Uzaktan eğitim süreci ve yeni dönemin başlangıç tarihi ve koşulları ile ilgili belirsizlik velileri endişelendiriyor ve bu endişe; "Acaba çocuğum yaşıtlarından geri kalır mı?", "Okulda öğrendiklerini unutur mu?", "Evde nasıl öğretime devam edebilirim?" gibi soruları da beraberinde getiriyor. Öncelikle, tabii ki çocuğunuzun yaşıtlarından geri kalması söz konusu değil. Bu sürece diğer çocuklar da çocuğunuzla eş zamanlı olarak girdiler ve emin olun yeni dönemin çocuklarda minumum kayıpla başlayabilmesi için eğitimciler seferber durumdalar. Ancak yaz tatili sürecinde çocuğunuzun öğrendiklerini pekiştirmesini ve unutmamasını sağlamak, var olan bilgilerine yenilerini eklemek konusunda siz ebeveynlerin sorumluluğu herkesten fazla. Bu yazımda çocuğunuzla yaz tatilini hem eğlenerek hem de öğrenerek en verimli şekilde geçirebilmeniz için öneriler paylaşıyor olacağım.
1-Her şeyin başı sağlık: Çocuğunuzun gün içerisinde yeteri kadar su içtiğinden, besleyici gıdalar tükettiğinden ve yeteri kadar hareket ettiğinden emin olun.
2-Okumaya ara vermiyoruz: Kitap, karikatür, çizgi roman… Gelişim düzeyine uygun olan tüm yazıları okuması için yönlendirin. Ailecek yapacağınız kitap okuma saatleri, hatta uyumadan önce birlikte okuyacağınız birkaç sayfanın bile; hem kelime dağarcığına hem de ebeveyn-çocuk ilişkisini güçlendirmeye katkısı çok büyüktür.
3-Birbirinizi dinleyin: Çocuğunuzun gün içinde neler yaptığıyla ilgili sorular sorun ve bu soruları sorarken, "evet" ya da "hayır" gibi kısa cevaplar alacağınız sorulardan kaçının. Onun sorduğu sorulara da sabırla, ayrıntılı cevaplar verin.
4-Teknolojik alet kullanımı: Çocuğunuzu TV, tablet ve telefonda geçirdiği "kontrolsüz" ekran süresini minimuma indirmeli ve "kontrolünüz dahilinde" eğitici içeriklere sahip, aktivite temelli web sitesi ya da uygulamalara yönlendirmelisiniz.
5- Doğa en iyi öğretmendir: Eğer mümkünse birlikte ağaçların, çiçeklerin arasında piknik yapabilir, doğayı gözlemleyebilir ve keşfe çıkabilirsiniz.
6-Mutfakta vakit geçirin: Ortalığın biraz dağılacağını hepimiz öngörebiliyoruz sanırım… Tüm o dağınıklık toparlanabilir, kirler temizlenebilir ancak çocuğunuzun gelişen motor becerileri, bir şeyler üretebilmiş olmanın gelişimine olan pozitif etkisi ve en önemlisi sizinle birlikte geçirdiği zamanın anıları kalıcıdır.
7-Üretmesi için yol gösterin: Çocuğunuzdan eski bir albümün kapağını, en sevdiği kitabın kapağını tekrar tasarlamasını isteyebilirsiniz.
8-İlgi alanlarını keşfedin ve ona rehberlik edin: Çocuğunuzu ilgi alanlarını, yeteneklerini besleyecek doğru kaynaklara yönlendirin. Oyunlar, kitaplar, belgeseller, web sayfaları, kurslar bu kaynaklara örnek olarak gösterilebilir.
9-Matematikte gelişmenin tek yolu pratik yapmaktır: Çocuğunuza matematik alıştırmaları yaptırmak için yaratıcı yollar bulun. Örneğin uyandığından beri kaç saat geçtiğini sorabilir ya da marketten aldığınız fişteki toplam tutarı hesaplamasını isteyebilirsiniz.
Yukarıdaki öneriler çocuğunuzun gelişim düzeyine bağlı olarak değişiklik göstermekle beraber, çocuğunuzu en iyi tanıyan siz ebeveynlere biraz olsun fikir verme amaçlı yazılmıştır. Umarım bu yaz tüm çocuklarımız için hem bilgiyle hem eğlenceyle geçer.