekilde hissedilebilir. Her iki cihazda da bulunan ikincil sensör ise 16 MP çözünürlüğündeki geniş açı sensörü. Bu sensör Galaxy S10 ailesindeki ikincil sensör ile birebir aynı özelliklere sahip.

Her iki cihazda bulunan üçüncü sensör ise yine 12 MP çözünürlüğe sahip olan telefoto lens destekli sensör. Galaxy S10 ailesinde f/2.4 diyafram ile karşımıza çıkan bu sensör, Note10 ailesinde f/2.4 değeriyle geliyor. arada çok büyük bir fark yok. Ayrıca Samsung, değişken diyaframa sahip ana kamera sensörüyle, bu açığı misli misli kapatabilir.

Galaxy Note10 Plus, kardeşinden farklı olarak arka kamerada bir ToF (Time of Light) sensörüne sahip. Bu sensör, Galaxy S8'den bu yana ön kameralarda kullanılıyordu. Yüz tanıma, üç boyutlu tarama gibi özellikleri teknik açıdan daha güvenli kılarken, bokeh gibi popüler efektler için alan derinliği konusunda yapay zekaya önemli bir katkı sağlıyor.

Daha önce fotoğraflarda kullanılabilen bokeh efekti, Galaxy Note 10 ve Note 10+ ile birlikte videolarda da canlı olarak kullanılabilir hale geliyor. Kameralara çekim performansı kadar ses iyileştirmeleri de getiren Samsung, kamerada yakınlaştırma yaparken sese de yakınlaştırma imkanı sunacak.

Video çekimlerinden sonra düzenleme yapmak isteyen kullanıcılar için bir düzenleme aracı getiren Samsung, bu konuda oldukça iddialı olduklarını belirtiyor. Tanıtım sırasında canlı bir demo sunan şirket, çizimleri doodle'a canlı olarak 3 boyutlu bir ortamda çeviren yeni bir özelliği de kullanıcılara sunuyor.

Üzerindeki derinlik sensörü sayesinde bir cismi 3 boyutlu olarak tarayabilen bir yenilik tanıtan Samsung, yine canlı olarak tarattığı bir oyuncağın önce modelini çıkardı ardından da bu oyuncağı kullanıcıların hareketleriyle senkronize etti.

Samsung Galaxy S10 Plus modelinde tek çift ön kamerayı tercih etmişti. Ancak bu kez ailenin büyüğü, küçüğü ile birebir aynı olan 10 MP'lik ön kamera sensörüyle geliyor. Bu kameranın diyafram açıklığı ise f/2,2 düzeyinde.

Ön kameraya ek olarak Samsung'un ön kamerada kullanacağı ışık sensörü ekranın altına gömülü bir şekilde karşımıza çıkacak.

5G konusunda önemli bir sapak bu yıl geride kalıyor. Samsung dahil tüm üreticiler, 2020'den itibaren standart olarak 5G destekli telefonlar çıkaracaklar. Galaxy Note10 ailesi ise bir geçişi temsil ediyor. Zira her iki cihazın da ayrı olarak 5G destekli modemlere sahip işlemci yongasıyla gelecek modelleri de var.

Samsung ise işlemci yongaları konusunda Qualcomm ile ortaklığını sürdürüp Note 10 ailesinde, Snapdragon 855'i kullanıyor. Cihazların 5G'li versiyonları için Snapdragon X50 modem işlemcisine sahip 855+ yongası tercih ediliyor. Ancak Samsung'un kendi işlemci serisi Exynos tabii ki diğer seçeneği oluşturuyor.

Türkiye pazarında Exynos barındıran cihazlarını satan Samsung, 5G desteği olmayan Note 10 cihazları için Exynos 9825 ile karşımıza çıkıyor. Bu da eğer 5G destekli bir Note 10 almak isterseniz, tek seçeneğinizin Snapdragon 855+ destekli bir Note 10 almak olduğunu gösteriyor.

Samsung, kendi işlemci serisinde standart 5G yonga setlerini önümüzdeki yıl yerleştirecek. Türkiye'de de Exynos işlemcili cihazlar satıldığı için muhtemelen önümüzdeki yıldan itibaren 5G'li Samsung'lar yaygınlaşmaya başlayacak. Galaxy Note10 ailesi, cebimizdeki cihazların 5G dönüşümü için kilit bir rol üstlenemeyecek.

Note serisinde her zaman piyasanın en iyi işlemci yongalarını tercih eden Samsung, yine aynı stratejiyle devam ediyor. Galaxy Note10 ailesi birbirinin emtiası olan Snapdragon 855 ve Exynos 9825 ile birlikte geliyor. Türkiye'de büyük bir sürpriz yapılmazsa Exynos 9825'li cihazların satışa sunulacağını düşünüyoruz.

Snapdragon 855, Qualcomm'un göz bebeği olan 8 çekirdekli, 2,84 GHz hızında Kryo 485 CPU bulunuyor. Görsel işlemci ise Adreno 640 GPU var ki bu işlemci, 8K video izleme desteği bile sunuyor. Oyun performansı konusunda kullanıcıların yüzünü karartmayacak, yüksek performans isteyen uygulamalarda da yarı yolda bırakmayacak bir tercih.

Samsung'un kendi işlemcisi ve Türkiye'de satılacak cihazlarda bulunacak olan 9825 ise Snapdragon 855'i tam anlamıyla mudaili. Yonga içerisinde iki adet GPU'da 2,73 GHz hızında M4 Cheetah, iki adet 2,31 GHz hızında Cortex A75 ve dört adet 1,95 GHz hızında Cortex A55 olarak toplamda 8 çekirdek bulunuyor.

Yapılan sunumda geçmiş yılın Note 9'u ile karşılaştırma yapan Samsung, bu yıl CPU performansında %33, GPU performansında %42 daha iyi performans vadediyor. Özellikle oyun anlamında kullanıcılarını memnun etmeyi planlayan şirket, oldukça iddialı gibi görünüyor. Exynos 9825, Mali G76MP12 GPU'ya sahip. Bu açıdan bir önceki işlemci olan Exynos 9820'dan önemli bir farkı yok.

Her iki işlemci de önceki modellere kıyasla daha yüksek performansı daha düşük enerji gereksinimiyle sunuyor. Bu durum da Samsung'un batarya konusunda neden büyük bir geliştirme yapmadığını gösteriyor.

Sonuç olarak tüm Note10 cihazlarının donanımsal kabiliyetlerini fazlasıyla karşılayacak işlemcilere sahip olduklarını görüyoruz.

SAMSUNG GALAXY NOTE 10 TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Ekran: 6,3 inç HDR10+ AMOLED Infinity O ekran, 2280 x 1080 piksel FHD+ çözünürlük, 401 ppi piksel yoğunluğu, 19:9 en boy oranı, Corning Gorilla Glass 6
Yonga seti: Qualcomm Snapdragon 855 (Yurt dışı - 2,84 GHz'e kadar), SamsungExynos 9825 (Türkiye - 2,73 GHz'e kadar),
Arka kamera: 12 MP değişken diyaframlı, (f/1.5 - f/2.4) geniş açılı ana sensör + 16 MP f/2.2 ultra geniş açılı ikincil sensör + 12 MP f/2.4 telefoto üçüncü sensör; 4K video kaydı, yavaş ve ultra yavaş çekim modları, geniş ve tele lensler için ikili OIS desteği
Ön kamera: 10 MP f/2.2 tek kamera, Dual Pixel, 4K UHD video kayıt desteği, derinlik sensörü
RAM: 8 GB
Depolama: 256 GB
Bağlantı: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, CAT, LTE 4G, (5G özel sürüm)
Batarya: 3.500 mAh, Kablosuz Güç Paylaşımı, Hızlı Kablosuz Şarj 2.0
Suya ve toza dayanıklılık: IP68 sertifikası
Ses: Dolby Atmos destekli stereo hoparlör, AKG kulaklık
Sensörler: İvmeölçer, Barometre, Parmak İzi, Gyro, Jeomanyetik, Hall, Nabız, Proximity, RGB Işık, İris tarama, Basınç sensörleri
S Pen: Bluetooth bağlantısıyla uzaktan kumanda görevi, hava hareketleriyle ekrana dokunmadan cihaz kullanımı, dijital metin dönüştürme

SAMSUNG GALAXY NOTE10 PLUS TEKNİK ÖZELLİKLERİ

Ekran: 6,8 inç HDR10+ AMOLED Infinity O ekran, 3040 x 1440 piksel QuadHD+ çözünürlük, 498 ppi piksel yoğunluğu, 19:9 en boy oranı, Corning Gorilla Glass 6
Yonga seti: Qualcomm Snapdragon 855 (Yurt dışı - 2,84 GHz'e kadar), SamsungExynos 9825 (Türkiye - 2,73 GHz'e kadar),
Arka kamera: 12 MP değişken diyaframlı, (f/1.5 - f/2.4) geniş açılı ana sensör + 16 MP f/2.2 ultra geniş açılı ikincil sensör + 12 MP f/2.4 telefoto üçüncü sensör + ToF (Time of Light) sensörü; 4K video kaydı, yavaş ve ultra yavaş çekim modları, DepathVision desteği, canlı odaklama, süper dengeli çekim, geniş ve tele lensler için ikili OIS desteği
Ön kamera: 10 MP f/2.2 tek kamera, Dual Pixel, 4K UHD video kayıt desteği, derinlik sensörü
RAM: 12 GB
Depolama: 256 GB
Bağlantı: Wi-Fi 6, Bluetooth 5.0, CAT, LTE 4G + 5G özel sürüm 
Batarya: 4.300 mAh, Kablosuz Güç Paylaşımı, Hızlı Kablosuz Şarj 2.0
Suya ve toza dayanıklılık: IP68 sertifikası
Ses: Dolby Atmos destekli stereo hoparlör, AKG kulaklık
Sensörler: İvmeölçer, Barometre, Parmak İzi, Gyro, Jeomanyetik, Hall, Nabız, Proximity, RGB Işık, İris tarama, Basınç sensörleri
S Pen: Bluetooth bağlantısıyla uzaktan kumanda görevi, hava hareketleriyle ekrana dokunmadan cihaz kullanımı, dijital metin dönüştürme

SAMSUNG GALAXY NOTE10 VE NOTE PLUS FİYATI VE SATIŞ TARİHİ

Galaxy Note10 (256 GB): 9.899 TL (21 Ağustos 2019)
Galaxy Note10 (256 GB): 11.399 TL (21 Ağustos 2019)

(Webtekno)

İnternet Medyası

Son Güncelleme: 08.08.2019 11:21
Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24