Dünya Uzay Haftası Eyüpsultan'da kutlandı

Dünya Uzay Haftası, Eyüpsultan Belediyesi 5–25 Yaş Arası Yaygın Eğitim Programı Simurg birimi tarafından bir dizi etkinlikle kutlandı.

11 Ekim 2018 Perşembe 10:49
859 Okunma
Dünya Uzay Haftası Eyüpsultan'da kutlandı

Dünya Uzay Haftası, Eyüpsultan Belediyesi 5–25 Yaş Arası Yaygın Eğitim Programı Simurg birimi tarafından bir dizi etkinlikle kutlandı.

Tüm dünyada "Uzay dünyayı birleştirir" temasıyla eş zamanlı olarak kutlanan 4-10 Ekim Dünya Uzay Haftası, Ali Kuşçu Uzay Evi tarafından düzenlenen çeşitli etkinliklerle Eyüpsultan'da da kutlandı.

8 Ekim'de Göktürk İmam Hatip Ortaokulu'nda, 9 Ekim'de Alibeyköy Anadolu Lisesi'nde yaklaşık 400 öğrenciye "Dünya Uzay Haftası ve Gelecek: Uzay Yolculuğu" isimli seminer verildi.

Ardından, Su Roketi ve Hubble Uzay Teleskobu Maketi atölyeleri yapıldı.

Eyüpsultan Belediye Başkanı Remzi Aydın da okullarda ki bu panellere katılarak öğrencilerle sohbet etti.

UZAY HAFTASI NEDEN 4-10 EKİM'DE KUTLANIYOR?

1999'da Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Dünya Uzay Haftası, insanlığın uzaya doğru açılmasında dönüm noktası olan iki olaya işaret ediyor.

Bunlardan ilki 4 Ekim 1957'de dünyanın ilk yapay uydusu Sputnik 1'in uzaya fırlatılması ve böylece uzay keşfinin yollarının açılması, ikincisi ise 10 Ekim 1967'de kısa adı ile Uzay Antlaşması olarak bilinen Ay ve Gök Cisimleri Dahil Uzayın Keşfi ve Kullanımı için Devletlerin Faaliyetlerini Düzenleyen İlkeler Antlaşması'nın yürürlüğe girmesidir.

"ALİ KUŞÇU UZAY EVİNDE UZAY ÇALIŞMALARI KONUŞULDU"

İstanbul Üniversitesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü'nden Astronom Dr. Korhan Yelkenci Ali Kuşçu Uzay Evi'nde, "Uzay Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını" adlı seminerini gerçekleştirdi.

Seminerinde roketlerin tarihinden, uzay çalışmalarındaki ilklerden, günümüzde var olan çalışmalardan ve gelecek hedeflerinden bahseden Yelkenci, ülkemizin de uzay çalışmalarında güçlü adımlar atması gerektiğine vurgu yaptı.

"UZAY HAFTASINI ÜLKECE SAHİPLENMEMİZ GEREKİR"

Eyüpsultan Belediyesinin yaptığı bu etkinliğin çok anlamlı olduğunu ifade eden Astronom Korhan Yelkenci sözlerini şöyle sürdürdü;

"Eyüpsultan Belediyesi'nin bu etkinliği çok yerinde. Halka ve öğrencilere dönük bir çalışma olmuş. Uzay Haftası ülkece sahiplenmemiz gereken bir hafta. Eyüpsultan Belediyesi buna önem verdiği için çok teşekkür ederim.

Bu seminere gelen öğrenciler ve veliler uzayın hangi aşamasında olduğunu hem Türkiye hem dünya açısından nerede olduğumuzu anlama fırsatı buldular. Çocuklar en çok uzayda yaşamın nasıl sürdüğünü merak ediyorlar. Çok önemli bilgiler elde ettiler. Böyle çalışmaların devamını diliyorum."

Seminere katılan öğrencilerden Dede Korkut Ortaokulu 5. sınıf öğrencisi Şeyma, uzayla ilgili araştırmalar yapmaya başlayınca uzaya merakının arttığını söyledi.

Astronom olmayı istediğini belirten Şeyma, gök cisimleriyle ve Kuyruklu Yıldızların içinden çıkan madenlerle ilgili araştırmalar yapmak istiyorum dedi.

Gerçekleşen bu etkinlikler "World Space Week Association" resmi web sitesindeki etkinlikler listesine kayıt edilerek ülkemizi uluslararası alanda temsil eden etkinliklerden biri oldu.

Göktürk Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24