30 Ayda 30 Eser - Röportaj

Eyüpsultan Belediye Başkanı Deniz Köken ile "30 Ayda 30 Eser" hakkında gerçekleştirdiğimiz röportajımızı sizlerle paylaşmak istiyoruz.

07 Ocak 2022 Cuma 14:35
1779 Okunma
30 Ayda 30 Eser - Röportaj

Göreve gelmeden önce Eyüpsultan için yapacağınız çalışmaları planlamış mıydınız?

Öncelikle şunu belirtmem gerekiyor. Eyüpsultan’a hizmet etmek her daim hayalimizdi. Hayallerimizi gerçekleştirebilmemiz için vatandaşlarımız yerel seçimlerde teveccühlerini gösterdi ve bizlere inanıp, güvendi. Bir Eyüpsultanlı olarak seçim sürecinde ve öncesinde Eyüpsultan’ın ihtiyaçlarının analizini yapmış, kendimize göre bir plan program oluşturmuştuk.

“30 Ayda 30 Eser” nasıl ortaya çıktı?

“30 ayda 30 eser” dedik, aslında daha fazla. 22 yeni park yaptık ve hepsini tek eser olarak saydık. 30 ay, 60 aylık görev süremizin yarısı. Yarı dönem dolunca neler yapmışız diye görmek istedik, bu sayede eksiklerimizi tespit ettik.

Bağımsızlık Köyü kıymet verdiğiniz bir eser. Bizlere bilgi verebilir misiniz?

Gençlerin rehabilite edildiği, bağımlılıkla mücadele ve takip merkezi olan Bağımsızlık Köyü alanında ilk olma özelliği taşıyor. Madde bağımlılarını rehabilite edip hayata hazırlayan merkezimizde drama ile eğitim, beden dili, çiçek aranjmanı, yemek yapımı, müzik atölyeleri, terapi ve yürüyüş yolları ile at binme alanı bulunuyor.

Bağımlı gençlerin rehabilitasyonunu sağlayarak girişimcilik kültürlerinin geliştirilmesi ve istihdam edilmeleri yoluyla İstanbul’un sosyo ekonomik kalkınmasına da katkı sunuyoruz.

Pandemide nedeniyle kesintili çalışıyordu, şimdi yoğun bir şekilde çalışmalara devam ediliyor. Hem arkadaki manej alanını kullanıyoruz, hem de İstanbul genelindeki bağımlılıkla mücadele eden derneklerle beraber burayı rehabilitasyon çalışmalarımız devam ediyor.

Ayrıca bu eserimiz Marmara Belediyeler Birliği tarafından düzenlenen altın karınca ödüllerinde en iyi sosyal proje seçildi.

Matematik Evi belki de en dikkat çeken projeniz, bahsedebilir misiniz?

Matematik Evi ile gençler matematik ilmini somut materyallerle eğlenerek öğreniyor.

Uzman matematik öğretmenleri ve rehberlerle Singapur Matematiğiyle ilgili deneyime dayalı bilgiler paylaşılacak.

Atölyeler ile ezberci kalıplardan uzak çalışmaların sunulduğu matematik evinde söyleşiler, film gösterimleri, sergiler ve festivaller ile her yaştan insanın matematiği sevmesini sağlayacağız.

Matematik Evi ile matematiği sevdirelim istemiştik ama bu kadar ilgi göreceğini bilemedik, o yüzden alan bize küçük geliyor. Kontenjanlar hızlı bir şekilde doldu, müracaatlar alındı. Önümüzdeki aylar içerisinde Eyüpsultan bölgesinde bir yere Matematik Evi yapmayı planlıyoruz.

 

Başkanım, Eyüpsultan’da yeni bir hastane düşünceniz var mı?

Eyüpsultan’ın en önemli ihtiyaçlardan biri kapsamlı bir hastane. Onu da şu anda temin ediyoruz. Kemerburgaz’da 400 yataklı bir hastane alanının arazisini Sağlık Bakanlığı’na temin ettik. İnşaatı yapılacak. Bakanlık’tan yatırım fonu aldırılması için gerekli çabayı gösteriyoruz.

Yeni karakollar yapıyorsunuz. Bilgi verebilir misiniz?

Sizin de belirttiğiniz gibi Eyüpsultanlıların güvenliği ve huzuru için yeni karakollar inşa etmeye devam ediyoruz. Göktürk Karakol binası tamamlandı ve hizmet vermeye başladı. Çırçır Polis Karakolu ise bitme aşamasında. Teşhis etme avukat görüşme odası ifade alma odası nezarethane merkez nöbet odası, 6 büro odası sistem odası ve polis merkezinden oluşuyor.

Lavanta bahçesi, seralar ve meyve bahçeleri hakkında bilgi alabilir miyiz?

Ağaçlı köyünde 15 bin metrekarelik alanda 15 bin lavanta dikimi yapıldı. Göktürk’te 1. Kahraman sokak üzerindeki boş bir alan yeşillendirilerek 16 farklı türde 65 adet meyve fidanı dikildi.

Odayeri mahallesinde iki adet sera kuruldu. Serada mevsimine göre sebze yetiştiriliyor. Bölgede vatandaşlar tarafından yetiştirilen ürünleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz.

Ayrıca 30 ayda 2 milyon 115 bin mevsimlik bitki, 88 bin adet ağaç ve çalı dikimi yaparak 89 bin metrekare yeşil alanı ilçemize kazandırdık.

 

Eğitime önem veriyorsunuz. Devam eden okul projeleriyle ilgili son durum nedir?

Bizim ilk hedefimiz ilçemizde her çocuk saat 9’da okula gitsin, 3’te evine gelsin, tam gün eğitim sistemini oturtmaya çalışıyoruz.

Göktürk’te 32 derslikli okulun inşaatı bitti gibi, Yeşilpınar’daki okulun kaba inşaatı bitti, ince çalışmalara geçildi. Bu esnada Nişanca’nın ihalesi yapıldı. Üç Şehitler şu anda ihale ilanında, orada işgaller vardı temizlendi. Refhan Tümer Lisesi’nin olduğu yer Milli Emlak ve Vakıflar kendi arasında sorunluydu, birde İBB parseli var. İBB parselini Milli Eğitim Bakanlığı’na verdirdik, ihaleye çıkılacak. Şehit Öğretmenler yıkıldı, ihalesi yapıldı. Eyüpsultan Anadolu İmam Hatip inşaatı 72 derslik olarak başladı.

Kemerburgaz’a Fen Lisesi getirme hedefimiz var, çalışmaları yapıyoruz. İstanbul’un saygın liselerinden bir tanesi de bölgemizde olsun istiyoruz.

Eyüpsultan’ın afet müdahale ekibi ile alakalı bilgi alabilir miyiz?

Olası tüm afetler için AFAD ekibimiz hazır. Acil müdahale planını sürekli güncel tutup risk yönetimi ve zarar azaltma planları üzerine çalışan ESAY ekibimiz son dönemde ülkemizde yaşanan yangın ve sel felaketlerinde de afet bölgesindeydi.

ESAY’ı güçlü hale getirdik, afet müdahalesi için eğitim alanı oluşturuyoruz. Mahallelerde afetle ilgili gönüllülük esaslı birimler kuruyoruz, eğitimler başladı. Her mahallenin büyük bir parkında jeneratör, su ve tuvalet ihtiyacını giderebilecek merkezler oluşturacağız.

İstihdamla ilgili ne gibi çalışmalarınız var?

Geçtiğimiz günlerde ikinci İstihdam Fuarı’nı açtık. İlk düzenlediğimiz fuarda 600 kişi işe yerleşmişti.

Eyüpsultan İstihdam Merkezi (ESİM) ile bugüne kadar 3 bin 385 vatandaşımız iş sahibi oldu. ESİM kurulduğu günden bu yana 11 Bin başvuru alırken, 761 paydaş şirketle de görüşme yaptı. Seçimden önce 5 yılda 5 bin istihdam sözümüz vardı, bu hedefin üzerine çıkacağız.

Vatandaşlarımızın bu merkeze gidip meslek ve zanaatlarına göre bilgilerini doğru aktarması ve iletişimlerini bırakmasını önemle yineliyorum. Bu istihdam merkezimizde eleman arayanla, iş arayanı buluşturmuş oluyoruz.

Yeni ESMEK’ler açılıyor, biraz bilgi verebilir misiniz?

ESMEK’ler vatandaşımızın bir alanda uzmanlaşması ve bunu aile bütçesine katkıya dönüştürmesi adına güzel bir çalışma. Sayılarını artırarak branşları geliştirerek devam etmeyi düşünüyoruz. Nişancı, Pirinçci, Alibeyköy ve Güzeltepe şubelerimizle hizmet veriyorduk. 

Eksiklik olduğunu fark ettik, gelen yoğun taleplerin ardından Göktürk, Esentepe, White Hill ve Kemerburgaz’da 4 yeni şube açtık. 7 merkez, 23 alan ve 171 farklı branş ile Eyüpsultan Sanat ve Meslek Eğitim Kurslarımız devam ediyor.

Göktürk ve Kemerburgaz’da Resim Sanat Eğitimi, Ahşap Yakma Tekniği, Fotoğraf Çekimi, Ses Eğitimi, Evcil Hayvan Bakımı, Arıcılık, Emlak Danışmanlığı, Girişimcilik, Keman ve Piyano gibi birçok branşta eğitimlerimiz var. Vatandaşlarımızın ilgisi çok güzel, büyük bir boşluğu doldurduğumuzu görüyoruz.

"Kemerburgaz’ın ihtiyâcıydı, bir düğün salonu ve kültür merkezi yapıldı."

Kemerburgaz’da bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda 560 metrekare alan üzerine 168 kişilik kapalı, 150 kişilik açık alanı ile toplamda 318 kişiye hizmet verebilecek düğün salonunu inşa ettik ve hizmete aldık. Merkezde gelin odası, idare, servis mutfağı ve açık otopark bulunuyor. Kültür merkezi içerisinde ayrıca 2 derslik ve 5 ana dalda 14 branşdan eğitim verilecek ESMEK kurs merkezi de bulunacak.

Eyüpsultan’ın artık manej alanı var.

Biliyorsunuz bizim bölgemizde özel sektörün manej alanları vardı, biz de kendimiz manej alanı yaptık.

Bu çalışmayla bağımsızlık köyünün aktivitelerine, hayvan sevgisiyle terapi yöntemini de eklerken, Eyüpsultanlılara özel binicilik eğitimleri de vermeye başlamış olduk. Halkımızın özellikle gençlerin hiçbir aktiviteden geri kalmasını istemiyoruz. Binicilik eğitimi alsınlar, yüzmeyi öğrensinler, spordan kültürel faaliyetlerden geri kalmasınlar. Bizim o zaman gönlümüz daha rahat olur.

Eyüpsultan’ın Karadeniz’e kıyısı olduğu çok bilinmiyordu aslında. Siz plaj yaptınız, nedir son durum?

Bizim Karadeniz’e 17 kilometre sınırımız olduğunu Eyüpsultan’da oturan vatandaşlarımızın bile çoğu bilmez. Biz de bu bağlamda hem vatandaşlarımız bilsinler hem de kullansınlar diye sahil bandımızda, Çiftalan’da güzel bir alanı tahsis aldık ve plaj yaptık. Bu sene dalgalarla beraber sistem oturacak, deniz suyundan da havuz yapacağız. Plajın yan tarafına da bir kamp merkezi yapmayı planlıyoruz.

Eyüpsultan Belediyesi’nin ilk havuzlarını yaptınız, ilgi nasıl?

Evet bölgemizde bizim kendi ilçemizin havuzları yoktu, Akşemsettin ve Topçular bölgesinde hızlı bir çalışmayla iki tane havuzu hizmete açmış olduk.

Vatandaşlarımızın ilgisi çok yoğun, ön kayıtları online olarak gerçekleştirdik ve yarım saat içerisinde ilk kontenjanlar doldu.

İstanbul genelinde yaşanan trafik problemi Eyüpsultan’ı da etkiliyor. Size de çok şikayet geliyordur bu konuda.

Eyüpsultan gündüz dışarıya göç veren, gece göç alan bir ilçe. Yani burada oturanlar başka ilçelerde çalışıyor, o yüzden iş giriş ve çıkış saatlerinde trafikte kilitlenmeler oluyor.

Yeşilpınar, Karadolap, Akşemsettin ve Çırçır Mahallelerinin nüfusu 180 bin civarında. Nüfusun hepsi aynı saatlerde Vardar Bulvarı’ndan Kağıthane tarafına, Mecidiyeköy tarafına ya da Eyüpsultan’a gidiyor, haliyle bir tıkanıklık oluyor.

Oradaki Silahtarağa Tünelinin tıkanıklığının ana sebebi, şu andaki metro Mecidiyeköy’den ileriye götüremiyor, sıkıntılar var. Bundan dolayı metro kullanım alışkanlığı oturmadı, oturduğunda yoğunluk azalacaktır.

Göktürk’te de özellikle İstanbul Caddesinde yol üzerindeki bazı yerler otopark olarak kiralanıyor, trafiği çok fazla etkiliyor. Caddeye otopark açmışlar, bir çalışma yapmadan öncesini ve sonrasını düşünmek gerekiyor.

Ulaşımla ilgili Göktürk bölgesi özelinde projeler var mı?

Geçtiğimiz günlerde Gayrettepe-Kağıthane-Eyüpsultan (Göktürk)-İstanbul Havalimanı Metro Hattı'nın test sürüşünü gerçekleştirdik, çok yakında hizmete girecek. Türkiye’nin en hızlı metrosu, Göktürk-İstanbul Havalimanı arası 12 dakikaya, Küçükçekmece-Kemerburgaz arası da 50 dakikaya inecek.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığımıza teşekkür ediyorum, metronun yüzde 96’sı tamamlandı. Heyecanla hizmete girmesini bekliyoruz.

Son olarak eklemek istediğiniz başka bir şey var mı?

Tabi 30 ayda yapılanları tek bir röportaja sığdırmak mümkün değil. Sayamadığımız eserlerimiz, sayısız çalışmamız var. Eyüpsultan’ın değerini biliyor, değer katmaya devam ediyoruz. Buraya hizmet etmeyi seviyoruz...

Göktürk Dergisi

Son Güncelleme: 07.01.2022 15:09