Tarım ve Orman Bakanlığı, çekirge istilası iddialarını yalanladı
Tarım ve Orman Bakanlığı, son günlerde bazı basın organları ile sosyal medya platformlarında İstanbul ve çevre illerde çekirge istilası yaşandığı yönündeki paylaşımlar üzerine yazılı bir açıklama yaptı. Bakanlık, yürütülen saha incelemeleri ve kontroller sonucunda Marmara Bölgesi'nde tarımsal üretimi tehdit edecek düzeyde herhangi bir çekirge istilası veya ekonomik zarara neden olan bir çekirge popülasyonuna rastlanmadığını bildirdi.
Açıklamada, İstanbul ve Tekirdağ başta olmak üzere bölgede gerçekleştirilen incelemelerde kamuoyuna yansıyan görüntülerde yer alan çekirgelerin tamamının Türkiye'de doğal olarak yaşayan yerli türler olduğunun tespit edildiği belirtildi.
'ÇEKİRGE İSTİLASI BULUNMUYOR'
Bakanlık, iddiaların aksine Balkanlar, Afrika ya da başka bir bölgeden Türkiye'ye sürüler halinde gelen bir çekirge istilasının söz konusu olmadığını vurguladı. İstanbul'da görülen çekirgelerin tarımsal üretime zarar veren türlerden olmadığı ifade edildi.
Açıklamada, görülen türün Beyaz yüzlü çalı çekirgesi (Decticus albifrons) olduğu belirtilerek, bu çekirgenin tarımsal zararlılarla beslenerek doğal ekolojik dengeye katkı sağladığı kaydedildi.
POPÜLASYON ARTIŞI DOĞAL BİR SÜREÇ
Bakanlık, Türkiye'de çok sayıda çekirge türünün doğal olarak bulunduğunu, iklim koşulları ve üreme dönemlerine bağlı olarak bazı türlerin popülasyonlarında dönemsel artışlar yaşanabileceğini belirtti. Rüzgarın etkisiyle yerleşim alanlarına taşınabilen ve sıcak havalarda ışığa yönelen bu canlıların vatandaşlar tarafından daha sık görülmesinin doğal bir durum olduğu, bunun istila olarak değerlendirilmemesi gerektiği ifade edildi.
Ayrıca çekirge popülasyonlarının, Yıllık Bitki Sağlığı Mücadele Programı kapsamında 81 ilde görev yapan teknik ekipler tarafından düzenli olarak takip edildiği, son ihbarların ardından İstanbul ve Tekirdağ'daki denetimlerin de artırıldığı aktarıldı.
Bakanlık, ekonomik zarar oluşturabilecek türlerin belirlenen eşik seviyeye ulaşması halinde gerekli mücadelenin vakit kaybetmeden başlatıldığını, mevcut durumda ise herhangi bir müdahaleyi gerektirecek olumsuzluğun bulunmadığını bildirdi.
Tarım ve Orman Bakanlığı, bitkisel üretimin korunmasına yönelik izleme, sürvey ve mücadele faaliyetlerinin bilimsel esaslar doğrultusunda sürdürüleceğini de vurguladı.
Hastalık taşıyor mu?
İstanbul'un bazı ilçelerinde görülen ve sosyal medyada gündem olan büyük çekirgelerin insan sağlığı açısından hastalık oluşturmadığı belirtildi.
İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa Ormancılık Meslek Yüksekokulu Ormancılık Bölümü Avcılık ve Yaban Hayatı Programı Başkanı Dr. Ergün Bacak, sosyal medyada paylaşılan görüntülerdeki çekirgelerin büyük bölümünün beyaz yüzlü çalı çekirgesi olduğunu söyledi.
Yaklaşık 5-6 santimetre uzunluğa ulaşabilen bu türün iri yapısı, uzun antenleri ve güçlü bacakları nedeniyle dikkat çektiğini belirten Bacak, bunun istila oluşturan bir çekirge olmadığını ifade etti. Sosyal medyanın etkisiyle olduğundan daha büyük bir yoğunluk algısı oluştuğunu dile getirdi.
Çöl çekirgeleriyle karıştırılmaması gerektiğini belirten Bacak, söz konusu türün bitkiler ve diğer böceklerle beslenerek ekosistemde dengeleyici bir rol üstlendiğini söyledi. İnsanlara zarar vermediğini, hastalık taşımadığını ve tarım ürünleri için tehdit oluşturmadığını vurguladı.
Evlere yiyecek için değil, ışığa yöneldiği için giriyor
Dr. Bacak, şehirleşme nedeniyle doğal yaşam alanlarının daralmasının insanlarla yaban hayatı arasındaki karşılaşmaları artırdığını belirtti. Özellikle tarım alanlarıyla yerleşim bölgelerinin iç içe olduğu yerlerde bu tür karşılaşmaların daha sık yaşandığını ifade etti.
Gece aktif olan bu çekirgelerin yön bulurken yıldızlar ve ay ışığını kullandığını belirten Bacak, evlerdeki yapay ışıkların da onları cezbettiğini söyledi. Bu nedenle evlere besin aramak için değil, ışığa yöneldikleri için girdiklerini dile getirdi.
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerin büyük kısmının Silivri, Çatalca ve Arnavutköy gibi tarım alanlarının yoğun olduğu ilçelerden geldiğini belirten Bacak, bunun türün doğal yaşam alanlarıyla uyumlu olduğunu ifade etti.
Yoğunluk birkaç hafta içinde azalacak
Vatandaşların çekirgelerle karşılaştıklarında panik yapmaması gerektiğini söyleyen Bacak, bu canlıların çıplak elle tutulmaması gerektiğini belirtti. Yanlış şekilde tutulmaları halinde kendilerini savunmak amacıyla ısırabileceklerini, bunun yetişkinler için ciddi bir sorun oluşturmasa da çocuklarda can yakabileceğini ifade etti. En güvenli yöntemin bir kavanoz veya plastik kap yardımıyla yakalanıp en yakın yeşil alana bırakılması olduğunu söyledi.
Mevcut yoğunluğun geçici olduğuna dikkat çeken Bacak, sıcaklıkların yükselmesiyle erişkin bireylerin ortaya çıktığını, çekirgelerin yumurtalarının ilkbahar sonu ile yaz başında açıldığını ve genç bireylerin birkaç kez kabuk değiştirdikten sonra erişkin hale geldiğini anlattı.
Bazı çekirge türlerinde popülasyon yoğunluğunun 5-6 yılda bir zirve yapabildiğini belirten Bacak, yaşanan durumun da bu doğal döngülerden biri olabileceğini söyledi. Yoğunluğun birkaç hafta içinde azalmasının beklendiğini, gelecek yıl aynı tablonun görülmeyebileceğini ifade etti.
Bacak ayrıca, şehirleşmenin devam etmesi halinde insanlarla yaban hayatı arasındaki benzer karşılaşmaların daha sık yaşanabileceğini belirterek, bu canlıların doğal yaşamın bir parçası olduğunu ve gereksiz yere öldürülmemesi gerektiğini sözlerine ekledi.




