21. Yüzyılın Süper Besini Seçildi!

21. yüzyılın süper besini olarak adlandırılan Spirulina tam bir şifacı. Son zamanlarda en sık duyduğumuz besin takviyelerinden biri olan mucize besin kimilerinin "21. yüzyılın süper besini" dediği spirulina aslında 1500'lü yıllardan beri tüketilen bir alg türü. Peki süper besin spirulinanın faydaları nelerdir?

07 Ağustos 2019 Çarşamba 16:43
632 Okunma
21. Yüzyılın Süper Besini Seçildi!

Son zamanlarda farklı besin takviyelerine aşina hale geldik, bunlardan en çok adını duyuranlardan biri de spirulina. Adı spiral yapısından gelen spirulina 21. yüzyılın süper besini olarak tanıtılsa da yüzyıllar önce keşfedilmiş olan mavi yeşil alglerden bir yosun türü. İlk kez 1500'lü yıllarda Aztekler tarafından tüketildiği bilinen spirulina ile ilgili ilk bilimsel çalışmalar ve ticari kültürlerinin üretimi 1963 yılında Fransız Petrol Araştırma Enstitüsü tarafından yapıldı. Daha sonra NASA atronotlarına besin tableti yapılması amacıyla kullanılan bu alg dikkatleri üzerine çekmeyi başardı. Günümüzde birçok ülkede spirulina üretiliyor. Ayrıca spirulina 2007 yılında Birleşmiş Milletler ve Dünya Tarım Örgütleri tarafından çocuklar ve yetişkinler için güvenli ve faydalı bir besin olarak kabul edildi. Protein, vitamin, mineral ve biyolojik olarak aktif bileşenleri sayesinde diyabetten kansere birçok hastalığın tedavisinde destekleyici olarak kullanılabilen doğal bir besindir. Üretimi özel havuzlarda yapılmaktadır. Olgunlaşan spirulina, sudan çıkarılıp kurutulduktan sonra herhangi bir kimyasal işleme tabi tutulmadan doğal haliyle toz olarak ya da tablet haline getirilerek tüketime sunuluyor. Toz formdaki spirulina, çorbalara, salatalara, enerji barlarına, smoothie'lere, meyve sularına ve kek, muffin, poğaça gibi fırınlanmış ürünlere eklenerek kullanılabilir.

ZENGİN BESiN İÇERiĞİNE SAHiP

Spirulina yüzde 70 oranında protein içeriğine sahip. Bir yemek kaşığı spirulina 20 kalori, 1 gram yağ, 2 gram karbonhidrat ve 4 gram protein sağlar. Bunun yanında A vitamininin öncüsü olan beta karoten, B1, B6 ve B12 vitaminleri, E vitamini, metiyonin aminoasidi, demir, çinko, mangan, selenyum ve bakır gibi çeşitli minerallerle gama linolenik asit içeriği ile sağlığı destekler. Bu bileşenleri sayesinde bakır, demir, çinko gibi mineralleri ve protein kaynaklarını sınırlı tüketen vegan ve vejetaryanlar için spirulina kullanılabilecek bir besin desteği olabilir. Kuvvetli bir antioksidan olan süperoksit dismutaz enziminin en önemli kaynaklarından biri olan spirulina, vücudun serbest radikal adı verilen zararlı moleküllerden arınmasını sağlar. Bu özelliği ile birçok kronik hastalığa karşı koruyucu rol oynamanın yanı sıra daha sağlıklı bir cilt ve saç sunar. Spirulina bitkilerde bulunan selüloz hücre duvarlarına sahip değildir, bunun yanında vücudun gastrointestinal sistem, üreme organları ve dizlerdeki snovyal sıvı gibi farklı bölgelerinde mukoprotein içeriği sayesinde sindirimi kolaylaştırır, gastrit ve ülser gibi mide rahatsızlıklarında destekleyici olarak kullanılabilir.

KİLO KAYBINA VE EGZERSİZE DESTEK OLABİLİR

Spirulina besin içeriği yüksek ancak kalorisi düşük bir destektir ve enerji üretimine destek veren gama linoleik asidini ve polisakkaritleri içerir. Enerji metabolizmasında görev alan B6 vitaminin üretimine de destek verir. 2016 yılında yayımlanan güncel bilimsel bir çalışmada fazla kilolu bireyler spirulinayı üç ay boyunca düzenli olarak günde 2 gram tükettiklerinde beden kitle indekslerinde azalma sağlandı. Ayrıca spirulina antioksidan yapısı sayesinde egzersiz sırasında çabuk yorulmayı önleyebilir, bu sayede egzersiz kapasitesini artırır ve kasların güçlenmesini de kolaylaştırır.

AŞIRIYA KAÇMADAN TÜKETİLMESİ ÇOK ÖNEMLİ 

Genel olarak, spirulina insan tüketimi için güvenli olarak kabul edilir, ancak içinde yetiştiği sudaki ağır metalleri emebilir ve bu nedenle toksik maddelerle kirlenmiş olabilir. Spirulina ile aynı yerde yetişen diğer algler vücutta kalıcı hasar oluşturan, ölümcül toksinler üretirler. Örneğin bunlardan biri olan mikrosistin, özellikle karaciğerde ciddi hasar oluşturabilir, kas spazmları ve motor nöron hastalıklarına neden olabilir. Kontamine spirulina tüketildiğinde mide ağrısı, bulantı, kusma, zayıflık, karaciğer hasarı, susuzluk, hızlı kalp atışından, şok ve ölüme kadar giden olumsuzluklarla karşılaşılabilir. Ancak birçok toksikolojik çalışma spirulina'nın güvenliğini kanıtlamıştır ve spirulina Amerika Gıda ve İlaç İdaresi tarafından genel olarak güvenli (GRAS) olarak tanınmakta. Bu nedenle spirulina ürünlerini içerdiği kirleticiler açısından test eden, güvenilir bir markadan satın alıp, aşırıya kaçmadan tüketmenizde bir sakınca yok. Spirulina için önerilen doz günlük 1-3 gram arasında yani 1 çay kaşığı kadardır, ayrıca 10 grama kadar etkili olduğu ve bir yan etki oluşturmadığı biliniyor.

Göktürk Dergisi

Yorumlar
Avatar
Adınız
Yorum Gönder
Kalan Karakter:
Yorumunuz onaylanmak üzere yöneticiye iletilmiştir.×
Dikkat! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.

banner23

banner24